Barbi Chianti DOCG
Wino Barbi Chianti DOCG
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Barbi Chianti DOCG
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: Chianti DOCG
Producent: Fattoria dei Barbi
Szczep: 90% Sangiovese , Canaiolo
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75lPAR1
Alkohol: 13 %
Wino o rubinowym kolorze z fioletowymi refleksami. Nos bogaty i intensywny z wyczuwalnymi aromatami dojrzałych owoców i soczystych wiśni z akcentami przypraw i fiołków.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino Chianti, o idealnie wyważonym smaku – niezbyt cierpkim i nie zanadto tanicznym, polecamy komponować z lasagne w mięsnym sosie, włoskimi wędlinami lub mięsną pizzą na pomidorach. Polubią je także wegetarianie, ponieważ doskonale łączy się z makaronami w gęstych, pomidorowo-warzywnych sosach i serami z owczego mleka. Wino to jest klasykiem i idealnym kompanem domowej, włoskiej kuchni. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej 18 – 20⁰ C.
Wino stworzone jest poprzez macerację i następnie fermentację malolaktyczną. Proces ten polega na przekształceniu obecnego w winogronach kwasu jabłkowego w zdecydowanie delikatniejszy w smaku kwas mlekowy. Sprawia to, że wino traci cierpkość, a zyskuje aksamitność rozlewającą się po podniebieniu. Następnie postarzane jest w beczkach ze słowiańskiego dębu, w którym wino leżakuje przez 6 miesięcy. Dzięki temu staje się eleganckie, o doskonałym balansie między tanicznością, a cierpkością. Potencjał starzenia wina to 3 – 4 lata.
Wino Barbi Chianti DOCG jest doskonałą odsłoną uwielbianego na całym świecie Chianti. Na kupaż składa się 90% szczepu Sangiovese, 7% Canaiolo i 3% szczepów lokalnych. Ma piękną, rubinową barwę z fioletowymi refleksami. Zapach to bardzo owocowy bukiet z wyraźnie wyczuwalną dojrzałą śliwką, soczystą wiśnią i delikatną nutą fiołków. W smaku przyjemne, o lekkiej strukturze i miękkich taninach oraz owocowo-mineralnym, typowym dla Chianti, orzeźwiającym wykończeniu.
Sekretem wspaniałych wyrobów rodziny Colombini jest podtrzymywanie tradycji i drogi winiarskiej, wyznaczonej przez przodków, którą wciąż podążają. Jednocześnie nie rezygnują z nowoczesnych technologii, dzięki którym wytwarzane przez nich wina są lepsze z każdym rokiem. Wytrawne, czerwone, spokojne wino z serca Toskanii.
Założyciele winnicy Fattoria dei Barbi, rodzina Colombini, już od XIV wieku prowadziła działalność rolniczą w regionach Montalcino, Scansani i Chianti. Dziś w tych regionach umiejscowione są ich winnice. Fattoria dei Barbi w roku 1817 roku jako pierwsza zaczęła produkować i sprzedawać Brunello na terenie Włoch, a w roku 1936 jako pierwsza zaczęła eksportować wino z Włoch do państw Europy. Rodzina Colombini była też pierwszą, która rozpoczęła produkcję Supertoskanów. Wszystko to sprawiło, że Fattoria dei Barbi stała się pionierem winiarstwa w tym regionie.