Argiolas Costera Cannonau di Sardegna DOC
Kraj: Włochy
Region: Sardynia
Apelacja: Vermentino di Sardegna DOC
Producent: Argiolas Sardega
Typ: Dry Red - Cannonau, Carignano, Bovale
Pojemność: 0,75lBK17
Rozwiń opis...Intensywny rubinowy kolor z odcieniami granatu. Intensywne zapachy typowe dla odmiany Cannonau. Na podniebieniu dobrze zaokrąglone, świetnie zorganizowane i doskonale wyważone. Dojrzewanie 8-10 miesięcy w dębowej beczce. Sugestie kulinarne: Mięsne przystawki, wędliny, pieczone prosię,jagnięcina, ser pecorino.
Notatlki Sommelier Bachus Wina
Cannonau to najważniejsze czerwone winogrono Sardynii, zarówno pod względem kulturowym, jak i pod względem liczby produkowanych butelek (10,5 mln rocznie). Wino Cannonau jest głębokie, bogate i gładkie i stanowi integralną część sardyńskiej diety. W Cannonau di Sardegna DOC obejmuje całą wyspę. Wina Cannonau z Gallury na północnym wschodzie, z granitową glebą, są znane jako bardziej eleganckie. Mandrolisai DOC leży w górzystym centrum wyspy, odizolowanym od wpływu morza. Obszar ten znany jest z niewiarygodnie potężnych ekspresji Cannonau. Tutaj często łączy się go z Moniką – innym autochtonicznym szczepem Sardynii. Do niedawna dominowała teoria, że Cannonau był klonem Garnacha Tinta sprowadzonym z Hiszpanii po inwazji Piotra IV Aragonii na wyspę w 1354 roku. Jednak nowe badania DNA sugerują, że Cannonau może być unikalnym winogronem, które pochodzi z Sardynii i jest w rzeczywistości ma 3200 lat – co oznaczałoby, że jest to najstarsze czerwone winogrono w basenie Morza Śródziemnego. Często otrzymujemy zapytanie, jak smakuje Cannonau di Sardegna? Śmiało doszukasz się cudownego smaku dojrzałej żurawiny, śliwki i tytoniu podszyte bogatymi nutami kawy, czekolady i białej przyprawy z czasów beczki. Wysoka zawartość alkoholu i tanin sprawia, że Cannonau di Sardegna jest doskonałym winem do leżakowania. Costera Cannonau di Sardegna DOC wino z Argiolas winnicy jest jednym z najbardziej znanych i najlepiej sprzedających etykietach spółki w Sardynii, który stał się niemal synonimem Cannonau wina na świecie, podobnie jak Perdera etykieta siostra , jest dla Moniki . Otrzymywany z mieszanki cannonau i innych sardyńskich odmian czerwonych winogron , takich jak bovale - typowy dla tej części wyspy, bovale, ze swoją zawartością antocyjanów i swoją strukturą, ma zdolność korygowania naturalnego braku koloru cannonau , widocznego w produkty uzyskane z jednego gatunku – z winogron zebranych w posiadłościach Costera w Sarais i Sisini , na wsi Siurgus Donigala, na wzgórzach o wysokości około 200 metrów, charakteryzujących się frakcjami wapiennymi i ilastymi , bogatymi w kamyki i średniej teksturze, poddawane są maceracji skórek na wytłoku przez około dziesięć dni, po czym następuje fermentacja malolaktyczna wkadzie zeszklonego betonu i dojrzewanie w małych, ponownie użytych dębowych beczkach , tak aby pikantne nuty nie przeważały na owocach, ale to tylko pociągnięcie pędzla.
Costera pojawia się w szkle z piękną rubinowoczerwoną suknią , pełną i nieprzeniknioną , za którą główny odpowiedzialny jest, zgodnie z przewidywaniami, boval i dobra konsystencja. Nos daje wyraźne aromaty czerwonych owoców, takich jak wiśnie , czerwone porzeczki i śliwki , kwiatowe wspomnienia i pewne niuanse runa leśnego, otoczone lekkimi korzennymi nutami. W ustach Costera to wino wytrawne i ciepłe, o umiarkowanej miękkości , ożywione pewną świeżością i dobrze wymodelowanymi taninami: zrównoważone wino o określonej strukturze , lepsze od swoich odpowiedników z tego samego regionu, takich jak I Fiori Cannonau di Pala i cannonau autorstwa Audaryi . Costera odpowiednio uzupelnia się do średnio zabudowanych i tłustych serów , takich jak średnim wieku Pecorino di Sardegna DOP lub Pecorino di Nule Toma Piemontese lub Montasio, ale również smaczne pierwszych dań, takich jak ravioli nadziewane ricottą i ziołami polu z jagnięciny ragout i oczywiście z tradycyjnymi drugimi daniami, takimi jak pieczona jagnięcina.
Nagrody i wyróżnienia:
Robert Parker 90/100 pkt.
Wine Enthusiast 90/100 pkt.
Concours Mondial de Bruxelles złoto