Argiolas Cardanera Carignano del Sulcis DOC
Wino Argiolas Cardanera Carignano del Sulcis DOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Argiolas Cardanera Carignano del Sulcis DOC
Kraj: Włochy
Region: Sardynia
Producent: Argiolas
Typ: Dry Red Carignan
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5 % BK17
Zbiór przeprowadza się, gdy winogrona osiągają optymalną dojrzałość w celu uzyskania zrównoważonych tanin o świeżości i miękkości typowej dla młodego Carignano. Fermentacja i maceracja w kontrolowanej temperaturze średnio 12-15 dni. Przenieść do zbiorników cementowych, gdzie odbywa się fermentacja malolaktyczna. Leżakowanie przez dwa miesiące w butelce przed wypuszczeniem. Kolor rubinowy. Intensywny aromat czerwonych owoców i śródziemnomorskich przypraw. Podniebienie jest żywe, pikantne z delikatnymi i zrównoważonymi taninami. Sugestie kulinarne: Makarony i dania mięsne, bogate dania warzywne z sosami. Wędliny i sery.
Sugerowane połączenia z Argiolas Cardanera Carignano del Sulcis. Idealnie pasuje do czerwonych lub białych mięs zarówno grillowanych, jak i wilgotnych. Bardzo dobrze komponuje się z makaronem i sosem lub przyprawia o mocne i uporządkowane smaki. Doskonale komponuje się również z dojrzałymi serami, takimi jak Pecorino Smeraldo. Musi być serwowana w temperaturze 18°C w kieliszku do wina Ballon.
Notattki Sommelier Bachus Wina
Intensywne Carignano z mistrzowskiej ręki za niewielką cenę. Bogata rubinowa czerwień w kieliszku, nos otoczony małymi czarno-czerwonymi owocami o dzikim pierwotnym wyrazie, który znajdujemy tylko w surowym, nietkniętym krajobrazie Sardynii. Piękna przyprawa z delikatną, ale wyraźnie rozpoznawalną interpretacją sardyńskich czerwonych win, takich jak je kochamy. Wspaniały przepływ picia.
Winiarnia Argiolas oferuje to fantastyczne czerwone Cannonau di Sardegna„Costera” jako odniesienie do klasycznej linii. Jest uhonorowany certyfikatem DOC. Obszar produkcyjny znajduje się w centrum Costera w agro posiadłości Siurgus Donigala, ale także w miejscowościach Sarais i Sisini, wszystkie położone na wysokości około 220 metrów nad poziomem morza. Optymalna ekspozycja jest idealna do wykorzystania walorów klimatu śródziemnomorskiego, a więc i wiatrów. Gleby są wapienne, które doskonale nadają się do produkcji win soczystych, na przemian z warstwami gliny i małym lub średnim żwirem.
Winnice winiarni Antonio Argiolas znajdują się około 20 kilometrów na północ od Cagliari, wokół miast Serdiana, Senorbi i Selegas. Łagodny klimat w połączeniu z żyzną glebą sprawiają, że życie i wino są tutaj bardzo przyjemne. Dom został założony w 1938 roku przez Antonio Argiolasa, który urodził się w 1906 roku i zmarł 20 czerwca 2009 roku w wieku 102 lat. Jego dwaj synowie, Franco i Giuseppe. zastąpił ich ojca. Winiarnią zarządza obecnie trzecie pokolenie: Antonio, Francesca i Valentina Argiolas. Doświadczenie Antonio i nowoczesna wizja jego synów nadają winom Argiolas wyjątkowy smak. Winifikacja rodzimych odmian winorośli, takich jak Cannonau i Monica, jest obecnie prowadzona w nowoczesny sposób. Argiolas jest właścicielem winnic w różnych obszarach DOC i produkuje zarówno wytrawne wina białe, jak i czerwone. Oprócz dobrze znanego Cannonau di Sardegna w ofercie znajdują się także czerwone Monica di Sardegna, białe Nuragus di Cagliari i równie białe Vermentino di Sardegna. Wszystkie wina bazują na sardyńskich odmianach winogron, a więc mają swój własny charakter. Dzięki ciągłym innowacjom i inwestycjom we własną firmę, wina Argiolas uważane są za najlepsze na Sardynii. Wszystkie wina posiadają charakterystyczne sardyńskie cechy, które czynią je nieskończenie fascynującymi i pysznymi.
Argiolas Cardanera Carignano del Sulcis DOC - Opinie klientów
Wino Argiolas Cardanera Carignano del Sulcis
Niebieskie owoce z aromatami i smakami lawendy, łupka i białego pieprzu. Średnie body, delikatne taniny i świeży finisz.
Polecane produkty
Governo Angelo Borrani Rosso Di Toscana
- Polecane!
2024-10-12
Argiolas Cardanera Carignano del Sulcis
Argiolas jest uznawany za wiodącego producenta wina na Sardynii , drugiej co do wielkości wyspie na Morzu Śródziemnym. Założona w 1938 roku przez Antonio Argiolasa posiadłość była pierwszą na wyspie, która przeszła na nowoczesną uprawę winorośli, aby jakość była ważniejsza od ilości. Obecnie jest prowadzona przez trzecie pokolenie rodziny, która ciężko pracuje na 240 hektarach winorośli zasadzonych na rodzimych sardyńskich winogronach, aby produkować wysokiej jakości wina z unikalnym terroir wyspy. Flagowym produktem posiadłości jest Turriga , wzorcowe czerwone wino Sardynii. Zostało stworzone przez rodzinę Argiolas i Giacomo Tachisa , znanego jako ojciec Super Tuscan, który jest konsultantem enologicznym odpowiedzialnym za Sassicaia, Tignanello, Solaia i wiele włoskich win najwyższej klasy. Jest to mieszanka szczepów Cannonau (Grenache), Carignano (Carignan), Malvasia Nera i Bovale Sardo, leżakowana przez dwa lata we francuskich beczkach barrique, co zapewnia finezję i intensywność, z bogatą i złożoną strukturą.