Argiolas Iselis Bianco Nasco di Cagliari DOC
Wino Argiolas Iselis Bianco Nasco di Cagliari DOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Argiolas Iselis Bianco Nasco di Cagliari DOC
Kraj: Włochy
Region: Sardynia
Apelacja: Nasco di Cagliari DOC
Producent: Argiolas
Szczep: Nasco
Rodzaj:białe, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Jasny żółty kolor. Obfite aromaty żółtych kwiatów i tropikalnych owoców z nutą leśnego mchu. Na podniebieniu łagodne i wyraziste, bardzo przyjemne w piciu. Atrakcyjny długi finisz. Sugestie kulinarne: Przystawki z owoców morza, ryb i białego mięsa, miękkie sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Iselis Bianco , Nasco di Cagliari DOC Bianco z winnicy Argiolas to udana próba przeciągnięcia historycznej i niestety mało znanej winorośli, nasco , z niszy najbardziej prestiżowych win deserowych do kategorii win stołowych, z powodzeniem łącząc jego mariaż z tradycyjnymi daniami z owoców morza. Winnica Argiolas połączyła go, wraz z Iselis Rosso , ze szlachetnym projektem humanitarnym dla ludów Afryki, Iselis Project ; ponadto zlecił poecie Pierowi Luigiemu Berdondiniemu skomponowanie kilku wierszy, które wyróżniają się na etykiecie tych dwóch produktów. Iselis Bianco jest produkowany wyłącznie z winogron Nasco , z winnic uprawianych na marglistych, wapiennych glebach posiadłości Iselis , na wsi Serdiana. Aby w pełni wykorzystać niemal aromatyczne składniki winorośli i bogate źródło kwasów, winogrona są zbierane ręcznie we wczesnych godzinach porannych i natychmiast przetwarzane w piwnicy: następuje zimna maceracja skórek w moszczu przez delikatne tłoczenie , a duża część moszczu jest poddawana winifikacji w kontrolowanej temperaturze za pomocą wyselekcjonowanych drożdży. Potem następuje uszlachetnianie tej porcji wina w stali na szlachetnym osadzieprzez dwa miesiące, aby nadać strukturę i finezję; z drugiej strony inna część wina, po sfermentowaniu w drewnie, podlega starzeniu w beczkach z francuskiego dębu , aby nadać Iselis Bianco strukturę i złożoność smakowo-zapachową. Iselis Bianco prezentuje się w kieliszku o pięknym słomkowożółtym kolorze , będącym oznaką jego młodości i świeżości oraz dyskretnej konsystencji. Nos oferuje doznania białych i żółtych kwiatów, egzotycznych owoców i owoców cytrusowych, takich jak skórka różowego grejpfruta i mandarynka kumcat , oraz delikatne doznania zielne i migdałowe , wynikające zarówno z odmiany winogron, jak i zastosowanej techniki winifikacji. Na podniebieniu jest świeży, pikantny - dzięki naturze gleb Serdiany! - i przyjemnie miękki , intensywny i trwały: aromaty potwierdzają aromaty, smak jest obfity, otulający i nigdy nie zapomniany. Iselis Bianco jest godnym dodatkiem do przystawek na bazie ryb o mocnym smaku, pierwszych dań, takich jak culurgione ziemniaczane z miętą , risotto alla marinara lub risotto z karczochami , drugich dań, takich jak świeże grillowane ryby morskie i białe mięso.
Cantina Argiolas to chyba najsłynniejsza winiarnia na wyspie, prawdziwy symbol ucieleśniający ducha Sardynii dzięki pracy prowadzonej z wielkim profesjonalizmem przez ponad wiek przez rodzinę oraz sukcesom takich marek jak Costamolino , Costera i Turriga , czerwień wyspy par excellence, prawdziwy mit elegancji i struktury, obecny we wszystkich menu najlepszych restauracji na świecie!
Nagrody i wyróżnienia:
James Suckling 92/100 pkt.
IWC srebro
DWWA brąz
2023-05-17
Argiolas Bianco Nasco di Cagliari
Kolor słomkowożółty. Nos odsłania bogate i harmonijne perfumy z nutami żółtych kwiatów, owoców tropikalnych i rzeczywiście lekkimi nutami piżma. W ustach jednak Iselis ujawnia się jako miękkie i otulające wino, charakteryzujące się szczególnie długim i przyjemnym finiszem. Rzadkie i szlachetne wino, dobrze komponuje się z przystawkami na bazie ryb. Do spróbowania, dla miłośników kuchni sardyńskiej, z klasycznymi culurgiones z ziemniaków z miętą lub, dla bardziej tradycyjnego połączenia, z prostym risotto alla marinara.Dzięki rodzinie Argiolas mamy okazję poznać niektóre z rzadkich starożytnych winorośli Sardynii. Dzięki wyjątkowym winom, takim jak Nasco di Cagliari DOC, 100% winogron Nasco lub Nascu, jak nazywa się to w głębi lądu Cagliari. Uprawiany na Sardynii od niepamiętnych czasów, Nasco jest winoroślą o wielkiej wartości i rzadkiej finezji. Jego nazwa mogłaby pochodzić od łacińskiego „Muscus”, czyli piżma, aby podkreślić jego niepowtarzalny zapach, zwłaszcza po kilku latach udoskonalania.