Angelo Negro Dina Barbera d`Alba
Wino Angelo Negro Dina Barbera d`Alba
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Angelo Negro Dina Barbera d`Alba
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Apelacja: Barbera d'Alba DOC
Producent: Angelo Negro
Szczepy: 100% Barbera
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5 %
Angelo Negro Diana to czerwone wytrawne wino powstałe w całości z odmiany Barbera uprawianej w regionie Piemont. Wino prezentuje intensywny rubinowy odcień z fioletowymi refleksami. Nos uwydatnia przyjemne i świeże aromaty śliwki, wiśni oraz borówki. Na podniebieniu miękkie i dojrzałe z przyjemnym posmakiem jeżyn, wiśni i śliwek.
Sugestie kulinarne: gulasze, obfite zupy, makarony z mięsnymi sosami, cielęcina,
Winifikacja
Zbiór ręczny w skrzyniach pod koniec września, tradycyjna winifikacja w stali nierdzewnej przez około 10-12 dni, leżakowanie przez około dwanaście miesięcy
Typ gleby
Winnice uprawiane są na glebach piaskowych i wapiennych
Producent - Azienda Agricola Negro
Rodzina Negro uprawiała winnice na wzgórzach Piemontu Roero już w 1670 roku. Jednak dopiero w XX wieku posiadłość w obecnym wcieleniu nabrała kształtu.
Angelo Negro zaczynał od zaledwie 2 hektarów winorośli i dopiero jego syn Giovanni, obecny właściciel, dołączył do niego, aby przedsiębiorstwo zaczęło nabierać rozpędu. Zbudowali piwnicę i winiarnię w Monteu Roero , aw 1971 wyprodukowali pierwsze wytrawne Roero Arneis, które od tego czasu stało się jednym z charakterystycznych białych win w regionie. Posiadłość rozrosła się teraz do blisko 70 hektarów winorośli na jednych z najlepszych miejsc w dystrykcie. A dziś Angelo Negro e Figli są znane jako wyspecjalizowany producent Roero Arneis, który znajduje się obok kilku innych cuvées w swoim imponującym asortymencie.
Trzecie pokolenie rodziny jest teraz bardzo zaangażowane w biznes i wspólnie zarządza wszystkimi aspektami biznesu.