Marchesi di Barolo Ruvei Barbera d'Alba
Region: Piemont ( Włochy )
Appellation: Barbera d’Alba DOC
Zawartość alkoholu 13,0%
Pojemność: 0,75l
Rozwiń opis...Najbardziej klasyczne wśród win piemonckich z żywym aczkolwiek zrównoważonym charakterem. Dojrzewa przez 6 miesięcy w beczkach ze słoweńskiego dębu, dzięki czemu uzyskuje obfitość swojego bukietu. Purpurowo-czerwona barwa, w aromacie nuty leśnych jagód i czarnej porzeczki. Doskonałe do dziczyzny, jagnięciny i dojrzałych serów.
Założyciel kategorii Barolo, Marchesi di Barolo pozostaje rodzinną posiadłością reprezentującą wielkie tradycje winiarskie Piemontu, kontrolującą 430 akrów winnic wpisanych na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, w tym gospodarstwa w ekskluzywnym Barolo crus z Cannubi, Sarmassy i Coste di Rose.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Barbera d'Alba to najbardziej tradycyjne wino z Piemontu. Winogrona pochodzą z winnic charakteryzujących się głównie gliniastymi, wapiennymi glebami, na przemian z warstwami białawego margla, które są w stanie zapewnić winu doskonałą strukturę i nadać mu energiczny, ale zrównoważony charakter. Kolor jest głęboki rubinowy, z fioletowymi refleksami. Zapach jest świeży, z nutami owocowymi przywodzącymi na myśl jeżyny, konfitury z czerwonych owoców i pikantne nuty wanilii i prażonego orzecha laskowego. Smak jest pełny i otulający, z lekko wyraźną kwaskowatą żyłką. Wyraźna, ale dobrze zmieszana z pozostałymi doznaniami, nuta drzewna.
Przepisy dotyczące produkcji pozwalają na winifikację Barbera d'Alba również w połączeniu z niewielką zawartością procentową (do 15%) Nebbiolo d'Alba, aby zwiększyć jej finezję i elegancję. Cantine dei Marchesi di Barolo korzysta z tej możliwości, która w połączeniu z doborem stanowisk winnic i dbałością o idealne dojrzewanie winogron, pozwala uzyskać wino bardziej miękkie, o większej strukturze, ale o obniżonej kwasowości. Leżakowanie w tradycyjnych beczkach z dębu slawońskiego przyczynia się do harmonii wina i zwiększa finezję bukietu. Słodkość wynika głównie z umiarkowanej kwasowości i delikatności tanin. Barbera d'Alba i osiąga dojrzałość 2 lata po zbiorze, a okres dojrzewania trwa od 2 do 6 lat.
Pary żywności: wino do całego posiłku, kompletne na każdą okazję. Świetnie komponuje się ze smacznymi przystawkami, pierwszymi daniami z bogatymi dodatkami i daniami głównymi z mięs gotowanych lub pieczonych, ale też wychwala tradycyjne zupy. Jest idealnym towarzyszem przekąsek ze świeżymi wędlinami i twardymi serami.