Argiolas Costera Cannonau di Sardegna DOC
Wino Argiolas Costera Cannonau di Sardegna DOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Argiolas Costera Cannonau di Sardegna DOC
Kraj: Włochy
Region: Sardynia
Apelacja: Vermentino di Sardegna DOC
Producent: Argiolas Sardega
Typ: Dry Red - Cannonau, Carignano, Bovale
Pojemność: 0,75lBK17
Intensywny rubinowy kolor z odcieniami granatu. Intensywne zapachy typowe dla odmiany Cannonau. Na podniebieniu dobrze zaokrąglone, świetnie zorganizowane i doskonale wyważone. Dojrzewanie 8-10 miesięcy w dębowej beczce. Sugestie kulinarne: Mięsne przystawki, wędliny, pieczone prosię,jagnięcina, ser pecorino.
Notatlki Sommelier Bachus Wina
Cannonau to najważniejsze czerwone winogrono Sardynii, zarówno pod względem kulturowym, jak i pod względem liczby produkowanych butelek (10,5 mln rocznie). Wino Cannonau jest głębokie, bogate i gładkie i stanowi integralną część sardyńskiej diety. W Cannonau di Sardegna DOC obejmuje całą wyspę. Wina Cannonau z Gallury na północnym wschodzie, z granitową glebą, są znane jako bardziej eleganckie. Mandrolisai DOC leży w górzystym centrum wyspy, odizolowanym od wpływu morza. Obszar ten znany jest z niewiarygodnie potężnych ekspresji Cannonau. Tutaj często łączy się go z Moniką – innym autochtonicznym szczepem Sardynii. Do niedawna dominowała teoria, że Cannonau był klonem Garnacha Tinta sprowadzonym z Hiszpanii po inwazji Piotra IV Aragonii na wyspę w 1354 roku. Jednak nowe badania DNA sugerują, że Cannonau może być unikalnym winogronem, które pochodzi z Sardynii i jest w rzeczywistości ma 3200 lat – co oznaczałoby, że jest to najstarsze czerwone winogrono w basenie Morza Śródziemnego. Często otrzymujemy zapytanie, jak smakuje Cannonau di Sardegna? Śmiało doszukasz się cudownego smaku dojrzałej żurawiny, śliwki i tytoniu podszyte bogatymi nutami kawy, czekolady i białej przyprawy z czasów beczki. Wysoka zawartość alkoholu i tanin sprawia, że Cannonau di Sardegna jest doskonałym winem do leżakowania. Costera Cannonau di Sardegna DOC wino z Argiolas winnicy jest jednym z najbardziej znanych i najlepiej sprzedających etykietach spółki w Sardynii, który stał się niemal synonimem Cannonau wina na świecie, podobnie jak Perdera etykieta siostra , jest dla Moniki . Otrzymywany z mieszanki cannonau i innych sardyńskich odmian czerwonych winogron , takich jak bovale - typowy dla tej części wyspy, bovale, ze swoją zawartością antocyjanów i swoją strukturą, ma zdolność korygowania naturalnego braku koloru cannonau , widocznego w produkty uzyskane z jednego gatunku – z winogron zebranych w posiadłościach Costera w Sarais i Sisini , na wsi Siurgus Donigala, na wzgórzach o wysokości około 200 metrów, charakteryzujących się frakcjami wapiennymi i ilastymi , bogatymi w kamyki i średniej teksturze, poddawane są maceracji skórek na wytłoku przez około dziesięć dni, po czym następuje fermentacja malolaktyczna wkadzie zeszklonego betonu i dojrzewanie w małych, ponownie użytych dębowych beczkach , tak aby pikantne nuty nie przeważały na owocach, ale to tylko pociągnięcie pędzla.
Costera pojawia się w szkle z piękną rubinowoczerwoną suknią , pełną i nieprzeniknioną , za którą główny odpowiedzialny jest, zgodnie z przewidywaniami, boval i dobra konsystencja. Nos daje wyraźne aromaty czerwonych owoców, takich jak wiśnie , czerwone porzeczki i śliwki , kwiatowe wspomnienia i pewne niuanse runa leśnego, otoczone lekkimi korzennymi nutami. W ustach Costera to wino wytrawne i ciepłe, o umiarkowanej miękkości , ożywione pewną świeżością i dobrze wymodelowanymi taninami: zrównoważone wino o określonej strukturze , lepsze od swoich odpowiedników z tego samego regionu, takich jak I Fiori Cannonau di Pala i cannonau autorstwa Audaryi . Costera odpowiednio uzupelnia się do średnio zabudowanych i tłustych serów , takich jak średnim wieku Pecorino di Sardegna DOP lub Pecorino di Nule Toma Piemontese lub Montasio, ale również smaczne pierwszych dań, takich jak ravioli nadziewane ricottą i ziołami polu z jagnięciny ragout i oczywiście z tradycyjnymi drugimi daniami, takimi jak pieczona jagnięcina.
Nagrody i wyróżnienia:
Robert Parker 90/100 pkt.
Wine Enthusiast 90/100 pkt.
Concours Mondial de Bruxelles złoto
Argiolas Costera Cannonau di Sardegna DOC - Opinie klientów
Wino Sardynii - Argiolas Costera Cannonau di Sardegna
Głęboko charyzmatyczny w nosie z czarną śliwką, północnoafrykańskimi przyprawami i suszonymi płatkami róż, jest duszny i ponury. Wygadany w ekstrawagancji dojrzałych owoców z suchymi taninami i kontrastującą, subtelną i zintegrowaną kwasowością, alkohol jest mocny i wysoki, ale działa w kontekście niezwykle bogatego owocu. W bardzo długim finiszu wyczuwalny jest pewien charakter prażonego dębu. Argiolas jest najważniejszą winnicą na wyspie Sardynia, produkującą archetypowe wina z rodzimych odmian. Argiolas jest uznawana za wiodącego producenta wina na Sardynii.
Cannonau di Sardegna 2018
Wino posiada ciemnokruszowoczerwony kolor. Na nosie pełne i bogate, typowe dla Cannonau, czerwone owoce, takie jak wiśnia, porzeczka, suszona śliwka, mirt, morwa i jeżyna, z nutami czarnego pieprzu i tytoniu. W jamie ustnej otaczające, ciepłe, alkoholowe, o dobrej strukturze i końcowej kwasowości. Długa wytrwałość w jamie ustnej. Costera jest idealna do łączenia z regionalnymi i / lub strukturalnymi pierwszymi i drugimi daniami: pieczona świnia ssąca lub jagnięcina, długo dojrzewające sardyńskie pecorino, makaron alla norma, lasagne lub tortelli z sosem mięsnym, aby wymienić tylko kilka.
Argiolas Costera Cannonau di Sardegna
Costera Cannonau di Sardegna DOC z rodzinnej winnicy Argiolas na Sardynii prezentuje się intensywnie rubinowa czerwień w szklance z jasnymi graniowymi niuansami czerwieni. Bukiet pachnie typowo dla odmiany i intensywnie wina. Na podniebieniu to sardyńskie czerwone wino jest ciepłe, okrągłe, pięknie wyważone i ma dobrą strukturę.
Polecane produkty
Governo Angelo Borrani Rosso Di Toscana
- Polecane!
2024-10-30
Argiolas Costera Cannonau di Sardegna 2021
Jasne, średnio wytrawne czerwone wino z ładnymi, dojrzałymi nutami truskawki i mlecznej czekolady, podkreślone świeżym tymiankiem i skórką pomarańczową, ujawniające lekkie taniny.