Barbi Brunello di Montalcino DOCG
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: Brunello di Montalcino DOCG
Producent: Fattoria dei Barbi
Typ: Red Dry - Sangiovese
Pojemność: 0,75lBK15
Alkohol: 13 %
Rozwiń opis...Wino o głębokim rubinowym odcieniu purpurowo z mahoniowymi refleksami. Nos ujawnia aromaty owoców pestkowych, wiśni, śliwek oraz jagód i przypraw, tytoniu i białego pieprzu z nutą fiołka. Na podniebieniu głębokie i pełne o aksamitnych taninach z trwałym świeżym lekko mineralnym wykończeniem.
Notatlki Sommelier Bachus Wina
Brunello di Montalcino to jedno z najbardziej prestiżowych win we Włoszech. Jest wytwarzany z czystego Sangiovese , a jego winogrona są uprawiane w jednym z najgorętszych i najbardziej suchych obszarów DOCG we Włoszech. Tak trudne warunki naturalne tworzą winogrona o silnie skoncentrowanym smaku i mocnym aromacie. To właśnie sprawia, że wino jest tak sławne. Brunello di Montalcino musi być w wieku co najmniej czterech lat, z czego dwa lata w dębie. Bardziej prestiżowa Riserva starzeje się przez pięć lat. Jeśli chcesz poznać Brunello bez ceny, poszukaj Rosso di Montalcino. Jest zrobiony w podobny sposób, ale wydany rok wcześniej. Często otrzymujemy zapytanie, jak smakuje Brunello di Montalcino? Oczywiście to kwestia gustu. Jedynie możemy zasugerować czego możemy oczekiwać. Początkowo nuty soczystej poziomki, bogatego espresso i delikatnego kwiatu fiołka. Złożone i ciekawe smaki sprawiają, że wino to doskonale nadaje się do leżakowania.
Tosacan Fattoria dei Barbi zapoczątkowana przez rodzinę Colombini uważana jest za prawdziwie pionierką winnicę we Włoszech. To właśnie Fattoria dei Barbi jako pierwsza w roku 1817 zaczęła produkować wina Brunello, jako pierwsza w roku 1937 sprzedawała swoje produkty za granicami państwa i jako pierwsza wypuściła na rynek Super Toskan w latach 60. XX wieku. Z tamtą chwilą winiarnia stanowi niedościgniony wzór dla producentów wina nie tylko we Włoszech, ale także na całym świecie. Prestiżowe Barbi wino z Toskanii z rodzinnej winnicy, która tworzy wina od XIX w i zyskała miano doskonałej winnicy dzięki winom Brunello z którego słynie. Tradycja, doświadczenie w uprawie i produkcji wina widać szczególnie w Brunello di Montalcino. Wino o kwiatowych aromatach fiołków i lukrecji, ale też aromatów drewnianych, tytoniu i pudełka cygar. Owoc bardzo czysty z nutami rabarbaru i dzikich, słodkich czereśni, harmonijna i ciągle wysoka tanina na końcu elementy dzikich ziół. Potencjał starzenia przy młodej jeszcze taninie i wysokiej kwasowości ok. 15 -20 lat.
Owoce wykorzystane do produkcji wina pochodzą z winnic z regionu Montalcino, położonych na lekkim wzniesieniu od 300 do 500 metrów n.p.m. Po zbiorach kiście oddzielane są od łodyg i poddawane schłodzeniu do temperatury 16⁰C. Ten proces pomaga uzyskać większą ekstrakcję antocyjanów i polifenoli zawartych w winogronach. Następnie moszcz winny poddawany jest fermentacji alkoholowej przez 16-17 dni w kontrolowanej temperaturze 27-28⁰C. Kolejno wino przechodzi drugą fermentację, tak zwaną malolaktyczną, podczas której zawarty w owocach kwas jabłkowi przechodzi w delikatny kwas mlekowy. Na koniec wino przenoszone jest do beczek małej i średniej wielkości (2,25hl -15 hl) i starzone przez co najmniej 2 lata. Zanim zostanie wydane na rynek spędza w butelkach jeszcze kolejne 4 miesiące. Wino Brunello di Montalcino wyprodukowano w 100% z owoców szczepu Sangiovese. Charakteryzuje się lśniącym, intensywnie rubinowym odcieniem. Bukiet wina Brunello di Montalcino otwiera się aromatami jagód i śliwek z pikantnym, różowym pieprzem, świeżymi ziołami, fiołkami i nutą rabarbaru. Wino Brunello di Montalcino jest soczyste w smaku, pikantne i o wyraźnej kwasowości. Przyjemności z degustacji dodają harmonijne taniny i trwały, długi posmak pozostający w przełyku.
2025-01-19
Ocena: 93 pkt
Dzisiejszy wieczór wzbogaci nasze recenzje czerwonego wina. Doskonały Brunello di Montalcino, który trafił do Kuchnia Bacus Wina na początku tego miesiąca września 2024 r BACHUS WINA VINTAGES Nowa kolekcja. 100% Sangiovese. Pachnący, lekko perfumowany i średnio-wysoki do wysoce aromatyczny nos oferuje atrakcyjne aromaty dojrzałej czerwonej wiśni, truskawki, kwiatów róży, podszytu, ziół i pikantnej ziemi z akcentami kamienistych minerałów i cytrusów. Na podniebieniu średnio-pełnym do pełnego jest wytrawny z bardzo dobrą strukturą i pięknymi suszonymi czerwonymi wiśniami, kwiatami róży, pikantną spaloną ziemią, minerałami, słodkimi przyprawami, a także akcentami pikantnych pomarańczowych cytrusów, które dodają dalszego zainteresowania i złożoności. Ma bardzo dobrą, przyjazną dla jedzenia i ustrukturyzowaną kwasowość, podczas gdy młodzieńcze, ustrukturyzowane i kredowe taniny ładnie się integrują. Dobrze wyważone przez cały czas z czerwonymi wiśniami i kwiatowymi nutami ustępując miejsca wytrawnej ziemi i minerałom w długim, rześkim finiszu, z doskonałą długością. Bardzo polecany zakup, który jest przyjemny teraz, ale wynagrodzi leżakowanie i dobrze się pije do połowy lub końca lat 30. XXI wieku. Ocena: 93 pkt.
Jest produkowana przez Fattoria dei Barbi , winiarnię należącą do rodziny Colombini, jednej z najstarszych rodzin szlacheckich w Toskanii. Rodzina Cinelli Colombini jest właścicielem ziemi w Montalcino od 1352 r., a Fattoria dei Barbi od końca XVIII wieku. Zagłębiając się w dokumentację Sommlelier Bachus Woina przedstawi historiie rodziny. Colombini ma długą historię w Sienie jako jedna z rodzin szlacheckich. Aktywnie działali w rządzie Sieny od roku 1000, a pierwszym członkiem rodziny jest Tignoso Colombino. Jego dzieci otrzymały imię Colombini i tak nazwano rodzinę do dziś. Tignoso mieszkał w zamku we wsi Uopini, tuż za Sieną, zamku, który w średniowieczu stał się szpitalem i istnieje do dziś. W 1200 roku rodzinie zezwolono na posiadanie herbu z czterema małymi gołąbkami namalowanymi na niebieskim polu, którego wersja zdobi etykiety win Fattoria dei Barbi. W XIV wieku rodzina zmieniła się z kupców wełny w bankowców, z siedzibą w Sienie i różnymi oddziałami we Włoszech i Marsylii. W 1352 roku rodzina Colombini nabyła udziały w zamku San Giovanni d'Asso i zamku Poggio alle Mura i po raz pierwszy ustanowiła przybycie rodziny Colombini do Montalcino. W tym stuleciu Giovanni Colombini postanowił zostać mnichem i przekazał wszystkie swoje dobra materialne Kościołowi. Na przestrzeni lat w rodzinie Colombini było wielu członków, niektórzy byli świętymi, podczas gdy inni byli kobieciarzami, hedonistami i po prostu dziwakami (jak większość rodzin?).
Po dziesięcioleciach surowości i surowości, w XVI wieku rodzina postanowiła zmienić politykę i wesprzeć Florentyńczyków. Potężny Cosimo dei Medici przywrócił im majątki i posiadłości. Cosimo, Lucrezio, Ascanio i Giovanni Colombini byli wśród stu sieneńskich obywateli wybranych do kierowania rządem miasta, a Cosimo został Podestà (burmistrzem) Montalcino w 1560 roku. Na początku XIX wieku rodzina mieszkała w Carmignano, niedaleko Lukki, utrzymując jednocześnie silne relacje ze Sieną. Biskup Lukki przeprowadził się do Montalcino, aby zarządzać tam swoimi małymi posiadłościami rolnymi, a po nim przybył Paolo Colombini, prawnik, który postanowił zostać notariuszem. Ten szczęśliwy wybór Paolo rozpoczął nowy rozdział w historii rodziny, który trwa do dziś. Pio Colombini, syn Paolo, wyprodukował pierwsze butelki Brunello, a także poślubił Elinę Padelletti, pochodzącą ze starożytnej i szlacheckiej rodziny Montalcino. To małżeństwo powiększyło majątek rodziny, obejmując Villa Podernovi, gdzie dziś znajduje się piwnica i laboratoria. Urodzony w 1906 roku Giovanni Colombini, syn Pio i Eliny, był innowatorem i pionierem nowoczesnej uprawy winorośli oraz instrumentalnym czynnikiem w pozycji Fattoria dei Barbi na arenie międzynarodowej. Po śmierci Giovanniego w 1976 r. Fattoria była zarządzana przez jego córkę Francescę, a następnie jego siostrzeńca Stefano. Zarówno Francesca, jak i Stefano pomogli rozwinąć i rozszerzyć Fattoria dei Barbi do tego, czym jest dzisiaj - winiarnią znaną z produkcji jednych z najlepszych Brunello di Montalcino, które odzwierciedlają unikalny terroir Montalcino.
Obecnie Fattoria dei Barbi rozciąga się na 306 hektarach w Montalcino i Scansano. Nieruchomością zarządza Stefano Cinelli Colombini, spadkobierca starożytnej linii sieneńskiej, która jest obecna w Montalcino od 1352 r. Piwnica ma ponad 300 drewnianych beczek i tysiące butelek przeznaczonych do starzenia, w tym butelki od 1870 r. do dnia dzisiejszego, co pokazuje ciągłość Fattoria dei Barbi, która czyni ją wyjątkową we Włoszech. Fattoria zawsze była ostrożną strażniczką tradycji, a jednocześnie przyjmowała innowacje i była pionierem w każdym aspekcie winiarstwa. Fattoria dei Barbi może pochwalić się wieloma osiągnięciami w Montalcino, w tym eksportem pierwszego wina butelkowanego do Francji w 1817 r. i stworzeniem pierwszego Super Tuscan w 1969 r. Majątek był również pionierem w stosowaniu nawozów organicznych w latach 60., a także stworzeniem pierwszego „sztucznego nosa” do analizy win w latach 90. W 2000 r. Barbi był jednym z pierwszych, który użył dwutlenku węgla do zimnej fermentacji czerwonych win. Filozofia Fattoria dei Barbi zawsze polegała na poznawaniu i badaniu najbardziej innowacyjnych technologii oraz łączeniu ich z najlepszymi tradycjami w celu ulepszania wszystkiego, co produkują, bez zmiany jego charakterystycznych cech.
Pierwsze wyprodukowane w 1892 roku, to czerwone wino jest wytwarzane w 100% z winogron Sangiovese, które były uprawiane na terenie Fattoria dei Barbi, w sercu wzgórza Montalcino. Winorośle posadzono na winnicy zwróconej na południe w latach 1975-2017, na glebie wapiennej marglowej i alberese na wysokości od 300 do 500 metrów nad poziomem morza. Po przybyciu do winnicy winogrona poddano zimnej maceracji przedfermentacyjnej w temperaturze 16°C w środowisku chronionym przez CO², proces ten zwiększa ekstrakcję polifenoli i związków aromatycznych. Następnie winogrona poddano 16-17-dniowej fermentacji alkoholowej w kontrolowanej temperaturze 27°-28°C. Po zlaniu i poddaniu fermentacji jabłkowo-mlekowej wino leżakowało w małych lub średnich dębowych beczkach przez pierwsze kilka miesięcy, a następnie leżakowało w większych dębowych beczkach przez łącznie dwa lata, a następnie dojrzewało w butelce przez co najmniej cztery miesiące przed wypuszczeniem na rynek.
Rocznik 2018 można opisać jako chłodny i klasyczny, dający wina o doskonałej równowadze i bardziej natychmiastowej pijalności. Sezon rozpoczął się łagodnym styczniem i chłodniejszym lutym z północnymi wiatrami, a oba miesiące charakteryzowały się obfitymi opadami deszczu i sporadycznymi opadami śniegu, co pomogło w zaopatrzeniu w wodę. Wiosna była nadal bardzo deszczowa i mokra, z temperaturami wyższymi niż średnia, podczas gdy lato było suchsze i bardzo gorące w drugiej połowie sierpnia. Na początku września było kilka burz, które odświeżyły temperaturę i pomogły winogronom osiągnąć dobrą i zrównoważoną dojrzałość, podczas gdy zbiory odbywały się przez dwanaście dni w drugiej połowie miesiąca. Ogólnie rzecz biorąc, jest to zmienny rocznik o mieszanych wynikach, który pokazuje styl winiarski. Wina z tego rocznika są zazwyczaj średnio ciężkie i mają smukłą strukturę do starzenia się w bliskim lub średnim okresie. Zobaczmy, jak smakuje dziś wieczorem to Brunello di Montalcino z Toskanii z 2018 roku...