Szeremley Zeus Late Harvest
Szeremley Zeus Late Harvest
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Szeremley ZEUS
Kraj: Węgry
Region: Badacsony
Producent: Huba Szeremley
Szczepy:Zeus
Rodzaj: białe słodkie
Temp. serwowania: 12–14°C
Pojemność: 0,5l
Legendarne wino deserowe znad Balatonu. Wyjątkowe pod względem mineralnej świeżości wzmagającej niezwykłą równowagę kwasowości i słodyczy. W nosie i ustach suszone owoce, rodzynki, gruszka i owoce egzotyczne. Lokalna odmiana zeus jest typowa dla góry Badacsony nazywanej węgierskim Olimpem. Podawać do foie gras, niebieskich serów, ciast owocowych, strudla i sernika.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Złoty kolor to pierwsze wrażenie, a my nie musimy zaprzeczać myślom, które atakują nas później. W aromacie wina wyczuwalne są przejrzałe, suszone owoce, takie jak morele, kantalupy i figi. Popijając mamy do czynienia z podobnymi nutami jak i znaczną zawartością cukru resztkowego. Podawaj z piersią perliczki z duszonymi, miodowymi brzoskwiniami lub pokaż za jego pośrednictwem wielbicielom koktajli szlachetność wina.
W Badacsony Zeusz stał się znaną odmianą jako późne wino Szeremley. Zaskakującą świeżością, równowagą kwasowo-cukrową i wysoką mineralnością wyróżnia się spośród wszystkich win późnych zbiorów i asuveau. Jej smak znany jest z dojrzałych i suszonych owoców (morele, rodzynki), a dzięki mocnej kwasowości jest przyjemnym dodatkiem do owocowych deserów, a także różnego rodzaju wypieków, jogurtów i twarogów. Dodaje też godności szlachetnym smakom foie gras i serów pleśniowych. Zalecane przy 10 stopniach. Wino Trezor, ale już jego świeżość sprawia szczególną przyjemność.
Większy niż życie. Tak chyba najlepiej można opisać Hubę Szeremleya. Uciekł do Austrii z żoną i dzieckiem, gdy nie był już bezpieczny z powodu swoich silnych poglądów politycznych. Potem robił dobre interesy w Iranie i Nigerii w branży budowlanej. Po ponownym ustabilizowaniu się sytuacji politycznej w 1990 roku on i jego rodzina wrócili na Węgry. Przez te wszystkie lata za granicą tęsknił za domem. Za zarobione pieniądze kupił duży kawałek ziemi wokół swojego domu. W celu zapewnienia jego prywatności. A jak sam mówi, tak jak wiele rzeczy w jego życiu, winiarstwo stało się po jego drodze. Pomyślał, że szkoda byłoby nie zrobić nic z winnicami na swojej ziemi i okazał się naturalnym talentem. W tej chwili jest największym producentem w swoim rodzinnym regionie. Robi wina o wielkiej głębi i charakterze, ale nie waż się wspominać o migdałach czy czekoladzie.