

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
"Costamolino" ma jasne odcienie, z tendencją do słomkowożółtego z zielonkawymi refleksami. Profil smakowy jest dość zróżnicowany i skupia się wokół delikatnych nut egzotycznych owoców i cytrusów. Na podniebieniu ujawnia wielką finezję i podbija łatwością popijania, dzięki doskonałemu połączeniu świeżości i smaku. Jedną z jego najlepszych cech jest to, że najlepiej komponuje się z szeroką gamą potraw, takich jak proste przekąski na bazie ryb, sałatki z owoców morza, pierwsze dania na bazie ryb, sery nisko- lub średniodojrzałe, grillowane ryby i białe mięso. Krótko mówiąc, codzienne wino par excellence, w które należy się zaopatrzyć. Vermentino "Costamolino" rodzi się na łagodnych zboczach, na które wpływa śródziemnomorski klimat Sardynii, składający się z łagodnych zim i gorących lat. Po starannej selekcji winogron następuje fermentacja i krótkie dojrzewanie w stali na drobnym osadzie drożdżowym przed butelkowaniem. "Costamolino" firmy Argiolas to jedno z najbardziej reprezentatywnych białych win Sardynii. Wykonany jest z czystego Vermentino i jest świadectwem w postaci płynnej wspaniałej pracy wykonanej przez rodzinę Argiolas, jedną z najsłynniejszych winnic nie tylko na wyspie, ale całej produkcji włoskiego wina. Starożytna historia winnicy Argiolas sięga początku 900 roku wraz z posiadaniem małych działek winiarskich położonych wokół Serdiana, w prowincji Cagliari. Dalekowzroczność w ulepszaniu lokalnych winorośli, takich jak Vermentino, Cannonau i Carignano, ze szkodą dla międzynarodowych odmian, w połączeniu z pasją i umiejętnościami przedsiębiorczymi, pozwoliła im rozszerzyć swoje gospodarstwa winnicze do około 200 hektarów dzisiaj.
Vermentino to białe winogrono prawdopodobnie pochodzenia iberyjskiego, które znalazło swoją ulubioną ziemię w regionach Sardynii, Ligurii i Toskanii. Jest to odmiana półaromatyczna, która uwielbia morski klimat i może przybierać różne postacie w zależności od terytorium, na którym rośnie, dając początek eleganckiej, świeżej i bardzo wyrazistej bieli, charakteryzującej się nutami solnymi i mineralnymi oraz niepowtarzalnymi aromatami owoców cytrusowych, aromatycznych ziół i śródziemnomorskich zarośli. Przy stole jest to jedna z najbardziej uniwersalnych butelek na świecie, którą łatwo łączyć z daniami rybnymi, skorupiakami i. Jest to najczystszy wyraz Morza Tyrreńskiego, symbol letniej beztroski i śródziemnomorskiego bogactwa. We Włoszech zajmuje powierzchnię ponad 4000 hektarów i przyczynia się do powstania DOC i DOCG.
Jasny i jasny słomkowy kolor, pachnie jaśminem, białą brzoskwinią i limonką, aromatycznymi ziołami, słonymi i jodowanymi nutami. Na podniebieniu natychmiast ujawnia dobrą równowagę między lekką kaloryczną żyłą a przyjemną kwasowością, jest delikatnie soczyste iz dyskretnym cytrusowym finiszem. Doskonałe jako aperitif, dobrze komponuje się z sałatką z owoców morza, spaghetti z małżami i mieszanym grillem ryb i skorupiaków.
Vermentino di Sardegna DOC "Costamolino" 2019 Argiolas 75 c to białe wino produkowane przez winnicę Argiolas w Serdianie na południowej Sardynii. Odmiana winorośli, która znalazła na Sardynii jedno z najlepszych siedlisk; Costamolino jest świeże, pikantne i uporządkowane, czego nie można przegapić. Blady słomkowożółty kolor z zielonkawymi refleksami. Nos jest subtelny, delikatny, z nutami żółtych owoców i tropikalnych owoców ananasa, brzoskwini i cytrusów, ziół i mineralności morskiej. Na podniebieniu jest świeży, suchy i prosty, z obfitą kwasowością końcową i dyskretną mineralnością. Argiolas Costamolino doskonale komponuje się ze skorupiakami i owocami morza, nawet pierwsze dania oparte na tym ostatnim. Doskonale sprawdzi się również przy delikatnych potrawach na bazie szparagów. Alternatywnie widzimy go bardzo dobrze jako aperitif, szczególnie w wiosenne / letnie wieczory. Antonio Argiolas pod koniec lat trzydziestych założył winnicę o tej samej nazwie w Serdiana, na południu Sardynii. Przez dziesięciolecia pracował nad tym, aby nazwa winnicy i jakość produkowanych win stale się poprawiały, nawet po przekazaniu pałeczki swoim dzieciom. Fundamentalna była decyzja Argiolas o rozszerzeniu produkcji w latach 70., w przeciwieństwie do reszty producentów zachęcanych przez państwo do eksplantacji swoich winnic, oprócz współpracy z enologiem Giacomo Tachisem. W 1988 roku "Turriga" otrzymuje wysokie oceny i nagrody w kontekście Vinitaly i jest jednym z najlepszych win produkowanych na Sardynii; to samo dzieje się przy okazji Vinitaly w 1997 roku, prawie 10 lat później z rozpoznaniem "trzech szklanek" Gambero Rosso. Od '91 roku referencyjnym enologiem jest Mariano Murru, a winnica jest obecnie pod kierunkiem Franco i Giuseppe Argiolas oraz ich synów, którzy reprezentują trzecie pokolenie firmy.
Kremowy, pachnący biały. Delikatny kwiatowy bukiet z nutą kwiatu cytrusów i delikatnymi nutami migdałów to marzenie. To genialne wino jest jednocześnie dzikie i łagodne. Słodycz i kwasowość są cudownie zbalansowane, finisz płynny, lekko słony i cudownie miękki.