Feudo Arancio Grillo Sycylia
Wino Feudo Arancio Grillo Sycylia
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Feudo Arancio Grillo Sicilia DOC
Kraj: Włochy
Region: Sycylia
Producent: Mezzacorona
Winnica: Feudo Arancio
Typ: Dry White Grillo Sicilia
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13%
Nota degustacyjna: Perfekcyjnie oddany charakter sycylijskiej odmiany Grillo. Tropikalne aromaty z charakterystyczną nutą mango oraz owocu papaja w połączeniu z refleksami jaśminu i białych kwiatów. Wino wyważone, harmonijne, o delikatnej kwasowości. Sugestie kulinarne: Rekomendowane do owoców morza, białego mięsa, pieczonej ryby, makaronów, warzyw. Idealne do carpaccio. Wino zachwyca intensywnym słomkowożółtym kolorem i pomarańczowymi odbiciami. W nosie obecne są aromatyczne nuty tropikalnych owoców z niuansami białych kwiatów. Na podniebieniu to włoskie białe wino ma bogate w ekstrakty ciało i aromatyczną owocową sytość. Odmiana winogron Grillo wykazuje bogate, egzotyczne aromaty mango i papai. Świeża kwasowość nadaje pełnemu ciału świeżości i elegancji.
Winifikacja : winifikacja w częściowym osłonie przed powietrzem (technika winifikacji „półredukcyjnej”), naturalna dekantacja, fermentacja w kontrolowanej temperaturze (16°C) przez 13 dni w stali. 15% moszczu dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu. Następnie oba składniki są łączone i kończą dojrzewanie w stali. Następuje filtracja, stabilizacja i butelkowanie.
Winnica: Feudo Arancio Feudo Arancio to sycylijska winnica grupy Mezzacorona, wielkiej spółdzielni winnej cola w Trentino. Założona w 2001 roku winnica jest jedną z najbardziej znanych na Sycylii. Od czasów Greków i Rzymian jest to terroir poświęcone winoroślom. Winnice obsadzone są umiejętnym połączeniem odmian lokalnych (Nero d'Avola, Grillo, Inzolia) i międzynarodowych (Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay). w większości jednoodmianowe, produkowane są z miłością i pasją rzemieślniczego producenta, nawet jeśli winiarnia jest nowoczesna, z kontrolowaną temperaturą i najnowocześniejszą technologią. Filozofia Feudo Arancio to wina wysokiej jakości, uzyskane dzięki poszanowaniu tradycji i środowiska.
Nagrody i wyróżnienia:
2 Bicchieri Gambero Rosso,
srebrny medal SWA
Notatki Sommelier Bachus Wina
Sycylia to najgłębiej wysunięty na południe region Włoch i zarazem największa wyspa na Morzu Śródziemnym. Przez ponad 2600 lat Sycylia (po włosku Sicilia) była znaczącym ośrodkiem śródziemnomorskiej uprawy winorośli, chociaż renoma i styl jej win znacznie się zmieniły w tym czasie. Wina sycylijskie kiedyś zostały rozsławione dzięki słodkich muszkatów i win Marsal . Z upływem czasu Sycylia zyskała wiele dobrych wytrawnych win. Nasycone stale win jasnym słońcem i niezawodnie umiarkowanymi opadami, klasyczny śródziemnomorski klimat Sycylii idealnie nadaje się do produkcji winogron. Ciepły, suchy klimat oznacza, że pleśń i gnicie są ograniczone do minimum, szczególnie w dobrze wentylowanych obszarach, które czerpią korzyści z nadmorskiej bryzy. Ta niska presja na choroby oznacza, że prawie nie są potrzebne chemiczne opryski, tak wiele sycylijskiego wina produkuje się z ekologicznych winogron. Terror winnic Sycylii i góry, z których pochodzą, są szczególnie interesujące, jeśli chodzi o badanie uprawy winorośli na wyspie. Etna, wysoki stratowulkan, dominuje nad wschodnią panoramą wyspy i jest odpowiedzialna za bogate w minerały, ciemne gleby, które charakteryzują winnice Etna DOC . Winorośle są teraz sadzone wyżej na zboczach wulkanicznych, aby wykorzystać tam chłodniejsze powietrze i żyzną glebę. Pięćdziesiąt mil (80 km) na południe Góry Iblei zajmują swoje miejsce we wschodnim sycylijskim winie. Na zboczach niższych i przybrzeżnych równinach poniżej, DOC z Syrakuz , Noto , Eloro i Vittoria rozciągają się ze wschodu na zachód, tworząc półksiężyc, który odzwierciedla łukowatą linię brzegową. W zachodniej Sycylii wzgórza wulkaniczne są mniej dramatyczne, ale tak samo wpływowe na jakość gleby. Zachodnia piąta wyspy jest objęta DOC Marsala, a także w tym obszarze należą DOCs Alcamo , Contessa Entellina , Delia Nivolelli , Erice , Menfi , Monreale , Salaparuta , Santa Margherita di Belice i Sciacc Na uwagę zasługuje również mała Sambuca di Sicilia DOC, której win nie należy mylić z Sambuca, silnym likierem anyżowym.