Amarone Della Valpolicella Clasico Bolla
Wino Amarone Della Valpolicella Clasico Bolla
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Amarone Della Valpolicella Classico Bolla
Kraj: Włochy
Kategoria: Wina Amarone
Apelacja: DOC Valpolicella/Veneto
Region: Wenecja
Pojemność: 075l
Alkohol: 15,5%
Głęboki granat, aksamitnie czerwony kolor z aromatami konfitury z dzikich wiśni, przypraw i nutą cedru. Zapewnia bogate, wytrawne, czarno-wiśniowe smaki i finisz, który jest długi, okrągły i trwały z kakao i przyprawami. Do czerwonych mięs, pieczeni i potraw z grilla, dziczyzny, duszonych mięs i wszystkich dojrzałych serów.
70% Corvina, 30% Rondinella. W mieście Soave, na południowy wschód od Werony, Abele Bolla prowadził zajazd Al Gambero, w którym serwował swoje słynne wina i założył pierwszą piwnicę Bolla w 1883 roku. W latach 30. XX wieku jego syn Alberto założył drugą piwnicę w Pedemonte do produkcji Valpolicella i wina Recioto. W 1947 roku Bolla weszła na rynek amerykański i od tego czasu zyskała sławnych wielbicieli, od Franka Sinatry po Rudolpha W. Guilianiego (burmistrza Nowego Jorku w latach 1994-2001). Firma Brown-Forman Corporation została ich amerykańskim importerem w 1967 roku, cztery lata później kupiła 40% marki, a w 2000 roku przejęła całą firmę. Pod koniec 2006 roku Gruppo Italiano Vini kupiła piwnicę Piemonte i została dystrybutorem Rynek włoski. W 2009 roku GIV kupił 100% marki, podczas gdy Banfi Vintners jest ich wyłącznym partnerem na rynku amerykańskim. Amarone ma swoje początki w Cesarstwie Rzymskim i dziś jest jednym z klejnotów europejskiego winiarstwa. Ręcznie zbierane winogrona z każdego rocznika w dystrykcie Valpolicella suszy się naturalnie na matach ze słomy, aby skoncentrować ich smak. Po delikatnym tłoczeniu wino jest powoli fermentowane, a następnie leżakowane w dębie przez kilka lat – unikalny proces, który daje wyjątkowe wino.
Notatki Sommaleir Bachus Wina
Amarone della Valpolicella to wytrawne czerwone wino o intensywnym smaku, wytwarzane z regionów Veneto i Lombardii w północnych Włoszech. Wina Amarone powstają ze starannie wyselekcjonowanych kiści najlepszych winogron. Te winogrona są następnie suszone od trzech do czterech miesięcy przed fermentacją. Tradycyjnie winogrona suszono na drewnianych stojakach w temperaturze otoczenia. wina dojrzewają w dębie przez co najmniej dwa lata w przypadku „normale” Amarone i cztery lata w przypadku Riserva. Amarone pochodzi od włoskiego słowa amaro bitter, w porównaniu do słodszego wina regionu, Recioto.
Bolla to nazwa, która ma swoje korzenie ponad 100 lat temu, kiedy została założona przez braci Bolla i która wraz z kolejnymi pokoleniami reprezentuje dziś firmę, która podkreśla serce Veronese terroir, wzmacniając szlachetne odmiany rodzime i międzynarodowe . Wszystko zaczęło się w 1883 roku, kiedy Abele Bolla, właściciel zajazdu „Al Gambero” i człowiek tysiąca inicjatyw, otworzył pierwszą winnicę w Soave, średniowiecznej wiosce na południowy wschód od Werony. Tu zaczyna się historia wielkiej włoskiej rodziny win, składającej się z wielu dzieci i wnuków, od początku kierującej się filozofią produkcji typową dla tych, którzy zawsze dążą do perfekcji. W 1930 roku Alberto Bolla, syn Abele, zbudował drugą winnicę, specjalizującą się w winifikacji czerwonych winogron, a także rozpoczyna produkcję win w Valpolicella. Jemu zawsze musi być zadedykowana „Vendemmia 1950”, pierwszy butelkowy rocznik Amarone, który oznacza wejście na rynek jednego z wielkich włoskich win. Terytoria, które zawsze były dopasowane do nazw Soave, Valpolicella i Bardolino, z ich unikalnymi cechami pedoklimatycznymi, wraz z duchem technicznej spójności, stanowią tajemnicę jakości win Bolla. Winiarnia, która żyje dzięki fachowej opiece i rodzinnym opowieściom, szanując starożytne tradycje, aby chronić tę autentyczność i niepowtarzalne smaki, które znajdują odzwierciedlenie w każdej butelce i każdym roczniku. Po sprzedaży części firmy Brown Forman w 1975 roku, co umocniło jej wizerunek na rynku amerykańskim, w 2006 roku winnicę kupiła Italian Wine Group, kontynuuje produkcję i posiada własną strukturę sprzedaży we Włoszech, nabywając 100% marki w 2009 roku. Z ponad 15 milionami butelek, piwnice Bolla mogą zaspokoić wszystkie gusta, dzięki różnym liniom produktów: „1883”, rok założenia firmy, który obejmuje Veronese DOC z rodzimymi i międzynarodowymi winoroślami, „Retrò”, która podkreśla styl i smak winifikacji z lat 60. i tak dalej aż do „Alta Gamma”, w której miejsce honorowe zarezerwowane jest dla cenionego Amarone della Valpolicella Classico Riserva „Le Origini”, wystawnego wina dla najbardziej ważne okazje.
Amarone Della Valpolicella Clasico Bolla - Opinie klientów
Dobre amarone
To amarone otwiera się aromatami macerowanych czarnych wiśni zanurzonych w anyżu i goździkach, które następnie przekształcają się w nuty ściółki leśnej i suszonych ziół. Finezja jest napędzana równowagą pomiędzy dzikimi śliwkami, pikantne nuty herbaty oolong, którym towarzyszą eleganckie taniny i apetyczna kwasowość na finiszu.
Amarone Bolla
Intensywna rubinowa barwa, z lekkim bursztynowym odcieniem, jest przejrzysta i przejrzysta dla oka. W nosie nuty wanilii i eteryczne, związane z okresem starzenia w beczce. Następnie charakterystyczne dla odmian winorośli słodkie owoce, takie jak porzeczka, borówka, wiśnia. W ustach wreszcie odkrywa się wino o pięknej strukturze, okrągłe i ciepłe. Dobrze zbalansowane, na podniebieniu wyczuwalne są wszystkie wcześniej dostrzegalne nuty. Wino trwałe, wymagające intensywnego dopasowania. Świetne jednak również jako wino medytacyjne, przy którym można nie spać do późnych godzin wieczornych podczas rozmów z przyjaciółmi. odkrywa się wino o pięknej strukturze, okrągłe i ciepłe. Dobrze zbalansowane, na podniebieniu wyczuwalne są wszystkie wcześniej dostrzegalne nuty. Wino trwałe, wymagające intensywnego dopasowania. Świetne jednak również jako wino medytacyjne, przy którym można nie spać do późnych godzin wieczornych podczas rozmów z przyjaciółmi. odkrywa się wino o pięknej strukturze, okrągłe i ciepłe. Dobrze zbalansowane, na podniebieniu wyczuwalne są wszystkie wcześniej dostrzegalne nuty. Wino trwałe, wymagające intensywnego dopasowania. Doskonałe jednak również jako wino medytacyjne, przy którym można nie spać do późnych godzin wieczornych podczas rozmów z przyjaciółmi.
Amarone dobre wino
Mocno granatowa barwa, bukiet przywodzi na myśl suszone owoce wraz z lukrecją i subtelnymi przyprawami. Na podniebieniu wino jest pełne i aksamitne z nutami wiśni i wanilii. Wypolerowane taniny, delikatna nuta soli i dobrze dozowana kwasowość prowadzą to niezwykle eleganckie Amarone do genialnego finiszu.
Wino o rozkosznym smaku.
Wino o rozkosznym smaku. Nuty dojrzałych czerwonych owoców, wiśni, porzeczek, jagód z lekką nutą mięty. Na podniebieniu zbudowane z ciepłymi i otulającymi nutami, obecnymi, dobrze zintegrowanymi taninami. Długi i soczysty finisz.
Wina Amarone
Granatowa czerwień z aromatami konfitury, czarnej wiśni, wiśni, wanilii, z nutą więdnięcia i odrobiną przypraw. To wino o świetnej strukturze, złożone, eleganckie i aksamitne.
2024-11-04
Amarone dla początkujących
Ciemny, jasny rubinowy kolor z subtelnie rozjaśniającym się brzegiem. Delikatne słodkie owoce w nosie, eleganckie potpourri pomarańczy, wiśni i dzikich truskawek, zachęcające i klarowne. Subtelne, eleganckie ciśnienie na podniebieniu, wytrawne, precyzyjne, otwiera się polerowanymi taninami i lekką soczystością, piękna długość wino do pizza jak znalazł.