Argiolas Costamolino Vermentino di Sardegna DOC
Wino Argiolas Costamolino Vermentino di Sardegna DOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Argiolas Costamolino Vermentino di Sardegna DOC
Kraj: Włochy
Region: Sardynia - Cagliari
Apelacja: Vermentino di Sardegna DOC
Producent: Argiolas
Szczep: Vermentino
Rodzaj: białe wytrawne
Pojemność: 0,75l BK17
Serdiana, tuż za Cagliari i jego zatoką, to starożytna i wyjątkowa kraina, w której winnice rosną, zapuszczając korzenie w piasek i kamienie, pieszczone morską bryzą oraz zapachem mirtu i dzikiego rozmarynu. Tutaj Argiolas produkuje wysokiej jakości wina od prawie wieku, odkąd założyciel Antonio Argiolas zaczął sadzić pierwszą z tej serii winnic, która dała początek jednej z najbardziej znanych i prestiżowych winnic na Sardynii . Rodzinna firma, która w trzecim pokoleniu nigdy nie przestaje nas zadziwiać swoimi winami, a wszystko to ma na celu uwydatnienie typowych winogron z tych ziem. Vermentino z Sardynii Costamolinoodkorkowany, o aromacie owocowym, od razu przywodzi na myśl lato i obiady nad morzem pod pergolą; świeże i czyste wino , które wnosi radość i dobrze komponuje się z daniami rybnymi lub pierwszymi daniami z warzywami.
Notatki Sommelier Bachus Wina
To fantastyczne Białe Wino ma jasnożółty kolor z zielonkawym refleksem. Ma intensywny i delikatny zapach , a na podniebieniu jest świeży, wytrawny, delikatny i przyjemny. Doskonale komponuje się z przystawkami i pierwszymi daniami z ryb, skorupiaków i jest doceniany do serów.
Winiarnia Argiolas oferuje to fantastyczne czerwone Cannonau di Sardegna„Costera” jako odniesienie do klasycznej linii. Jest uhonorowany certyfikatem DOC. Obszar produkcyjny znajduje się w centrum Costera w agro posiadłości Siurgus Donigala, ale także w miejscowościach Sarais i Sisini, wszystkie położone na wysokości około 220 metrów nad poziomem morza. Optymalna ekspozycja jest idealna do wykorzystania walorów klimatu śródziemnomorskiego, a więc i wiatrów. Gleby są wapienne, które doskonale nadają się do produkcji win soczystych, na przemian z warstwami gliny i małym lub średnim żwirem.
Nagrody i wyróżnienia:
Robert Parker 90/100 pkt.
Wine Spectator 89/100 pkt.
Argiolas Costamolino Vermentino di Sardegna DOC - Opinie klientów
Wino Vermentino
Vermentino to białe winogrono prawdopodobnie pochodzenia iberyjskiego, które znalazło swoją ulubioną ziemię w regionach Sardynii, Ligurii i Toskanii. Jest to odmiana półaromatyczna, która uwielbia morski klimat i może przybierać różne postacie w zależności od terytorium, na którym rośnie, dając początek eleganckiej, świeżej i bardzo wyrazistej bieli, charakteryzującej się nutami solnymi i mineralnymi oraz niepowtarzalnymi aromatami owoców cytrusowych, aromatycznych ziół i śródziemnomorskich zarośli. Przy stole jest to jedna z najbardziej uniwersalnych butelek na świecie, którą łatwo łączyć z daniami rybnymi, skorupiakami i. Jest to najczystszy wyraz Morza Tyrreńskiego, symbol letniej beztroski i śródziemnomorskiego bogactwa. We Włoszech zajmuje powierzchnię ponad 4000 hektarów i przyczynia się do powstania DOC i DOCG.
Vermentino di Sardegna
Jasny i jasny słomkowy kolor, pachnie jaśminem, białą brzoskwinią i limonką, aromatycznymi ziołami, słonymi i jodowanymi nutami. Na podniebieniu natychmiast ujawnia dobrą równowagę między lekką kaloryczną żyłą a przyjemną kwasowością, jest delikatnie soczyste iz dyskretnym cytrusowym finiszem. Doskonałe jako aperitif, dobrze komponuje się z sałatką z owoców morza, spaghetti z małżami i mieszanym grillem ryb i skorupiaków.
Argiolas Dlaczego warto go kupić?
Vermentino di Sardegna DOC "Costamolino" 2019 Argiolas 75 c to białe wino produkowane przez winnicę Argiolas w Serdianie na południowej Sardynii. Odmiana winorośli, która znalazła na Sardynii jedno z najlepszych siedlisk; Costamolino jest świeże, pikantne i uporządkowane, czego nie można przegapić. Blady słomkowożółty kolor z zielonkawymi refleksami. Nos jest subtelny, delikatny, z nutami żółtych owoców i tropikalnych owoców ananasa, brzoskwini i cytrusów, ziół i mineralności morskiej. Na podniebieniu jest świeży, suchy i prosty, z obfitą kwasowością końcową i dyskretną mineralnością. Argiolas Costamolino doskonale komponuje się ze skorupiakami i owocami morza, nawet pierwsze dania oparte na tym ostatnim. Doskonale sprawdzi się również przy delikatnych potrawach na bazie szparagów. Alternatywnie widzimy go bardzo dobrze jako aperitif, szczególnie w wiosenne / letnie wieczory. Antonio Argiolas pod koniec lat trzydziestych założył winnicę o tej samej nazwie w Serdiana, na południu Sardynii. Przez dziesięciolecia pracował nad tym, aby nazwa winnicy i jakość produkowanych win stale się poprawiały, nawet po przekazaniu pałeczki swoim dzieciom. Fundamentalna była decyzja Argiolas o rozszerzeniu produkcji w latach 70., w przeciwieństwie do reszty producentów zachęcanych przez państwo do eksplantacji swoich winnic, oprócz współpracy z enologiem Giacomo Tachisem. W 1988 roku "Turriga" otrzymuje wysokie oceny i nagrody w kontekście Vinitaly i jest jednym z najlepszych win produkowanych na Sardynii; to samo dzieje się przy okazji Vinitaly w 1997 roku, prawie 10 lat później z rozpoznaniem "trzech szklanek" Gambero Rosso. Od '91 roku referencyjnym enologiem jest Mariano Murru, a winnica jest obecnie pod kierunkiem Franco i Giuseppe Argiolas oraz ich synów, którzy reprezentują trzecie pokolenie firmy.
Costamolino Vermentino di Sardegna DOC 2021
Kremowy, pachnący biały. Delikatny kwiatowy bukiet z nutą kwiatu cytrusów i delikatnymi nutami migdałów to marzenie. To genialne wino jest jednocześnie dzikie i łagodne. Słodycz i kwasowość są cudownie zbalansowane, finisz płynny, lekko słony i cudownie miękki.
2023-10-23
Argiolas Costamolino Vermentino
"Costamolino" ma jasne odcienie, z tendencją do słomkowożółtego z zielonkawymi refleksami. Profil smakowy jest dość zróżnicowany i skupia się wokół delikatnych nut egzotycznych owoców i cytrusów. Na podniebieniu ujawnia wielką finezję i podbija łatwością popijania, dzięki doskonałemu połączeniu świeżości i smaku. Jedną z jego najlepszych cech jest to, że najlepiej komponuje się z szeroką gamą potraw, takich jak proste przekąski na bazie ryb, sałatki z owoców morza, pierwsze dania na bazie ryb, sery nisko- lub średniodojrzałe, grillowane ryby i białe mięso. Krótko mówiąc, codzienne wino par excellence, w które należy się zaopatrzyć. Vermentino "Costamolino" rodzi się na łagodnych zboczach, na które wpływa śródziemnomorski klimat Sardynii, składający się z łagodnych zim i gorących lat. Po starannej selekcji winogron następuje fermentacja i krótkie dojrzewanie w stali na drobnym osadzie drożdżowym przed butelkowaniem. "Costamolino" firmy Argiolas to jedno z najbardziej reprezentatywnych białych win Sardynii. Wykonany jest z czystego Vermentino i jest świadectwem w postaci płynnej wspaniałej pracy wykonanej przez rodzinę Argiolas, jedną z najsłynniejszych winnic nie tylko na wyspie, ale całej produkcji włoskiego wina. Starożytna historia winnicy Argiolas sięga początku 900 roku wraz z posiadaniem małych działek winiarskich położonych wokół Serdiana, w prowincji Cagliari. Dalekowzroczność w ulepszaniu lokalnych winorośli, takich jak Vermentino, Cannonau i Carignano, ze szkodą dla międzynarodowych odmian, w połączeniu z pasją i umiejętnościami przedsiębiorczymi, pozwoliła im rozszerzyć swoje gospodarstwa winnicze do około 200 hektarów dzisiaj.