Argiolas Korem Isola dei Nuraghi Rosso IGT
Wino Argiolas Korem Isola dei Nuraghi Rosso IGT
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Argiolas Korem Isola dei Nuraghi Rosso IGT
Kraj: Włochy
Region: Sardynia
Apelacja: IGT Isola dei Nuraghi
Producent: Argiolas
Szczepy: Bovale Sardo, Carignano, Cannonau
Pojemność: 0,75l
Intensywny skoncentrowany rubinowy kolor. Obfity bukiet aromatów ciemnych owoców, czarnej porzeczki, cedru, skóry i czekolady. W ustach pełne i obfite, doskonała głębia smaku, soczyste i miękkie taniny tworzą gęstą konsystencję. Dojrzewanie 12 miesięcy w dębowej beczce i 6 miesięcy w butelce. Sugestie kulinarne: Pieczenie wieprzowe, jagnięce, makarony z sosami, sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Argiolas to najważniejsza winiarnia na Sardynii , produkująca archetypowe wina z lokalnych odmian winogron. Antonio Argiolas, który zmarł w 2009 roku w wieku 102 lat, odziedziczył po ojcu siedem hektarów winnic w 1938 roku i jako pierwszy na wyspie przeszedł na nowoczesną uprawę winorośli, aby osiągnąć jakość, a nie ilość .
Jego synowie, Franco i Giuseppe, w latach 80. XX wieku zasadzili ponownie winnice, aby zmniejszyć plony i skupić się wyłącznie na sardyńskich winogronach. Razem z winiarzem Mariano Murru rodzina Argiolas jest obecnie uznawana za wiodącego producenta wina na Sardynii. Winnice Argiolas znajdują się na obszarach Trexenta i Sulcis, gdzie rodzina uprawia rodzime sardyńskie odmiany winorośli na 600 hektarach.
Winiarnia produkuje klasyczną i prestiżową linię win. Klasyczne wina mają świeży styl i są butelkowane z kilkoma DOC, takimi jak Vermentino di Sardegna i Cannonau di Sardegna Nieżyjący już Giacomo Tacis wierzył, że południe Sardynii ma „prawdziwą duszę wyspy” i pomógł stworzyć prestiżowe wina Argiolas, które są butelkowane pod marką Isola del Nuraghi IGT i leżakowane we francuskich beczkach. Należą do nich Korem na bazie Bovale Sardo i mieszanka Cannonau Turriga.