Bacaro Nero d’Avola Sycylia
Wino Bacaro Nero d’Avola Sycylia
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kraj: Włochy
Region: Sycylia
Apelacja: IGT Terre Siciliane
Producent: Farnese Vini
Winnica: Cantina Cellaro
Typ: Dry Red Nero d’Avola
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% c4
Nota degustacyjna:
Wytrawne czerwone sycylijskie wino o mocnym aromacie czerwonych owoców okraszonym nutą kwiatową i balsamiczną. W ustach smakowite, pełne i krągłe, o długim owocowym posmaku. Podawać do czerwonych mięs – pieczonych i z grilla, ptactwa, dojrzewających serów.
Notatki sommelier:
Winogrona nero d'avola rosną 350 metrów nad poziomem morza na świeżej glebie z dużą ilością wapienia i gliny. W ten sposób Farnese uzyskał piękną winorośl nero d'avola z soczystymi fioletowymi jagodami. Jezioro Arancio zapewnia swobodny dostęp do składników odżywczych i wody nawet w bardzo suchej porze roku oraz rozwija świeży i owocowy aromat z dobrze zbalansowaną kwasowością.
Po zbiorach winogrona nero d'avola są lekko wyciskane, aby uniknąć zielonych tanin. Maceracja odbywa się w kontrolowanej temperaturze przez około 10-12 dni, przy czym moszcz miesza się ponownie co 4 godziny. Wino dojrzewa w kadziach ze stali nierdzewnej.
Producent: Farnese Vini
Założona w 1994 roku Gruppo Farnese to prężnie działająca firma, grupa zrzeszająca takie winiarnie jak Cantine Cellaro w regionie Sambuca, Vigneti del Vulture na wulkanicznych glebach w regionie Basilicata, leżące u stóp Wezuwiusza Vesevo, bardzo stare winnice Vigneti del Salento w okolicy Mandurii, a także Caldora Vini. W produkcji kładzie się silny nacisk na wina jakościowe, ponad 92% z nich trafia na rynki zagraniczne do 76 krajów. Za wina powstające w poszczególnych regionach odpowiadają zarówno lokalni winemakerzy, będący codziennie na miejscu, jak i nadzorujący ich działania konsultanci.
Winnica: Cantina Cellaro
Cellaro, cudowne dziecko z terytorium, na którym winorośl od zarania dziejów znalazła swoje naturalne środowisko. Kiedy magia wkracza do naszej ziemi, czujemy, że jesteśmy z dala od tego wszystkiego, ale tylko o krok ode mnie. Piękne góry otaczają jezioro Arancio, którego głównym bohaterem jest woda, cenny zasób zachowany przez gościnnych i ciężko pracujących ludzi. Sambuca di Sicilia od wieków mówi o doskonałych winogronach, Cellaro mówi o niepowtarzalnych winach.
Bacaro Nero d’Avola Sycylia - Opinie klientów
Sycylijskie wino Nero d’Avola
Nero d’Avola Sycylia - Barwa intensywna, rubinowa. Nos złożony i elegancki. Zapach wiśni, jeżyny, czerwonej porzeczki, skórki pomarańczowej, aromatycznych ziół, czarnego pieprzu. W ustach wytrawne, soczyste, zrównoważone. Obfite z długim, lekko słonym finiszem.
2023-06-19
Wino Bacaro Nero d’Avola Sycylia
Wytrawne czerwone sycylijskie wino o mocnym aromacie czerwonych owoców okraszonym nutą kwiatową i balsamiczną. W ustach smakowite, pełne i krągłe, o długim owocowym posmaku. Podawać do czerwonych mięs – pieczonych i z grilla, ptactwa, dojrzewających serów.