Allegrini Corte Giara Valpolicella DOC
Wino Allegrini Corte Giara Valpolicella DOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Allegrini Corte Giara Valpolicella DOC
Kraj: Włochy
Region: Veneto
Apelacja: DOC Veneto
Producent: Allegrini
Szczepy: Corvina Veronese, Rondinella
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75lBK17
Intensywny i zachęcający rubinowy kolor. Przyjemne i charakterystyczne aromaty czereśni i pieprzu z nutami ziół. Wytrawne, dobrze wyważone. Tradycyjna nuta kwasowa dobrze łączy się z miękkością owocu, aby uzyskać satysfakcjonujący kontrast i stworzyć giętkie, zadziorne wino.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Marka Corte Giara została założona w 1989 roku z inicjatywy rodziny Allegrini w celu wzmocnienia tego obszaru Valpolicella w celu oferowania win o wysokiej wartości, łatwiejszych i bardziej przystępnych cenowo, win wiernych tradycji o bardziej nowoczesnym wyglądzie. Valpolicella DOC to czerwone wino Veronese. Winogrona, które dają życie temu winu to: 75% Corvina Veronese i 25% Rondinella; uprawiane w Cavaion Veronese na wzgórzach jeziora Garda. Po fermentacji przez około 8/10 dni wino leżakuje w stali nierdzewnej przez 3 miesiące, aw butelce przez 2 miesiące.
Charakterystyka Valpolicella Classico DOC ujawnia intensywny rubinowy kolor. Jego aromat jest charakterystyczny dla tego wina z nutami wiśni, pieprzu i aromatycznych ziół. Na podniebieniu jest gładkie i agresywne w pełnej harmonii między kwasowością wina a miękkością owoców. Polecane pary podczas degustacji tego weneckiego czerwonego wina. Podawać w kieliszkach średniej szerokości w temperaturze 14-16°C. Jest idealnym towarzyszem tradycyjnych dań kuchni śródziemnomorskiej, takich jak sezonowe makarony i zupy, z salami i kiełbaskami. Polecane potrawy do Valpolicella Classico; Pieczeń wieprzowa faszerowana jabłkami, Szynka w glazurze morelowej, Pieczone Brie z bekonem i suszonymi pomidorami, Kotlety cielęce z grilla z suszonymi pomidorami, Befstroganow, Sałatka makaronowa w stylu bruschetty, Kotlety schabowe Bulle de Neige, Burgery z kurczaka Cajun, Cannelloni z suszonymi pomidorami, szpinakiem i ricottą, Kurczak Caprese, Polenta z marchwi i duszona soczewica z warzywami korzeniowymi, Serowe tortellini z sosem różanym, Pierś z kurczaka w liściach winorośli, Kurczak Cacciatore, Kurczak w sosie z czerwonych owoców, Pasztet z wątróbek z kurczaka, Gulasz z kurczaka z oliwkami i białym winem, Kurczak z koprem włoskim i estragonem, Zapiekanka z kurczaka i warzyw korzeniowych, Wieprzowina duszona w cydrze, Fajitas z kolendry z kurczaka, Terrina wiejska, Kuskus z kiełbaskami merguez, Szynka Croque-Monsieur…