Masi Costasera Amarone della Valpolicella Classico
Wino Masi Costasera Amarone della Valpolicella Classico
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Masi Costasera Amarone della Valpolicella Classico
Kraj: Włochy
Region: Veneto
Klasyfikacja: DOCG Amarone della Valpolicella Classico
Szczepy: 70% Corvina , 5% Molinara , 25% Rondinella
Rodzaj: Wina kolekcjonerskie
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 15%
Masi amarone Costasera na widok jest intensywnie rubinowo-czerwony, gęsty i oleisty. Nos ujawnia nieodparte nuty prawie gotowanych owoców, w niektórych niuansach jest prawie tostowy, lekko pikantny. Na podniebieniu jest zrównoważony, ale jednocześnie odurza napój , od zawsze obecnych tanin, rozpoznaje soczysty owoc, zamyka się w bogaty i trwały sposób. Symbol, dumny i żywiołowy. On nie chce być nigdy tym drugim!
Notatki Sommelier Bachus Wina
Dumny, majestatyczny, złożony i żywiołowy: to delikatny gigant Masi. Punkt odniesienia dla kategorii Amarone, która wraz z Barolo i Brunello stanowi arystokrację włoskiego świata wina. Produkt niezrównanej wiedzy Masi w zakresie techniki appassimento, w której tradycyjne winogrona z obszaru Valpolicella Classica - Corvina, Rondinella i Molinara - są układane na bambusowych stojakach, aby skoncentrować ich aromat w miesiącach zimowych. Zbiór winogron był łatwo przeprowadzany z góry. Zebrana ilość była niższa niż średnia, ale winogrona były wysokiej jakości. Klimat w regionie Valpolicella umożliwił idealne więdnięcie winogron. Gleba zawierająca czerwone wapno pochodzi z epoki Eozeny; ponadto wciąż czerwona twarda gleba na bazalcie. Po łagodnej zimie i trochę deszczowej wiosny pierwsza połowa czerwca charakteryzowała się opadami i ciepłymi temperaturami, które wzrosły jeszcze wyżej w drugiej połowie lipca. Połączenie takich czynników spowodowało 15 dni wyprzedzenia faz opon. W lipcu liczba winogron została zmniejszona o 15%. Z zachodnich i południowo-zachodnich wzgórz winnic, położonych na wybrzeżach historycznych wspólnot produkcyjnych (Marano, Negrar, SantAmbrogio i San Pietro in Cariano).
24 miesiące: 80% w słowiańskich dębowych beczkach (40-80 hl), 20% w słowiańskich małych beczkach Allier i dębowych (40% nowych beczek, 30% drugi wkład, 30% trzeci wkład). Następnie 4 miesiące w butelce.
Polecane jako wino po obiedzie lub do czerwonego mięsa, dziczyzny, przepiórek i potraw o bogatym smaku. Bardzo dobrze komponuje się z dojrzałymi serami, takimi jak parmezan, pecorino i gorgonzola.
Wino Masi Amarone jest wytwarzany zgodnie ze starą metodą „więdnięcia”, znaną w czasach rzymskich. Na przełomie września i października wybrane na wzgórzach winogrona umieszcza się na tradycyjnej korze Darren (tzw. „Wyspa”). Darren znajdują się w sklepach z owocami, w których naturalne więdnięcie jest kontrolowane przez system NASA. Pod koniec stycznia winogrona straciły 35% masy i uzyskały wyższy poziom cukru. Oczywiście tylko Corvina jest atakowana przez Botrytis, szlachetnego siwego konia. Następnie winogrona są delikatnie wyciskane, niektóre z nich pozbawione cech, starzone przez 45 dni w dużych dębowych beczkach ze Slawonii lub w pojemnikach ze stali nierdzewnej w naturalnie niskiej temperaturze. 35 dni na ukończenie fermentacja w beczkach (30–40 hl) z dodatkiem drożdży alkoholowych i fermentacja malolaktyczna.
Nazwa Masi pochodzi od „Vaio dei Masi”, nazwy doliny nabytej pod koniec XIX wieku przez rodzinę Boscaini, która nadal jest właścicielem firmy. Historia Wina Masi sięga 1772 roku i jest zakorzeniona w najbardziej autentycznej i autentycznej weneckiej tradycji . Ich najbardziej prawdziwe i reprezentatywne motto to: „oszczędzanie i oszczędzanie” lub „wiedza i wiedza”. To nie przypadek, że Agricola Masi jest uznawana za jedną z winnic najbardziej uważnych na zachowanie starych rodzimych winorośli zagrożonych wyginięciem, takich jak Oseleta i tradycyjne weneckie techniki uprawy winorośli.
Ogromną zaletą Masi było aktualizowanie się z roku na rok, doskonalenie jakości swoich butelek, potwierdzanie się jako rzeczywistość na najwyższym poziomie w świecie wina. Dzięki tej niekwestionowanej zdolności, dziś możemy skosztować doskonałej jakości butelek Masi, zaczynając od szerokiej gamy Amarone , prawdziwego symbolu naszej ziemi, Veneto, która obecnie osiągnęła szczyt włoskiej produkcji wina. Praca Grupy Technicznej Masi ma na celu zagwarantowanie jakości w czasie: przemyślane i ukierunkowane wykorzystanie starzejącego się drewna, przeformułowanie tradycji suszenia i osiągnięcie najwyższych innowacyjnych i technologicznych standardów w fazie winifikacji, to tylko kilka przykładów.
Amarone: Masi to także doskonałe czerwone wina oparte na typowych odmianach winogron, takich jak Corvina i Rondinella . Dziś do winnicy Masi Wina należą także dwa osiedla w Toskanii i Argentynie w Valle di Tupungato, z chęcią przeniesienia know-how dojrzałego w czasie, znacznie poza granicami kraju. Fakt ten w pełni potwierdza innowacyjną mentalność rodziny Boscaini, która sprytnie łączy swój związek z regionem Wina Veneto z wielką zdolnością do nadążania za duchem czasu: jest to przepis, który pozwala nam dziś docenić butelki sygnowane przez Masi. Różnorodność Win Amarone i czerwieni o niezwykłej jakości. Prawdziwa instytucja w świecie Wina Amarone, którą warto poznać i spróbować!
Masi Costasera Amarone della Valpolicella Classico - Opinie klientów
Masi Costasera Amarone Classico 2015
Naprawdę świeże i dobrze zbilansowane Amarone z tapenadą, dojrzałymi, ale świeżymi jeżynami, czekoladą chili i odrobiną czerwonych jagód. Jest zwarte i soczyste, o średniej do pełnej treściwości na podniebieniu i długim, owocowym finiszu. Nowoczesny, świeży wyraz Amarone, który wykazuje ogromne pragnienie, ale wciąż jest całkiem poważny. Nie jest super-skoncentrowany, ale wykazuje powściągliwość i równowagę.
Masi Costasera Amarone 2015
Taki złożony nos, z bazą suszonej wiśni, doprawioną nutami łagodnej kawy i orzechów włoskich. Następnie pojawiają się suszone kwiaty, dzikie zioła i przyprawy, takie jak estragon i goździki. Subtelne nuty suszony banan i morela też. Podniebienie jest pełne cudownie pasuje do pieczonej kaczki w jabłkach.
Masi Costasera Amarone & Bertani Amarone
Uwielbiam intensywność owoców, od cytrusów po skórkę pomarańczową, fiołki i świeże zioła. Na podniebieniu wykazuje dobrą głębię o średniej do pełnej treściwości, z chrupiącą kwasowością i elastycznymi taninami, dodając energii eleganckiemu wykończeniu. Wino zbliżone do Bertani Tradition Amarone della Valpolicella Classico
Masi Amarone 2015 doskonałe wino
Wzorcowe wino Amarone, które obok kultowych win Barolo i Brunello tworzy arystokrację regionu włoski świat wina. Wino o bardzo ciemno rubinowej barwie, z aromatami pieczonych owoców, śliwek i wiśni. Podniebienie jest bardzo dobrze zrównoważone, z owocowymi smakami i nutami kawy i kakao. Idealne czerwone wino po obiedzie, lub do czerwonych mięs, dziczyzny, przepiórek i dań o bogatych aromatach. Bardzo dobrze komponuje się z dojrzałymi serami, takimi jak parmezan, pecorino i gorgonzola.
Pyszne amarone
Bardzo dobrze wzkonane Amarone, wykazujące dobrą równowagę i wytrawność na podniebieniu, z czarną czekoladą, cygarami, dżemem z ciemnych malin, woskiem i grafitem. Dużo jedwabistych, roztopionych tanin na podniebieniu od średniego do pełnego, przed eleganckim i wytrawnym wykończenie. Doskonała długość. Nadal potrzebuje trochę czasu, aby rozwinąć swoją dodatkową złożoność.
Pododne wino
wino pogodne, dobrze smakuje. W nosie prawie kawowe suszone czerwone jagody, rozwijające się w pełne, jedwabiste podniebienie z delikatnymi taninami, które są dobrze zintegrowane z winem, przenosząc intensywne jagody i ciemne owoce wiśni w długi finisz. wino oceniam na TAK dobre amarone.
amarone 2017
Amarone 2017 uwodzi w kieliszku, gdy mentolowa świeżość ustępuje miejsca leczniczym wiśniom i jeżynom, uzupełnionym przyprawami balsamicznymi. To jest eleganckie, prawie bogate w odczuciu, z równowagą klasycznej mineralności Brigaldara, jak żywe inkrustowane kakao czerwone owoce rezonują przez cały czas. Ciemna roztopiona czekolada, goździki i śliwki utrzymują się na finiszu 2017 o lekkiej strukturze i chęci zadowolenia.
Amarone na święta...
W nosie wyczuwamy pieczone, czerwone owoce z dominującą nutą śliwek i wiśni. Na podniebieniu niezwykle harmonijne - wyczuwalny i owoc i nuty kawy.
2024-11-04
Amarone nad amarone po prostu mistrzowskie wydanie
Całkiem roślinny nos z suszonymi jagodami pod spodem. Bardziej owocowy na podniebieniu, z pełnym ciałem i delikatnymi, lekko jędrnymi taninami, które towarzyszą owocowi przez długi finisz. Nuta roślinna utrzymuje się, ale pod koniec staje się elementem złożoności, a nie rozpraszaczem