Barbi Brunello di Montalcino DOCG
Wino Barbi Brunello di Montalcino DOCG
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Barbi Brunello di Montalcino DOCG
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: Brunello di Montalcino DOCG
Producent: Fattoria dei Barbi
Typ: Red Dry - Sangiovese
Pojemność: 0,75lBK15
Alkohol: 13 %
Wino o głębokim rubinowym odcieniu purpurowo z mahoniowymi refleksami. Nos ujawnia aromaty owoców pestkowych, wiśni, śliwek oraz jagód i przypraw, tytoniu i białego pieprzu z nutą fiołka. Na podniebieniu głębokie i pełne o aksamitnych taninach z trwałym świeżym lekko mineralnym wykończeniem.
Notatlki Sommelier Bachus Wina
Brunello di Montalcino to jedno z najbardziej prestiżowych win we Włoszech. Jest wytwarzany z czystego Sangiovese , a jego winogrona są uprawiane w jednym z najgorętszych i najbardziej suchych obszarów DOCG we Włoszech. Tak trudne warunki naturalne tworzą winogrona o silnie skoncentrowanym smaku i mocnym aromacie. To właśnie sprawia, że wino jest tak sławne. Brunello di Montalcino musi być w wieku co najmniej czterech lat, z czego dwa lata w dębie. Bardziej prestiżowa Riserva starzeje się przez pięć lat. Jeśli chcesz poznać Brunello bez ceny, poszukaj Rosso di Montalcino. Jest zrobiony w podobny sposób, ale wydany rok wcześniej. Często otrzymujemy zapytanie, jak smakuje Brunello di Montalcino? Oczywiście to kwestia gustu. Jedynie możemy zasugerować czego możemy oczekiwać. Początkowo nuty soczystej poziomki, bogatego espresso i delikatnego kwiatu fiołka. Złożone i ciekawe smaki sprawiają, że wino to doskonale nadaje się do leżakowania.
Tosacan Fattoria dei Barbi zapoczątkowana przez rodzinę Colombini uważana jest za prawdziwie pionierką winnicę we Włoszech. To właśnie Fattoria dei Barbi jako pierwsza w roku 1817 zaczęła produkować wina Brunello, jako pierwsza w roku 1937 sprzedawała swoje produkty za granicami państwa i jako pierwsza wypuściła na rynek Super Toskan w latach 60. XX wieku. Z tamtą chwilą winiarnia stanowi niedościgniony wzór dla producentów wina nie tylko we Włoszech, ale także na całym świecie. Prestiżowe Barbi wino z Toskanii z rodzinnej winnicy, która tworzy wina od XIX w i zyskała miano doskonałej winnicy dzięki winom Brunello z którego słynie. Tradycja, doświadczenie w uprawie i produkcji wina widać szczególnie w Brunello di Montalcino. Wino o kwiatowych aromatach fiołków i lukrecji, ale też aromatów drewnianych, tytoniu i pudełka cygar. Owoc bardzo czysty z nutami rabarbaru i dzikich, słodkich czereśni, harmonijna i ciągle wysoka tanina na końcu elementy dzikich ziół. Potencjał starzenia przy młodej jeszcze taninie i wysokiej kwasowości ok. 15 -20 lat.
Owoce wykorzystane do produkcji wina pochodzą z winnic z regionu Montalcino, położonych na lekkim wzniesieniu od 300 do 500 metrów n.p.m. Po zbiorach kiście oddzielane są od łodyg i poddawane schłodzeniu do temperatury 16⁰C. Ten proces pomaga uzyskać większą ekstrakcję antocyjanów i polifenoli zawartych w winogronach. Następnie moszcz winny poddawany jest fermentacji alkoholowej przez 16-17 dni w kontrolowanej temperaturze 27-28⁰C. Kolejno wino przechodzi drugą fermentację, tak zwaną malolaktyczną, podczas której zawarty w owocach kwas jabłkowi przechodzi w delikatny kwas mlekowy. Na koniec wino przenoszone jest do beczek małej i średniej wielkości (2,25hl -15 hl) i starzone przez co najmniej 2 lata. Zanim zostanie wydane na rynek spędza w butelkach jeszcze kolejne 4 miesiące. Wino Brunello di Montalcino wyprodukowano w 100% z owoców szczepu Sangiovese. Charakteryzuje się lśniącym, intensywnie rubinowym odcieniem. Bukiet wina Brunello di Montalcino otwiera się aromatami jagód i śliwek z pikantnym, różowym pieprzem, świeżymi ziołami, fiołkami i nutą rabarbaru. Wino Brunello di Montalcino jest soczyste w smaku, pikantne i o wyraźnej kwasowości. Przyjemności z degustacji dodają harmonijne taniny i trwały, długi posmak pozostający w przełyku.
2024-11-10
Wino Barbi Brunello di Montalcino
Nos jest wieloaspektowy, z nutami jeżyny, a następnie pomarańczy krwistej i mięty. Balsamiczny, pełny, gęsty i zwarty bukiet z nutami geranium i skórki mandarynki. Smak łączy elegancję i fakturę, z powrotem lauru i mocną słoną nutą na finiszu.