BAJO Montepulciano dAbruzzo D.O.C
Wino BAJO Montepulciano dAbruzzo D.O.C
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
BAJO Montepulciano dAbruzzo D.O.C
Kraj: Włochy, Abruzja
Apelacja:DOC Abruzzo
Szczep: Montepulciano d’Abruzzo
Rodzaj: czerwone wytrawne
Beczka : 6 miesięcy
Wino Montepulciano dAbruzzo 100% - winogron uprawianych w Abruzji. Wino dojrzewało sześć miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i co najmniej sześć miesięcy w butelce przed wypuszczeniem na rynek. W efekcie uzyskuje Bajo wino o intensywnym rubinowym kolorze z czerwonymi refleksami. Potężny bukiet dojrzałych czerwonych owoców, bogate, soczyste i owocowe w smaku z lekką nutką pikanterii i akcentami dębu. Dobrze zbudowane wino trwale utrzymuje smak na podniebieniu. Polecane do wędlin, drobiu i makronów, pizzy, warzyw gotowanych z kurczakiem duszonym, pasztet drobiowy, hummus, pstrąg zapiekany w ziołach.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Ciemnoniebieskie winogrono Montepulciano d'Abruzzo jest autochtoniczną odmianą winorośli z centralnych Włoch, z której produkowane jest czerwone wino i wino różowe. Główny obszar upraw znajduje się we włoskim regionie Abruzzo, w graniczącym z nim regionie Marche i Molise. Odmiana winogron Montepulciano d'Abruzzo jest często mylona z Vino Nobile di Montepulciano, winem wytwarzanym z winogron Sangiovese z małego miasteczka Montepulciano w Toskanii. Włoskie czerwone wino z winogron Montepulciano d'Abruzzo jest tłoczone na sucho. Montepulciano d'Abruzzo harmonizuje z kuchnią włoską, np. pizzą, makaronami i grillowanymi rybami. Ponadto, to wytrawne czerwone wino doskonale komponuje się z surową szynką, salami i wszelkiego rodzaju potrawami z grilla. Mimo że Montepulciano d'Abruzzo może być bardzo dobrze przechowywane, zwykle pije się je młode. W celu prawidłowego przechowywania zaleca się przechowywanie w chłodnym, ciemnym i odpornym na temperaturę miejscu. Otwartą butelkę Montepulciano d'Abruzzo, jeśli jest szczelnie zamknięta i przechowywana w pozycji pionowej w lodówce, można przechowywać do 7 dni, na poziomie ponad połowy butelki. Mniejsza zawartość skraca okres przydatności do spożycia. Jeśli w butelce pozostał tylko jeden kieliszek, wino można przechowywać do 2 dni.