Accordini Amarone Della Valpolicella Classico Riserva „Il Fornetto”
Wino Accordini Amarone Della Valpolicella Classico Riserva „Il Fornetto”
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Accordini Amarone Della Valpolicella Classico Riserva „Il Fornetto”
Gęsty i głęboki granat Bukiet eteryczny, bogaty i skoncentrowany bukiet o zapachu wanilii przypominający suszone owoce Smak: Mocny i prawie wybuchowy smak z zapachem suszonych winogron, mocny, ale miękki Winnica: położona w sercu klasycznej Valpolicella w pagórkowatym regionie Negrar, od 200 do 230 m npm, o ekspozycji południowo-wschodniej. Gleba: urozmaicona na aluwiach. Dobrze osuszone tarasy Uprawa winorośli: podwójna pergola; średni wiek winorośli produkcyjnych: 30 lat. Gęstość roślin: 2500 winorośli na hektar. Pąki do trzciny owocującej: 14. Pola trawiaste. Wydajność: 40 hl/ha. Zbiór: Zbiór ręczny w drugiej dekadzie września. Suszenie na poddaszu przez 140 dni. Winifikacja: koniec lutego rozdrabnianie winogron bez odszypułkowania; temperatura fermentacji 12°-23°. Czas maceracji: 30 dni (z czego 15 dni maceracji na zimno). Prasowanie ręczne: 2 razy dziennie, Przenoszenie do beczek: koniec maja. Całkowita fermentacja malolaktyczna. Stabilizacja: Naturalna tylko z dekantacją, bez filtrowania. Dojrzewanie: uszlachetniane w nowych beczkach z dębu francuskiego, Allier and Never, przez 48 miesięcy. Rafinowana w butelkach przez 12 miesięcy.
Amarone della Valpolicella to niekwestionowany król win Werony. Jest wytwarzany starożytną metodą produkcji stosowaną do produkcji Recioto. Rdzenne winogrona Valpolicella: Corvina, Corvinone, Rondinella i Molinara są suszone na tacach w wentylowanych poddaszach do lutego lub marca. Ten proces nazywa się w języku włoskim appassimento lub rasinate (do wyschnięcia i wyschnięcia). To koncentruje pozostałe cukry i aromaty. Od początku XX wieku nazywano to wino „Amarone” od przymiotnika „amaro” oznaczającego „gorzki”, aby odróżnić je od słodkiej wersji Recioto.
„Amarone il Fornetto” pochodzi z selekcji winogron z winnicy tarasowej, która jest szczególnie dobrze wyeksponowana; gleba jest dobrze osuszona. Środowisko reprezentuje idealny mikroklimat do uprawy winorośli. Wino to wyraża syntezę między możliwościami tego terytorium a głęboką miłością do naszej pracy, która jest ściśle związana z nieprzewidywalnymi zjawiskami natury. Niezwykłe roczniki sprawiają, że zapominamy o trudnościach i wysiłkach, z jakimi musimy się zmierzyć, aby wreszcie tę butelkę odkorkować. Wino to do tej pory produkowane tylko w wyjątkowych rocznikach: '93 , '95, '97,'00 i'01, natomiast '03 jest rafinowany w barriques.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Bardzo głęboki rubinowy kolor. Szeroki bukiet z nutami wiśni, suszonych owoców, wanilii i wyraźną nutą czarnego pieprzu i lukrecji. Smak jest pełny, z wyjątkową mocą, ale niesamowitą elegancją.
Posiadłość została zakupiona przez rodzinę Accordini w XX wieku. Ma głębokie, wiejskie korzenie: założycielami byli rolnicy, następnie właściciele ziemscy, a na końcu winiarze. Historyczne winnice Bessole i Fornetto, zasadzone przez Stefano w latach siedemdziesiątych, zostały uzupełnione w 2000 roku zakupem nowej działki wysokogórskiej w strefie Valpolicella Classica. Prowadzona przez Stefano i jego dwóch synów, Tiziano i Daniele, firma ta ma długą tradycję produkcji wina. Dziś Tiziano kieruje marketingiem i zarządza winnicą, podczas gdy Daniele zajmuje się enologią.
Accordini Amarone Della Valpolicella Classico Riserva „Il Fornetto” - Opinie klientów
Niesamowicie dobre amarone 2018
Niesamowicie gęste aromaty i smaki świeżych i suszonych czarnych owoców, w tym porzeczek, rozgniecionych jagód, daktyli i marakui, wraz z nutami perfumowanej kory i orzechów włoskich. Pełne i owocowe z bardzo delikatnymi taninami, które napędzają złożone smaki owocowe. Bardzo długi finisz.
Dobre Amarone
Zachwyca głęboką czerwoną barwą oraz ciepłym, korzennym aromatem wanilii i suszonych owoców. Usta niezwykle bogate i złożone, o silnej strukturze. Wino eleganckie i potężne zarazem, o bardzo długim kremowym finiszu.
2023-10-06
Dobre Amarone - doskonałe Amarone
Pikantna i złożona ekspresja Amarone z dodatkiem suszonych wiśni, czerwonych daktyli, duszonych ziół, skórki pomarańczowej, tytoniu i białego pieprzu. Trochę odważnego zielonego pieprzu. Smukłe Amarone o średniej treściwości, ukazujące na podniebieniu tytoń, cedr i czekoladę. Długi, cedrowy finisz.