12 E Mezzo Rosato del Salento
Wino 12 E Mezzo Rosato del Salento
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
12 e Mezzo Rosato del Salento
Producent: Varvaglione
Region: Puglia
Szczep: 100% Negroamaro
Rodzaj: różowe, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Świeże i eleganckie, subtelnie musujące różowe wino z linii 12.5, której nazwa określa poziom alkoholu. Delikatnie owocowe w smaku, lekko aromatyczne z oszałamiającym zapachem świeżo zebranych czerwonych owoców, który łączy się z nutami białych kwiatów. Subtelna jasna barwa. Wino różowe Varvaglione polecane jako aperitif, jego świeżość doskonale współgra z przystawkami i lekkimi daniami oraz z serami.
Notatki Sommelier Bachs Wina
Wino 12 e mezzo Rosato del Salento - Varvaglione 1921 Vigne & Vini - IGP Salento Rosato – Negroamaro Barwa wina jasno różowa. Aromaty intensywne na nosie świeże owoce harmonijnie łączą się z aromatami białych kwiatów na tle truskawki i malin. Na podniebieniu pojawia się z żywością, jest przyjemny i lekko perlisty. Smak miły i długo utrzymujący się akcentujący truskawki i maliny na finiszu. Sugestie kulinarne: Sałatka z ośmiornicą i chorizo, z pomidorkami koktajlowymi, cebulką i marynowaną papryczką chili. Doprawiona wędzoną papryką, Paella z kurczakiem, chorizo i owocami morza, ryż smażony po tajsku z krewetkami i mango, krewetki z patelni z kurkami i czosnkiem, Spaghetti z małżami z pomidorkami koktajlowymi, w winno-maślanym sosie z natką pietruszki, krewetki po Tajsku w sosie pomarańczowym z limonką, homar zapiekany z masłem czosnkowo limonowym z chili, kalmary w tempurze, PAD THAI…
Notatki produkcyjne
Winogrona: Negroamaro. Obszar produkcyjny: równina w prowincji Taranto (Apulia-Włochy) w pobliżu miasta Leporano. Średnia wysokość: od 100 do 150 mb slm Wydajność winogron na hektar: kg 9.000 Metoda produkcji: Krótka krioterapia skóry poprzez delikatną prasę i czyszczenie moszczu przez flotację osadu za pomocą azotu. Fermentacja kontrolowana termicznie w 15 ° C, która jest przerywana przy 12,5% obj. przez filtrację na zimno i styczną. Uszlachetnienie ze stali nierdzewnej z okresowym zawieszeniem osadu poprzez wtryskiwanie dwutlenku węgla.
Varvaglione 1921 - Vigne & Vini , Leporano, Taranto, Apulia, Włochy.
Winiarnia Varvaglione 1921 działa w dziedzinie wina od 1921 r., Już od trzech pokoleń. Jest to jedno z najbardziej rozwijających się przedsiębiorstw w scenariuszu win Apulii . W tej historycznej firmie z siedzibą w Leporano , w prowincji Taranto i na terytorium znanym jako Salento, doświadczenie i tradycja znalazły pełną synergię zarówno dzięki zastosowaniu najbardziej innowacyjnej technologii produkcji wina, jak i ogromnej uwagi, jaką przywiązuje się do potrzeb rynku .Z biegiem czasu technologia zastosowana w procesie produkcji wina harmonijnie łączy stare tradycje winiarskie terytorium Salentyny. Varvaglione 1921 to wciąż rosnąca winiarnia, która otworzyła się przed publicznością poprzez sprzedaż masowego wina. Obecnie marka Wina Varvaglione 1921 jest doceniana zarówno na rynku krajowym, jak i międzynarodowym, a podtrzymuje ją wybitna lista win, którym przyznano liczne nagrody. Firma koncentruje swoją uwagę na różnorodnych lokalnych winach, takich jak: Primitivo , Negroamaro , Malvasia i Aglianico z czerwonych winogron oraz Verdeca , Falanghina , Malvasia i Fiano z białych winogron. Co więcej, w odniesieniu do międzynarodowych odmian winorośli, ta winiarnia winia Chardonnay zgodnie z osobliwościami terytorium Salentyny .Varvaglione 1921 to jedna z najstarszych i najbardziej nagradzanych winnic południowych Włoch. W 2011 r. Obchodził 90. urodziny, uruchamiając prestiżowe wino Papale.
Obecnie Varvaglione 1921 jest obecna w ponad 40 krajach na całym świecie, a jej produkcja wina opiera się na ponad 120 hektarach działek zarezerwowanych do uprawy win pod marką Varvaglione 1921. Ta winnica Salentine uprawia powierzchnię ponad 1500 hektarów, dzięki do współpracy lokalnych rolników, którzy są związani z Vigne & Vini od ponad 30 lat. Pod względem jakości, badań i rozwoju, Varvaglione 1921 jest regularnie monitorowany przez Uniwersytet w Udine i Uniwersytet Boloński raz w miesiącu. Varvaglione 1921 jest firmą produkującą wino, certyfikowaną przez jednostkę certyfikującą Brc, międzynarodową normę żywnościową Ifs, ISO 22000, ISO 22005, ISO 9001, ISO 14001.