Barolo Marchesi di Barolo
Wino Barolo Marchesi di Barolo
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Marchesi di Barolo Barolo della Tradizione
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Klasyfikacja: DOCG Barolo
Winorośl: 100% Nebbiolo
Lokalizacja: Barolo (CN)
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14%
Kolor jest intensywnie czerwony z rubinowymi niuansami. Zapach jest intensywny i trwały z wyraźną nutą przypraw, cynamonu, absyntu, tytoniu i szorowanej róży. W smaku pełne i eleganckie, z otulającymi i miękkimi taninami. Przyjemne są przyprawy i doskonale komponujące się drewno.
Uważany za króla win włoskich, Barolo jest wytwarzany z winogron Nebbiolo w regionie Piemontu we Włoszech. Pełne, bogate w garbniki, kwasowość i alkohol, ich aromaty przywodzą na myśl smołę, fiołki, róże, truskawki, a nawet trufle. Bardzo podobny do Barbaresco, choć nieco bardziej treściwy. Barolos musi być leżakowany przez co najmniej trzy lata w winnicy (pięć lat, jeśli jest to Reserva), ale korzysta z dodatkowego starzenia. Nowsze roczniki są bardziej owocowe w smaku, często nieco dębowe i mogą być gotowe do spożycia już po dwóch do pięciu lat od wydania.
Winogrona przeznaczone do produkcji tego wina pochodzą z winnic położonych na wzgórzach o dobrych zboczach charakteryzujących się wapienno-gliniastymi glebami przeplatanymi zwartymi warstwami piaskowca oraz pokrytymi piaskiem kwarcowym i bardzo drobnym mułem, nadającym winu szeroką, bogatą strukturę pierwiastków śladowych i nadać jej energiczny, ale wyważony charakter oraz zapewnić szeroką ekspresję bukietu.
Winifikacja: Po zebraniu winogrona trafiają do piwnicy w stanie nienaruszonym i są szybko wyciskane i delikatnie usuwane, aby wydobyć tylko najszlachetniejsze i najbardziej aromatyczne frakcje ze skórki i najbardziej zewnętrznej części jagody. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze odbywa się w termostatowanych zbiornikach. Maceracji na skórach trwa około 8 dni, podczas którego okresowo miękkie przepompowywanie prowadzi się w taki sposób, aby umożliwić moszczuprzejąć wszystkie obecne pierwiastki śladowe i delikatnie ekstrahować materiał barwiący. Napełnianie odbywa się tylko wtedy, gdy cały cukier zamieni się w alkohol. Wino umieszczone w kadziach z zeszklonego betonu, specjalnie wykonanych z izolacji korkowej, przez długi czas utrzymuje temperaturę pofermentacyjną około 22 °. W ten sposób fermentacja malolaktyczna zaczyna się i kończy samoistnie w krótkim czasie.
Udoskonalenie Wino najpierw leżakuje w małych dębowych beczkach, a następnie jest składane w tradycyjnych dużych beczkach z dębu slawońskiego, co przyczynia się do nadania mu harmonii i równowagi , zwiększając finezję bukietu . Zanim trafi na rynek, dopracowuje się w butelce przez kilka miesięcy. Barolo osiąga dojrzałość 4 lata po zbiorach, a okres dojrzewania wynosi od 4 do 20 lat. Barolo Marchesi Di Barolo, jest idealnym towarzyszem tradycyjnych makaronów jajecznych z Langhe (Tajarin), ravioli mięsnych, dań z czerwonego mięsa, gotowanych, duszonych i dziczyzny. Preferuje tomy owcze i kozie oraz dojrzewające twarde sery.
Barolo Marchesi di Barolo - Opinie klientów
Wino Barolo
Jeśli chodzi o Barolo, sytuacja staje się poważna. Bo to wspaniałe wino z Langi nie jest prostym produktem tamtejszej ziemi. To bardziej pasja i religia jednocześnie. Każdy producent przestrzega własnej liturgii. Są tacy, którzy uważają, że Barolo powinno być najczystszym wyrazem pojedynczej winnicy, a są tacy, którzy butelkują wino powstałe w wyniku połączenia różnych działek, o różnych glebach, ekspozycji i wysokościach. Podobnie jak perfumiarz pragnący stworzyć idealną esencję, tak i winiarz z marchesi di barolo szuka idealnej równowagi i przyjemności picia. Caviòt jest efektem tej filozofii. Barolo, który już w młodym wieku może pokazać się z jak najlepszej strony. Po dwóch latach rafinacji w dużych beczkach wino to posiada piękną rubinową barwę z lekkimi granatowymi refleksami. Nos ujawnia typowe nuty Nebbiolo, które przywodzą na myśl kwiaty, a w szczególności fiołki i róże. Następnie małe czerwone owoce i na finiszu przyjemne uczucie balsamiczne. W ustach konsystencja jest gęsta i jedwabista. Wino o doskonałej równowadze wszystkich składników, z miękkimi i aksamitnymi taninami.
Barolo wino Barolo
Wino powstało z Nebbiolo które oferuje owocowy, kwiatowy i pikantny bukiet czerwonych róż, malin, cynamonu i kakao. Jest hojny, otaczający i elegancki w ustach, a jednocześnie intensywny i pełny.
Niech Cię to nie zmyli, to Barolo dla miłośników Barolo!
Zaprojektowane jako wyraz odmiany winogron Nebbiolo. Niech Cię to nie zmyli, to Barolo dla miłośników Barolo! Prawdziwa perełka i niezwykle elegancka kreacja. Satynowy i jedwabisty, o delikatnej fakturze, bogaty i męski, można się nim cieszyć zarówno młodo, jak i po kilku latach spędzonych w piwnicy dla entuzjastów... Ten dorodny rocznik jest absolutnie niezwykły i ma ogromny potencjał!
Dobre Barolo
Wino Barolo ma typowo granatową barwę, lecz o nieco ciemniejszym odcieniu. Barolo tryska aromatami róży, czerwonej wiśni, mięty i suszonej żurawiny, z kuszącymi nutami likierów czekoladowo-wiśniowych i espresso.
Barolo 2016
Taniny są mocne, ale nie przytłaczają podniebienia. Ten rocznik, nieco mniej kwiatowy niż inne wina ze strefy Barolo, ma nuty grzybów, goździków, przypraw i smoły. Wino charakteryzuje się trwałym smakiem, w którym dominują aromaty ciemnych owoców. Może starzeć się jeszcze przez dziesięć lat.
Barolo Marchesi di Barolo 2016
To klasyczne Barolo to mocne, dobrze zbudowane wino z gładkimi taninami. W nosie bogate i gęste, dominujące aromaty to lukrecja, czekolada i czarny pieprz.
Barolo Marchesi di Barolo 2016
Ma różne smaki, w tym dzikie jagody, lukrecję, popiół, zardzewiałe żelazo i grafit. Delikatne taniny nadają również jedwabiście gładkie wykończenie na podniebieniu.
Dobre Barolo
Świeży i delikatny z przyjemną chrupiącą ziarnistą strukturą pod słodkimi owocami truskawek i malin. Ma lekką, efemeryczną, perfumowaną stronę, ale także korzenną strukturę i odrobinę powagi. Nerwowy, witalny i energiczny. Tak dobrze.
2023-10-15
Barolo Marchesi di Barolo 2016
W kieliszku ukazuje intensywny rubinowy niuans z głębokimi tonami. Nos opisuje jego wieloaspektowy charakter. Nuty bardzo dojrzałych, małych czerwonych owoców i wiśni marasca, które łączą się z kadzidłem, starym drewnem, runem i ciemną czekoladą. Im starsze, tym wyraźniejsze nuty pikantne. W ustach imponujące, obfite, bardzo ciepłe, z mocnymi i zrównoważonymi taninami jednocześnie. Wino, które swoją strukturą budzi emocje już za młodu, ale przede wszystkim po dwudziestu latach od zabutelkowania.