Amodo Baldo Primitivo
Wino Amodo Baldo Primitivo
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Amodo Primitivo
Kraj: Włochy
Region: Salento
Szczep: Primitivo
Producent: Baldo
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l CER!
Alkohol: 14%
Barwa intensywna czerwień z fioletowymi refleksami. Aromaty wyraźne i wywołują odczucia takie jak powidła, owoce jagód, wiśni, z elementami kakao i lukrecji. Na podniebieniu wino jest subtelne lecz pełne z miękkimi i bardzo dojrzałymi owocami jagód, czarnej porzeczki i jeżyn. Długie zakończenie z dominacją wanilii i nutami cynamonu. Wino o dużym potencjale, potrzebuje czasu i odpowiedniej dekantacji nawet kilka godzin po otwarciu. Dobrze napowietrzone wino zamienia się w głębię subtelnych delikatnych i uwodzących nut smakowych. Polecane do: makaronów, pizza, gulasz wołowy, pierogi z mięsem, lasagne ze szpinakiem i mięsem, makarony w sosach, sery, dynia pieczona.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Primitivo jest mocne i dobrze zbudowane na podniebieniu. Ma żywe nuty dojrzałych owoców i przypraw z przyjemną, subtelną cierpkością. Finisz jest owocowy z delikatnymi nutami kokosa i utrzymuje się w ustach przez bardzo długi czas.
Winogrona pochodzą ze starych krzewów winorośli, które są krótkie i mają około 40-60 cm wysokości. Aby zapewnić wysokiej jakości plony, jest niewiele pąków. Zbiór odbywa się ręcznie po osiągnięciu pełnej dojrzałości winogron. W celu uzyskania dobrej struktury zbiory opóźnia się, aby ułatwić koncentrację cukrów i substancji ekstrakcyjnych. Fermentacja odbywa się tradycyjnie w kontrolowanej temperaturze moszczu w dużych beczkach z dębu slawońskiego przez 30-45 dni. Następnie wino spoczywa w dębie amerykańskim przez 12 miesięcy i dojrzewa w butelce przez kolejne 12 miesięcy, zanim zostanie wypuszczone na rynek.
Amodo Baldo Primitivo - Opinie klientów
Primitivo wino wolskie strasznie modne
Primitivo Salento, jest tak świeży i dynamiczny, jak młodzi winiarze, którzy go tworzą. To zrównoważone, delikatnie pachnące czerwone wino ukazuje charakter regionu i szczepu winogron Primitivo. To ciemne, czerwone owoce wiedzą, jak się bronić. Ciepłe na podniebieniu, eleganckie, pełne owoców, ale wytrawne, z typowymi aromatami palonymi, rozmarynem, lukrecją i tytoniem. Primitivo Salento przekonuje aksamitną strukturą tanin i zrównoważoną przyjemnością. Mocny i świeży jednocześnie.
Primitivo do pierogów z mięsem.
Ma intensywny rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Zapach jest szeroki i złożony, zawiera aromaty suszonych śliwek i wiśni oraz przyprawy rozmarynu i nuty wanilii. Smak jest treściwy, miękki i harmonijny, przyjemny i łatwy do picia.
2023-06-23
Sloneczne primitivo na każdy dzień.
Cudownie nasycone dużą ilością czerwonych owoców, przyjemna pikantność, przyjemnie miękkie taniny, które inspirują w tym wytrawnym Primitivo di Manduria w intensywnej rubinowej czerwieni. Dzięki niemu słońce i osobowość Apulii dosłownie wlewa się w kieliszek naszej degustacji. Mocny, owocowy bukiet śliwek, jagód, dżemu, wiśni i jeżyn podkreślony cynamonem i wanilią. Na podniebieniu jest bardzo soczyste i ma dostojne, ale nieskomplikowane ciało. W sumie Primitivo, które zapewnia dużo przyjemności z picia.