Balducci Cagnina di Romagna
Wino Balducci Cagnina di Romagna
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Balducci Cagnina di Romagna
Kraj: Włochy
Region: Emiglia Romagna
Apelacja: DOC Cagnina di Romagna
Producent: Azienda Agricola Balducci
Szczepy: Terrano
Rodzaj: czerwone półsłodkie
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 9 % ONL
Nota degustacyjna
Balducci Cagnina di Romagna to czerwone naturalnie półsłodkie wino powstałe z odmiany Terrano uprawianej w regionie Emiglia Romagna. Wino prezentuje intensywny czerwono fioletowy odcień z charakterystycznym słodkim aromatem konfitury śliwkowo - aroniowej i delikatnej nucie pieczonych kasztanów. Na podniebieniu miękkie delikatne z przyjemnie zaznaczoną słodyczą. Jest to wino lekkie i łatwe w piciu, a zarazem zachowujące swój wyjątkowy charakter. Sugestie kulinarne: pieczone kasztany, pączki, sałatki owocowe, desery czekoladowe, aperitif.
Winnica – Azienda Agricola Balducci W Emilia Romagna, położonej na pierwszych wzgórzach między Forlì i Faenza, rzut kamieniem od Castrocaro Terme i ciesząc się bliskością morza, leży Balducci Farm. Rozciąga się na 31 hektarach, podzielonych na dwie farmy, CA 'ROSSA i FRAMONTA, z przewagą gliniastych gleb, bardzo odpowiednich do produkcji wysokiej jakości winogron, a co za tym idzie wysokiej jakości win. Rodzina Balducci działa w harmonii z kunsztem zebranych winogron o odpowiedniej dojrzałości i nowoczesnymi technologiami enologicznymi: jej wina są tego świadectwem.
Położona w centrum kraju Emilia-Romania może pretendować do stolicy żywności nie tylko Włoch, ale być może nawet świata. Słynie z serów (Parmagiano Regianno i Grana Padano), wędlin (proscuito di Parma, mortadela, pancetta i cotechino) oraz octu balsamicznego. Nie wspominając o jego wkładzie w wyścigi samochodowe (Ferrari, Lambourghini i Maserati). Makaron jest ulubionym jedzeniem w regionie, a większość obszarów uważa tagliatelle za swój ulubiony kształt. Często podaje się go z sosem mięsnym bolońskim. W Bolonii serwują też lasagne verdi, czyli warstwowe danie z makaronu o smaku szpinakowym, ragout mięsny i beszamel, a Parma słynie z serwowania tagliatelle z sosem z zarumienionych wątróbek drobiowych, ubitych żółtek i tartego sera Parmigiano Reggiano.
Balducci Cagnina di Romagna - Opinie klientów
Polecane produkty
Nipozzano Chianti Rufina Riserva Frescobaldi
Governo Angelo Borrani Rosso Di Toscana
- Polecane!