Aureum Acinum Amarone della Valpolicella Classico
Wino Aureum Acinum Amarone della Valpolicella Classico
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Aureum Acinum Amarone della Valpolicella Classico
Kraj: Włochy
Region: Veneto
Producent: Tenuta Valleselle Tinazzi
Szczepy: Corvina Gentile, Molinara,
Rondinella, Corvinone
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 15% PAW1
Intensywna rubinowa barwa, w aromacie bogactwo dojrzałych owoców z przewagą śliwki i przyjemne nuty wanilii. W ustach bardzo dobrze ułożone, o pełnej strukturze, z długim, tostowym finiszem. Idealne do czerwonych mięs, dziczyzny i dojrzałych serów. Wskazana dekantacja. Winogrona były ręcznie zbierane w październiku, a następnie podsuszane aż do stycznia, osiągając znakomitą koncentrację. Dojrzewało w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu 18 do 24 miesięcy.
Winnica Tenuta Valleselle prowadzona jest przez kilka pokoleń rodziny Tinazzi. Okazały dom otoczony jest 12 hektarami winnic, położonymi wzdłuż brzegu jeziora Garda w Weronie, zaledwie kilka kilometrów od Bardolino. Łagodne zimy i umiarkowane lata przyczyniają się do pozytywnych cech winogron, a tym samym win. Ta szczególna kombinacja klimatu i gleb nadaje winom charakterystyczny owocowy charakter. Kiedy w latach 60. Eugenio Tinazzi zaczął wytwarzać wino na zapleczu jeziora Garda, wkrótce odkrył, że większość produkcji odbywała się w piwnicy, od tłoczenia i fermentacji do starzenia w dębowych beczkach i butelkowaniu. Dlatego wiele zainwestowano, aby stworzyć idealną przestrzeń do produkcji najlepszych win. Tenutta Valleselle szybko rozwinęła się z lokalnej winnicy, która sprzedawała swoje produkty na lokalnych rynkach, do międzynarodowej piwnicy z szacunkiem i wspaniałych win w kolejce. Winiarz Giuseppe Gallo i jego zespół dokładnie oceniają każdy etap procesu produkcyjnego.
Amarone di Valpolicella to mieszanka odmian Corvina, Corvinone, Molinara i Rondinella. Tylko garść innych odmian winogron jest dozwolona w ograniczonym zakresie. Winogrona na Amarone są zbierane w ciągu ostatnich dziesięciu dni we wrześniu i pierwszym tygodniu października. Całe zdrowe winogrona są następnie suszone w dużych straganach, proces o nazwie Appassimento. Bardzo ważne jest, aby winogrona pozostały zdrowe i nie uległy gniciu. Dlatego cyrkulacja powietrza w tych stajniach jest bardzo dokładnie monitorowana i istnieje ciągła kontrola nad pleśnią i gniciem. Winogrona są czasami suszone do czterech miesięcy na drewnianych lub plastikowych stojakach, na bambusowych matach lub na wiszących belkach. Po procesie suszenia następują prasy i fermentacja, można to zrobić na różne sposoby. Dojrzewanie odbywa się następnie w dużych słowiańskich dębowych beczkach lub we francuskich beczkach. Ponownie wiele czynników wyjaśnia, że jedno wino Amarone nie jest drugim. I nawet nie wspominaliśmy o dużych różnicach w glebie w Valpolicella. Istnieją trzy różne regiony, 13 dolin i wiele podstref i crus. Jednak końcowym rezultatem jest zawsze pełne, ciemnoczerwone włoskie wino o owocowym, raczej słodkim wrażeniu. Wynika to nie tylko z nieco wyższej resztkowej zawartości cukru, ale także z wysokich proporcji alkoholu i gliceryny.
Aureum Acinum Amarone della Valpolicella Classico - Opinie klientów
Dobre amarone
Ciemna, jasna rubinowa czerwień z subtelnie rozjaśniającą obwódką. Nos goździków i proszku cynamonowego, z delikatną nutą pieprzu i finiszem delikatnych sułtanek, bogatych czarnych wiśni i eleganckiego drewna. Na podniebieniu wypolerowany i ciepły, z kremową posmakiem skończony i dojrzały owoc
Aureum Acinum Amarone della Valpolicella 2018
Amarone, intensywnie czerwony i delikatnie gęsty. Eleganckie aromaty dojrzałych czerwonych owoców, zwłaszcza wiśni i maraschino, na podniebieniu pojawiają się pikantne akcenty, czekolada i lukrecja. Wino o mocnej, ale wyrafinowanej strukturze, z idealną równowagą orzeźwiających tanin i aksamitnym bogactwem. Flagową marką Tenuta Valleselle jest Amarone della Valpolicella DOCG Aureum Acinum (łac. „złote winogrono”). Produkowana jest z ręcznie zbieranych winogron Corvina i Rondinella – odpowiednio 90 i 10% mieszanki – suszonych w fruttaio do grudnia po zbiorach, a następnie miażdżonych, pozbawionych łodyg, macerowanych i fermentowanych przez 15 do 20 dni. Wino następnie dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego o pojemności 5, 20 i 40 hl przez 12 do 16 miesięcy.
Według starej tradycji veroneskiej „tinazzi” były drewnianymi naczyniami przypominającymi beczki, w których pozostawiano zmiażdżone winogrona do fermentacji. To szczęśliwe epistemologiczne pochodzenie nazwiska rodziny tak głęboko związanej z winem. Ciekawa anegdota, która kontekstualizuje powstanie winnicy Tinazzi, będącej owocem wysiłku i pasji Eugenio Tinazzi, w latach 60. XX wieku w Cavaion Veronese.
Syn założyciela, Gian Andrea Tinazzi, przejął od ojca stery rodzinnego majątku i kierował jego stopniową rozbudową. Tinazzi nie tylko zwiększyła i zdywersyfikowała produkcję, ale także liczbę rynków, na których można znaleźć jej wina – dziś firma jest obecna w ponad 40 krajach, eksportując 90% swoich butelek. Z centrali w Lazise nad brzegiem jeziora Garda Gian Andrea zarządza obecnie grupą wraz ze swoimi dziećmi Giorgio i Francescą.
Głównym priorytetem przyświecającym bieżącej działalności Tinazzi jest zrównoważony rozwój, strategicznie odzwierciedlony w projekcie R-Evolution. Inicjatywa rozpoczęła się w 2021 r. wraz z pierwszym raportem zrównoważonego rozwoju firmy, a następnie w 2022 r. zastosowano nowe, bardziej rygorystyczne standardy w zakresie ochrony środowiska, społeczeństwa i zarządzania. Drugi raport dotyczący zrównoważonego rozwoju zostanie opublikowany w marcu 2023 r. i udostępniony na stronie internetowej Tinazzi w języku włoskim i angielskim.
Nazwa pasma Tenuta Valleselle pochodzi od tytułowej posiadłości na wzgórzach otaczających jezioro Garda, zakupionej przez rodzinę Tinazzi w 1986 roku i koncentruje się na terroirach i tradycjach Werony i Valpolicelli.
Obejmuje wina o doskonałej strukturze i równowadze, o intensywnych smakach, dopracowanych aromatach i dużej złożoności nadanej przez długie starzenie się w drewnie. Tenuta Valleselle odzwierciedla miłość Tinazziego do historii i romantycznej duszy regionu. Same etykiety odzwierciedlają te inspiracje, przedstawiając pisma Catullo, werońskiego poety z I wieku p.n.e., znanego z intensywności, z jaką śpiewał pełen namiętnego czaru.
Aureum Acinum Amarone 013
Stosunkowo powściągliwy nos pokazuje suszone zioła ogrodowe z śliwkowe i kwiatowe niuanse. Na podniebieniu figi i suszone śliwki przeplatają się z cygarowym dymem. Aksamitne, plastyczne taniny otaczają łatwe do zadowolenia opakowanie, a finisz jest jasny z przyjemną goryczką.
Wino amarone
Amarone oferuje złożone aromaty ciemnych owoców z bardzo przyjemną słodką pikantnością na podniebieniu. Świeże i żywe, przechodzi w przyzwoity finisz z dużą ilością charakteru.
2024-10-25
Wino Amarone jedno z moich ulubionych win Valpolicella
Aureum Acinum Amarone della Valpolicella Classico jest ciemnogranatowo-czarny w kieliszku z rubinową obwódką. Nos jest kuszący z nutami jeżyny, czarnej wiśni, ziemi i krzemienia. Podniebienie podąża za tym z aromatami ciemnych owoców i ziemi, zaokrąglonymi jedwabistymi taninami i lukrecjowymi przyprawami.