Angelo Negro Nicolon Barbera d`Alba
Wino Angelo Negro Nicolon Barbera d`Alba
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Angelo Negro Nicolon Barbera d`Alba
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Apelacja: Barbera d'Alba DOC
Producent: Angelo Negro
Szczepy: 100% Barbera
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,5 %
Angelo Negro Nicolon to czerwone wytrawne wino powstałe w całości z odmiany Barbera uprawianej z regionie Piemont. Wino prezentuje purpurowo fioletowy odcień z aromatami wiśni, śliwek , borówek , jeżyn oraz kwiatów. Na podniebieniu wino jest mocne, skoncentrowane, gęste, z subtelną nutą wanilii oraz długim i pięknym owocowym finiszem.
Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, dziczyzna, wieprzowina, sery dojrzewające,
Winifikacja
Zbiór ręczny w skrzyniach pod koniec września, tradycyjna winifikacja w stali nierdzewnej przez około 10-12 dni, leżakowanie przez około dwanaście miesięcy
Typ gleby
Winnice uprawiane są na glebach piaskowych i wapiennych
Producent - Azienda Agricola Negro
Rodzina Negro uprawiała winnice na wzgórzach Piemontu Roero już w 1670 roku. Jednak dopiero w XX wieku posiadłość w obecnym wcieleniu nabrała kształtu.
Angelo Negro zaczynał od zaledwie 2 hektarów winorośli i dopiero jego syn Giovanni, obecny właściciel, dołączył do niego, aby przedsiębiorstwo zaczęło nabierać rozpędu. Zbudowali piwnicę i winiarnię w Monteu Roero , aw 1971 wyprodukowali pierwsze wytrawne Roero Arneis, które od tego czasu stało się jednym z charakterystycznych białych win w regionie. Posiadłość rozrosła się teraz do blisko 70 hektarów winorośli na jednych z najlepszych miejsc w dystrykcie. A dziś Angelo Negro e Figli są znane jako wyspecjalizowany producent Roero Arneis, który znajduje się obok kilku innych cuvées w swoim imponującym asortymencie.
Trzecie pokolenie rodziny jest teraz bardzo zaangażowane w biznes i wspólnie zarządza wszystkimi aspektami biznesu.