Amaranta Montepulciano d’Abruzzo
Kraj: Włochy
Region: Abruzja
Apelacja: Montepulciano dAbruzzo DOP
Producent: Tenuta Ulisse wina Abruzji
Typ: Dry Red Montepulciano
Pojemność: 0,75l
Rozwiń opis...Amaranta Montepulciano d’Abruzzo prezentuje rubinową czerwień zdominowaną granatowymi refleksami połyskującymi w kieliszku. Aromat złożony przywołujący nuty suszonych kwiatów, przypraw, lukrecji, smażonych wiśni w tle orzechy, pieczona dynia i wanilia. W ustach subtelne, kuszące, bardzo miłe. Wino o dobrej budowie, odpowiedniej strukturze, z wyraźnym podkreśleniem dojrzałych owoców wtapiających się w czekoladę z akcentem subtelnego dębu który utrwala smak na podniebieniu i wywołuje miłe uczucie pozwalające powiedzieć to moje ulubione wino. Wino najlepiej smakuje solo, czyli do czystej degustacji bez łączenia z posiłkiem. Oczywiście są dania które wzbogacą i utrwalą smak wina. Sugestie: Pizza z mozzarellą, pomidorkami, rukolą i szynką parmeńską najlepiej z przepisu Pizzerni Mile Luci, przepiórki duszone w winie, mielone kotlety z sarny z chlebowo-grzybowym sosem, bażant duszony w śmietanie, smażone foie gras podane na chałce z chutneyem rabarbarowym, polędwica wołowa lekko ścięta w posypce migdałów i parmezanu Parmigiano Reggiano, szparagi w szynce parmeńskiej obsypane tartą bułka…
Wino Amaranta Montepulciano D'Abruzzo jest potwierdzeniem wyjątkowego charakteru terroiru, takiego jak obszar Crecchio. To wino rodzi się z pasji braci Ulisse i ich związku z historycznymi winnicami Abruzji, z tradycjami miejsc, w których są uprawiane i winifikowane. Wino o niekwestionowanej klasie, to obowiązkowe hołdzie, miłości i szacunku, do największego czerwonego gron Abruzzo. Montepulciano DAbruzzo Odmiana winogron Pochodzenie tej czarnej odmiany winogron było zawsze niepewne. Nawet uczeni tacy jak Molon (1906) zaliczali go do Sangioveti. Dziś jest pewne, że oba winorośle nie mają ze sobą nic wspólnego. Jest uprawiany głównie w Abruzji i innych środkowo-południowych regionach. Dzisiaj, dzięki starannej pracy niektórych producentów i winiarzy, Montepulciano wyłoniło się w centrum uwagi jako jedna z najwyższej jakości czerwonych winorośli.
Wino AMARANTA Montepulciano d’Abruzzo spokojnie może konkurować z winami Sessantani Primitivo, Castillo Ygay Rioja Gran Reserva Especial, Beringer Quantum Napa Valley, Adrianna Vineyard River Stones Malbec, Don Melchor Cabernet Sauvignon…
Notatki Sommelier Bachus Wina
Montepulciano dAbruzzo Amaranta po otwarciu od razu jest wino gotowe do picia, od razu smakuje nawet bez dekantowania. W kieliszku ujawnia barwę rubinową z refleksami granatu, intensywnym i trwałym zapachem; bukiet jest intensywny, owocowy, trwały, z nutami suszonych kwiatów, przypraw, lukrecji, wiśni marasca. podniebienie jest stylowe, aksamitne, prawie kremowe, zwarte z tarninową strukturą, która ładnie łączy się ze składnikiem alkoholowym. Świetna struktura, złożona, elegancka, dobrze wyważona z długim posmakiem. Bogaty owoc. Idealny do pieczeni, dziczyzny, dań silnie aromatyzowanych i dojrzałego sera. Wino medytacyjne. Przeprowadzając wspólnie z klientami konsultowanie wrażeni smakowych o winie Montepuliciano Amaranta wiele osób pochlebnie wyraziło swoja ocene, lecz wino ma poważnych konkurentów, np.: Cagiolo Montepulciano DAbruzzo D.O.C. , La Calonica Vino Nobile di Montepulciano D. O. C. , Ruffino Lodola Nuova Vino Nobile di Montepulciano …
Ocena: 99 punktów i najlepsze włoskie czerwone wino; Luca Maroni; Annuario Dei Migliori Vini Italiani Najlepsze włoskie wina