Aiosa Rosso Primitivo Negroamaro
Wino Aiosa Rosso Primitivo Negroamaro
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kraj: Włochy
Region: Puglia
Apelacja: IGT Puglia
Winiarnia: Orion Wines
Typ: Dry Red - Primitivo, Negroamaro
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 16,5% c3
Nota degustacyjna:
Aiosa Rosso to czerwone wytrawne wino powstało w wyniku kupażu gron 70% Primitivo oraz 30% Negroamaro uprawianych w regionie Puglia w południowych Włoszech. Połowa wina dojrzewała przez okres 10 miesięcy w beczkach z amerykańskiego dębu.
Wino prezentuje głęboki czerwono rubinowy odcień z bogatym bukietem ujawniającym nuty suszonych owoców, egzotycznych przypraw, białego pieprzu i gorzkiej czekolady, drzewa sandałowego i fig. Na podniebieniu wino jest pełne i intensywne, ale okrągłe, bogate, ciepłe i niezwykle zrównoważone. Na tle eleganckich tanin uwydatniają się nuty suszonych śliwek, rodzynek, wanilii, kawy z akcentami miodu. Wykończenie jest trwałe i długie z nutą słodyczy z dojrzewania w dębie. Sugestie kulinarne: grillowane mięsa, jagnięcina, dziczyzna, sery dojrzewające, zapiekanki, pizza, pasty.
Notatki Sommelier:
Orion Wines jest wynikiem prostej, ale oszałamiającej synergii między dwoma przyjaciółmi: Lucą Pomaro – weteranem „międzynarodowej sceny winiarskiej”, dostarczającym wiedzy marketingowej i umiejętności niezbędnych do zrozumienia potrzeb i gustów międzynarodowych rynków. Alessandro Michelon – jeden z najbardziej innowacyjnych i obiecujących winiarzy we Włoszech z dogłębną znajomością różnych regionów Włoch. Wspólnie zdali sobie sprawę, że łącząc tradycję, innowacyjność i przede wszystkim prawdziwą pasję do wina, mogą wprowadzić na międzynarodowe rynki intrygujące, innowacyjne i wyśmienite wina.
2023-04-21
Puglia Aiosa
Wino gęste, intensywne, skoncentrowane. Podsuszanie owoców na krzaku i czas spędzony w beczce wyeksponowały nuty ciemnych, suszonych owoców, kawy, wanilii. Na szczęście nie jest za słodko, bo słodycz podsuszanych winogron ładnie zbalansowana jest kwasowością. Warto jednak dać mu odetchnąć z godzinę w dekanterze, bo na początku czuć alkohol. Dobre, poważne wino.