

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Dzisiejszy wieczór wzbogaci nasze recenzje czerwonego wina. Doskonały Brunello di Montalcino, który trafił do Kuchnia Bacus Wina na początku tego miesiąca września 2024 r BACHUS WINA VINTAGES Nowa kolekcja. 100% Sangiovese. Pachnący, lekko perfumowany i średnio-wysoki do wysoce aromatyczny nos oferuje atrakcyjne aromaty dojrzałej czerwonej wiśni, truskawki, kwiatów róży, podszytu, ziół i pikantnej ziemi z akcentami kamienistych minerałów i cytrusów. Na podniebieniu średnio-pełnym do pełnego jest wytrawny z bardzo dobrą strukturą i pięknymi suszonymi czerwonymi wiśniami, kwiatami róży, pikantną spaloną ziemią, minerałami, słodkimi przyprawami, a także akcentami pikantnych pomarańczowych cytrusów, które dodają dalszego zainteresowania i złożoności. Ma bardzo dobrą, przyjazną dla jedzenia i ustrukturyzowaną kwasowość, podczas gdy młodzieńcze, ustrukturyzowane i kredowe taniny ładnie się integrują. Dobrze wyważone przez cały czas z czerwonymi wiśniami i kwiatowymi nutami ustępując miejsca wytrawnej ziemi i minerałom w długim, rześkim finiszu, z doskonałą długością. Bardzo polecany zakup, który jest przyjemny teraz, ale wynagrodzi leżakowanie i dobrze się pije do połowy lub końca lat 30. XXI wieku. Ocena: 93 pkt.
Jest produkowana przez Fattoria dei Barbi , winiarnię należącą do rodziny Colombini, jednej z najstarszych rodzin szlacheckich w Toskanii. Rodzina Cinelli Colombini jest właścicielem ziemi w Montalcino od 1352 r., a Fattoria dei Barbi od końca XVIII wieku. Zagłębiając się w dokumentację Sommlelier Bachus Woina przedstawi historiie rodziny. Colombini ma długą historię w Sienie jako jedna z rodzin szlacheckich. Aktywnie działali w rządzie Sieny od roku 1000, a pierwszym członkiem rodziny jest Tignoso Colombino. Jego dzieci otrzymały imię Colombini i tak nazwano rodzinę do dziś. Tignoso mieszkał w zamku we wsi Uopini, tuż za Sieną, zamku, który w średniowieczu stał się szpitalem i istnieje do dziś. W 1200 roku rodzinie zezwolono na posiadanie herbu z czterema małymi gołąbkami namalowanymi na niebieskim polu, którego wersja zdobi etykiety win Fattoria dei Barbi. W XIV wieku rodzina zmieniła się z kupców wełny w bankowców, z siedzibą w Sienie i różnymi oddziałami we Włoszech i Marsylii. W 1352 roku rodzina Colombini nabyła udziały w zamku San Giovanni d'Asso i zamku Poggio alle Mura i po raz pierwszy ustanowiła przybycie rodziny Colombini do Montalcino. W tym stuleciu Giovanni Colombini postanowił zostać mnichem i przekazał wszystkie swoje dobra materialne Kościołowi. Na przestrzeni lat w rodzinie Colombini było wielu członków, niektórzy byli świętymi, podczas gdy inni byli kobieciarzami, hedonistami i po prostu dziwakami (jak większość rodzin?).
Po dziesięcioleciach surowości i surowości, w XVI wieku rodzina postanowiła zmienić politykę i wesprzeć Florentyńczyków. Potężny Cosimo dei Medici przywrócił im majątki i posiadłości. Cosimo, Lucrezio, Ascanio i Giovanni Colombini byli wśród stu sieneńskich obywateli wybranych do kierowania rządem miasta, a Cosimo został Podestà (burmistrzem) Montalcino w 1560 roku. Na początku XIX wieku rodzina mieszkała w Carmignano, niedaleko Lukki, utrzymując jednocześnie silne relacje ze Sieną. Biskup Lukki przeprowadził się do Montalcino, aby zarządzać tam swoimi małymi posiadłościami rolnymi, a po nim przybył Paolo Colombini, prawnik, który postanowił zostać notariuszem. Ten szczęśliwy wybór Paolo rozpoczął nowy rozdział w historii rodziny, który trwa do dziś. Pio Colombini, syn Paolo, wyprodukował pierwsze butelki Brunello, a także poślubił Elinę Padelletti, pochodzącą ze starożytnej i szlacheckiej rodziny Montalcino. To małżeństwo powiększyło majątek rodziny, obejmując Villa Podernovi, gdzie dziś znajduje się piwnica i laboratoria. Urodzony w 1906 roku Giovanni Colombini, syn Pio i Eliny, był innowatorem i pionierem nowoczesnej uprawy winorośli oraz instrumentalnym czynnikiem w pozycji Fattoria dei Barbi na arenie międzynarodowej. Po śmierci Giovanniego w 1976 r. Fattoria była zarządzana przez jego córkę Francescę, a następnie jego siostrzeńca Stefano. Zarówno Francesca, jak i Stefano pomogli rozwinąć i rozszerzyć Fattoria dei Barbi do tego, czym jest dzisiaj - winiarnią znaną z produkcji jednych z najlepszych Brunello di Montalcino, które odzwierciedlają unikalny terroir Montalcino.
Obecnie Fattoria dei Barbi rozciąga się na 306 hektarach w Montalcino i Scansano. Nieruchomością zarządza Stefano Cinelli Colombini, spadkobierca starożytnej linii sieneńskiej, która jest obecna w Montalcino od 1352 r. Piwnica ma ponad 300 drewnianych beczek i tysiące butelek przeznaczonych do starzenia, w tym butelki od 1870 r. do dnia dzisiejszego, co pokazuje ciągłość Fattoria dei Barbi, która czyni ją wyjątkową we Włoszech. Fattoria zawsze była ostrożną strażniczką tradycji, a jednocześnie przyjmowała innowacje i była pionierem w każdym aspekcie winiarstwa. Fattoria dei Barbi może pochwalić się wieloma osiągnięciami w Montalcino, w tym eksportem pierwszego wina butelkowanego do Francji w 1817 r. i stworzeniem pierwszego Super Tuscan w 1969 r. Majątek był również pionierem w stosowaniu nawozów organicznych w latach 60., a także stworzeniem pierwszego „sztucznego nosa” do analizy win w latach 90. W 2000 r. Barbi był jednym z pierwszych, który użył dwutlenku węgla do zimnej fermentacji czerwonych win. Filozofia Fattoria dei Barbi zawsze polegała na poznawaniu i badaniu najbardziej innowacyjnych technologii oraz łączeniu ich z najlepszymi tradycjami w celu ulepszania wszystkiego, co produkują, bez zmiany jego charakterystycznych cech.
Pierwsze wyprodukowane w 1892 roku, to czerwone wino jest wytwarzane w 100% z winogron Sangiovese, które były uprawiane na terenie Fattoria dei Barbi, w sercu wzgórza Montalcino. Winorośle posadzono na winnicy zwróconej na południe w latach 1975-2017, na glebie wapiennej marglowej i alberese na wysokości od 300 do 500 metrów nad poziomem morza. Po przybyciu do winnicy winogrona poddano zimnej maceracji przedfermentacyjnej w temperaturze 16°C w środowisku chronionym przez CO², proces ten zwiększa ekstrakcję polifenoli i związków aromatycznych. Następnie winogrona poddano 16-17-dniowej fermentacji alkoholowej w kontrolowanej temperaturze 27°-28°C. Po zlaniu i poddaniu fermentacji jabłkowo-mlekowej wino leżakowało w małych lub średnich dębowych beczkach przez pierwsze kilka miesięcy, a następnie leżakowało w większych dębowych beczkach przez łącznie dwa lata, a następnie dojrzewało w butelce przez co najmniej cztery miesiące przed wypuszczeniem na rynek.
Rocznik 2018 można opisać jako chłodny i klasyczny, dający wina o doskonałej równowadze i bardziej natychmiastowej pijalności. Sezon rozpoczął się łagodnym styczniem i chłodniejszym lutym z północnymi wiatrami, a oba miesiące charakteryzowały się obfitymi opadami deszczu i sporadycznymi opadami śniegu, co pomogło w zaopatrzeniu w wodę. Wiosna była nadal bardzo deszczowa i mokra, z temperaturami wyższymi niż średnia, podczas gdy lato było suchsze i bardzo gorące w drugiej połowie sierpnia. Na początku września było kilka burz, które odświeżyły temperaturę i pomogły winogronom osiągnąć dobrą i zrównoważoną dojrzałość, podczas gdy zbiory odbywały się przez dwanaście dni w drugiej połowie miesiąca. Ogólnie rzecz biorąc, jest to zmienny rocznik o mieszanych wynikach, który pokazuje styl winiarski. Wina z tego rocznika są zazwyczaj średnio ciężkie i mają smukłą strukturę do starzenia się w bliskim lub średnim okresie. Zobaczmy, jak smakuje dziś wieczorem to Brunello di Montalcino z Toskanii z 2018 roku...
Nos jest wieloaspektowy, z nutami jeżyny, a następnie pomarańczy krwistej i mięty. Balsamiczny, pełny, gęsty i zwarty bukiet z nutami geranium i skórki mandarynki. Smak łączy elegancję i fakturę, z powrotem lauru i mocną słoną nutą na finiszu.