OREMUS TOKAJI FURMINT DRY
Wino OREMUS TOKAJI FURMINT DRY
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Vega Sicilia Oremus Mandolas Tokaji Dry
Kraj: Węgry
Region: Tokaji
Producent: Vega Sicilia
Typ: Dry White Furmint
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5%
Oremus Mandolas Tokaj Dry posiada blado słomkowy odcień z zielonkawymi refleksami, nos świeży i pikantny z dużą ilością pokrojonych jabłek i brzoskwiń, moreli z elementami miodu i nutami minerałów. Na podniebieniu średniej budowy ciała, czyste i zrównoważone, z orzeźwiającą cytrusową kwasowością. Finisz miękki z akcentem migdałów. Sugestie kulinarne: ryby, owoce morza, drób, sałaty.
Kiedy spróbował, Ludwik XIV ogłosił Tokaj „ winem króla i króla win ”. Tokajska legenda rozwinęła się w swojej czternastoletniej historii; ale dopiero w 1630 r. po raz pierwszy wspomniano o wielkości winnicy Oremus. Dzisiaj jest to ten, który cieszy się największym uznaniem powszechnym. Tokajski region Tokaj-Hegyalja leży w północno-wschodniej części Węgier. Wioska Tolcsva i winnica Oremus znajdują się w geograficznym sercu tego regionu, zawierającym gleby gliniaste na wyblakłym andezycie i ryolitowym tufie.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Nazwa tego wina pochodzi od starego sposobu określania winnicy, z której pochodzi. Mandolás jest jedną z winnic Oremus i jest obsadzana tylko Furmintem, najszlachetniejszą odmianą regionu. W tygodniach poprzedzających zbiory, systematycznie sprawdzany jest stan dojrzałości winogron i zbierane są złocistożółte, zdrowe i dojrzałe kiście. Moszcz o dużej gęstości uzyskuje się poprzez delikatne i delikatne tłoczenie. Fermentacja odbywa się w nowych drewnianych beczkach, które są starannie przygotowywane i trwa od 8 do 12 dni. Wino dojrzewa w 136-litrowych małych beczkach, które są typowe dla tego regionu." Oremus Mandolás Furmint jest wspaniale wyrafinowany. Jasny, świeży atak z nutami mineralności wapna i kamienia. Przejrzysty, czysty, słony. W sumie oryginalny. Furmint Oremus Mandolás w najdokładniejszym wydaniu, z wyraźnym burgundzkim charakterem. Dojrzała i soczysta nuta jabłka Jonagold jest przeplatana nutami wosku pszczelego, kwiatu szczypiorku i skórki migdałów w tej dobrze przyciętej, średnio treściwej bieli, która ma lekko kredową konsystencję, z solankowym wykończeniem.
Winnica Tokaj Oremus ma długą i barwną historię. Tokaji produkował tam już w 1620 r. ksiądz kalwiński Mate Szepsy Lacko. W 1993 roku 33-hektarową posiadłość kupiło hiszpańskie konsorcjum na czele z Davidem Álvarezem, właścicielem Vega Sicilia. Celem Oremus jest produkcja win Tokaji o elegancji i równowadze z idealną harmonią między słodkimi owocami a naturalną kwasowością. Produkcja wina Aszú (wino z łez) jest drobiazgowym procesem możliwym tylko w wyjątkowych rocznikach iw szczególnych warunkach, które sprzyjają rozwojowi "Botrytis Cinérea" (szlachetnej zgnilizny). Od setek lat wytwarzany jest w ten sam sposób, dodając do beczki „Gönc” (136 litrów) moszczu 5 sakw (puttonyos) z 25 kg szlachetnych jagód Aszú. Jagody Aszú są macerowane przez dwa dni do pęcznienia, a następnie delikatnie prasowane. Fermentacja odbywa się w nowych beczkach z dębu węgierskiego; powolny proces, który może potrwać do dwóch miesięcy. Proces starzenia odbywa się w 136 i 200 litrowych beczkach przez 2 do 3 lat i butelkowany przez dodatkowy rok.
2022-08-08
Wytrawny Tokaj Oremus Vega Sicilia
Mandolás Furmint z Tokaju Oremus to złożone, grono-szczepowe białe wino z węgierskiego regionu winiarskiego Tokaj Hegyalja. W kieliszku wino to mieni się jasnozłotożółtym ze złotymi refleksami. Bogaty bukiet ujawnia urozmaicony aromat świeżego grejpfruta i cytryny, kwiatowe nuty kwiatu lipy i rumianku oraz delikatny dotyk ziół, szafranu i drewna dębowego. Dzięki mocnemu, pełnemu ciału i żywej kwasowości to węgierskie białe wino przekonuje podniebienie. Wielowarstwowe aromaty nosa wspaniale rozwijają się w smaku i rezonują w eleganckim, długim finale.