Argiolas Turriga Isola dei Nuraghi Rosso IGT
Wino Argiolas Turriga Isola dei Nuraghi Rosso IGT
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Argiolas Turriga Isola dei Nuraghi Rosso IGT
Kraj: Włochy
Region: Sardynia
Apelacja: IGT Isola dei Nuraghi
Producent: Argiolas
Typ: Dry Red Cannonau
Pojemność: 0,75l
Intensywny czerwony kolor. Bogaty złożony bukiet aromatów czerwonych i czarnych owoców, śródziemnomorskich ziół, palonej kawy, przypraw i lukrecji. W ustach bardzo dobrze zorganizowane, świetnie zrównoważone, smak czysty i trwały. Gładkie garbniki na finiszu. 18-24 miesiące w nowych beczkach z francuskiego dębu. Wskazana dekantacja. Sugestie kulinarne: Gulasze, duszone mięsa, grzyby, wędliny i sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Turriga winnicy Argiolas jest z pewnością najbardziej znanym sardyńskim winem na świecie!
Wykonane po raz pierwszy przez Giacomo Tachisa w 1988 r., Wybierając najlepsze cząstki Cannonau, Carignano, Bovale i czarnej Malvasia z Tenuta Turriga na wsi Selegas - Piscina Trigus, 230 metrów nad poziomem morza. Gleba jest wapienna i kamienista, a wiatr pochodzi z morza, pomaga zachować doskonałą integralność i dojrzałość winogron. Zbiór ręczny odbywa się jesienią, zwykle w październiku, a winogrona są miażdżone i fermentowane w pojemnikach ze stali nierdzewnej. Następnie wino dojrzewa przez 24 miesiące w nowych beczkach z francuskiego dębu i dalej rafinuje przez 12 miesięcy w butelce. W kieliszku ma intensywny rubinowy kolor, ale to na podniebieniu daje to, co najlepsze, tak pełne, złożone, ciepłe, trwałe i głębokie jak morze Sardynii. Turriga jest gotowa ujawnić swoją potężną i silną duszę. Arcydzieło etnologiczne, wielka czerwień z oznaczeniem geograficznym typowym dla wyspy nuraghi, za którą kryje się wielka historia. Doskonałe w połączeniu z duszonym dzikiem, dziczyzną futerkową, pikantnymi czerwonymi mięsami, dojrzewającym sardyńskim pecorino.
Historia zaczyna się w 1900 roku, w Serdianie, krainie rolników i winnic, a zbiory po zbiorach, od rodziców do dzieci, tradycja została przekazana. Dziś już trzecie pokolenie Argioli pracuje w piwnicy i ustanowiło najsłynniejszy włoski wina: Turriga. Siedziba firmy znajduje się w Serdiana, w głębi lądu, gdzie rodzą się najsłynniejsze wina z Sardynii, takie jak Vermentino, Carignano del Sulcis i Cannonau di Sardegna Doc. Wśród tych win jest każda odmiana, każda osobowość i niuans. Argiolas jest jedną z głównych wytwórni win ze względu na jakość swoich win z Sardynii i przyczyniła się do odbudowy rodzimych winnic, takich jak Nuragus z Cagliari, Monica z Sardynii i Nasco z Cagliari.
Nagrody i wyróżnienia:
Wine Spectator 95 pkt.
Argiolas Turriga Isola dei Nuraghi Rosso IGT - Opinie klientów
Argiolas Turriga Isola dei Nuraghi Rosso 2016
Wino posiada ciemny granat czerwony kolor z rubinowymi refleksami. Na nosie nuty dojrzałych owoców, takich jak wiśnia, dżem z czarnej wiśni, jeżyny, jagody i czarne porzeczki, suszone fiołki i potpourri. Balsamiczne i otaczające odczucia eukaliptusa, mineralność morska ze słonawymi końcówkami i spaloną ziemią. Bukiet intensywnych przypraw wanilii, lukrecji, ciemnej czekolady i tytoniu. Na podniebieniu mocny, otaczający, ciepły i pikantny smak, z obecnymi, ale eleganckimi taninami i drobną kwasowością. Ogólnie czysty i stylowo długi i przyjemny. Znane jako "amarone del Sud" lub "Sassicaia sardo", jest to najważniejsze wino firmy uzyskane z mieszanki rodzimych winogron sardyńskich dojrzewających w barrique. Moc, mineralność, ale także dużo elegancji, to wspaniałe sardyńskie wino jest naprawdę w stanie zaskoczyć "opowiadając" wiernie terytorium. Turriga by Argiolas to wspaniałe wino medytacyjne, którym można delektować się kieliszkiem we wszystkich jego niuansach, zwłaszcza jeśli pozostawi się je na kilka lat do odpoczynku w piwnicy. W połączeniu widzimy to bardzo dobrze z bogatymi i ważnymi daniami na bazie czerwonego mięsa lub dziczyzny: duszonym dzikiem, dziczyzną, duszonym mięsem, gulaszem, sardyńską świnią ssącą w skorupie. Bardzo dobre jest również połączenie z niektórymi dojrzałymi regionalnymi serami z mleka owczego, a ogólnie z wyborem smacznych i starzonych serów. Antonio Argiolas pod koniec lat trzydziestych założył winnicę o tej samej nazwie w Serdiana, na południu Sardynii. Przez dziesięciolecia pracował nad tym, aby nazwa winnicy i jakość produkowanych win stale się poprawiały, nawet po przekazaniu pałeczki swoim dzieciom. Fundamentalna była decyzja Argiolas o rozszerzeniu produkcji w latach 70., w przeciwieństwie do reszty producentów zachęcanych przez państwo do eksplantacji swoich winnic, oprócz współpracy z enologiem Giacomo Tachisem. W 1988 roku "Turriga" otrzymuje wysokie oceny i nagrody w kontekście Vinitaly i jest jednym z najlepszych win produkowanych na Sardynii; to samo dzieje się przy okazji Vinitaly w 1997 roku, prawie 10 lat później z rozpoznaniem "trzech szklanek" Gambero Rosso. Od '91 roku referencyjnym enologiem jest Mariano Murru, a winnica jest obecnie pod kierunkiem Franco i Giuseppe Argiolas oraz ich synów, którzy reprezentują trzecie pokolenie firmy.
2024-10-12
Wino Cannonau Sardyniia
Poszukujesz dobrej jakości czerwonego wina z ciekawym smakiem? Wino Cannonau to odmiana charakteryzująca się aromatem wiśni, róży, czerwonej porzeczki, ale także nutami korzennymi.W ino Cannonau charakteryzuje lekko ostrawym smak z nutami korzennymi i owocami leśnymi, które pozostają na języku. Każda butelka zawiera sporą ilość alkoholu, co jest konsekwencją kontroli plonów. Koneserzy wina docenią nuty pieprzu, maliny, truskawki. Jeśli jeszcze nie próbowałeś Cannonau, to śmiało sięgnij po butelkę. W starszych gatunkach odczuwalne są aromaty przypominające skórę. Wino Cannonau dodaje się do produkcji trunków czerwonych wytrawnych, różowych, a nawet słodkich. Wtedy smak nabiera intensywności i jest bardziej złożony. Wyczuwalne są śliwki, kawa, piernik, a nawet miód czy smoła. Wino Cannonau może być doskonałym prezentem na święta bożonarodzeniowe, gdyż skomponuje się z atmosferą. Wino Cannonau stanowi doskonały dodatek do czerwonych i białych mięs oraz makaronów czy intensywnych serów. Komponuje się z pieczoną na grillu karkówką, żeberkiem i grillowanymi warzywami. Przed podaniem można je delikatnie schłodzić, wydobywając głębie i aromat. Spróbuj wina czerwonego Turriga, o intensywnym smaku owoców leśnych, czekolady, z nutą tytoniu.