Batasiolo Barolo Riserva DOCG
Wino Batasiolo Barolo Riserva DOCG
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Batasiolo Riserva Barolo
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Apelacja: D.O.C.G. Barolo Riserva
Producent: Beni di Batasiolo
Szczep: Nebbiolo
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,5%
Nota degustacyjna:
Wino z winnicy położonej na prawym brzegu rzeki Tanaro, na wzgórzach miasta Alba. Wyrazista rubinowa barwa z zauważalnymi fioletowymi refleksami. Bukiet intensywny, delikatnie owocowy, wonny. W smaku wytrawne, z wiśnią. Lekko taniczne, żywe, z czasem staje się pełniejsze i bardziej wyważone.
Sugestie kulinarne: Najlepiej podawać do makaronów i specjałów kuchni Piemontu.
Notatki Sommelier:
Posiadłość Batasiolo posiada winnice zlokalizowane na cenionych obszarach uprawy winorośli Barolo: Batasiolo, Morino, Cerequio i Brunate w La Morra; Boscareto i historyczna Briccolina w Serralunga d'Alba; Bricco di Vergne i Zonchetta w Barolo; Tantesi i Bussia Bofani w Monforte d'Alba.
Położona pośród łagodnych konturów winnicy Batasiolo, posiadłość nie może być zrozumiana bez podziwiania rozległych winnic w najpiękniejszych i najważniejszych wioskach winiarskich Langhe.
Barolo Riserva to intensywna czerwień granatu z delikatnymi pomarańczowymi refleksami. Gama aromatyczna preferująca aromaty o silnych tendencjach do dojrzewania, dżemy, suszone owoce, ziemia, skóra, tosty, siekane zioła, nuty kwiatowe z dobrą ewolucją. Na podniebieniu miękka budowa ciała, której towarzyszy dobry alkohol i harmonijne połączenie tanin i świeżości, zapewniając winu przyjemne uczucie pełni i ciała.
Sugestie kulinarne: Idealne w połączeniu z daniami z czerwonych mięs, dziczyzny, pieczeni i serów oraz wędlin. Szczególnie ceniony przez miłośników mocnego, gładkiego wina. Doskonałe również jako wino do popijania.
Winifikacja :
Winogrona Nebbiolo, zbierane ręcznie w drugiej połowie października, są odszypułkowane, macerowane i pozostawione do fermentacji na skórkach przez co najmniej 10-12 dni w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze, z regularnym przepompowywaniem. Poddaje się starzeniu w beczkach z dębu slavońskiego przez co najmniej osiemnaście miesięcy, a następnie dojrzewa w kadziach ze stali nierdzewnej. Po tym czasie rafinacja jest kontynuowana w butelce.
Winnica: Beni di Batasiolo
Beni di Batasiolo to jedna z największych winnic w Langhe , regionie na południe od Piemontu . Historia winnicy zaczyna się w latach 50-tych wraz z założeniem winnicy Chiola w La Morra. W tym czasie składał się z siedmiu posiadłości, z których wszystkie znajdowały się w środku winnic. W 1978 roku bracia Dogliani nabyli winnicę, którą sukcesywnie rozbudowywali: Dziś do winnicy należy dziewięć posiadłości i 126 hektarów winnic, z których 76 hektarów obsadza się Nebbiolo , najważniejszą odmianą winorośli w regionie .
To sprawia, że Beni di Batasiolo jest jedną z największych winnic w Langhe i ma winnice w najbardziej znanych lokalizacjach - Corda della Briccolina, Bricco di Vergne lub Batasiolo, serce winnicy, od którego również pochodzi jej nazwa. Oprócz Barbery , Barolo, najsłynniejsze wino Piemontu, naturalnie odgrywa główną rolę w Batasiolo: wyprodukowane w 100 procentach z Nebbiolo , winnica produkuje wina o silnym charakterze i niepowtarzalnej aromatycznej odmianie.