Barolo Marchesi di Barolo 2006
Barolo Marchesi di Barolo 2006
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Wino Kolekcjonerskie Barolo Marchesi di Barolo 2006 0,75l Al. 14%
Barolo marki Marchesi di Barolo to wspaniałe czerwone wino z Piemontu o bladej i eleganckiej granatowo-czerwonej barwie . W nosie intensywne nuty cynamonu, absyntu, lukrecji, dzikiej róży i tytoniu Virginia, a smak jest pełny i elegancki, z miękkimi i otaczającymi taninami oraz bardzo długim, korzennym aromatycznym finiszem.
Tradycja” Barolo jest nadal żywa w tej etykiecie Marchesi di Barolo, firmy produkcyjnej, która przez lata przyczyniła się do niezwykłego sukcesu tego czerwonego wina z Piemontu na świecie. Tradycyjny charakter tej etykiety wynika z faktu, że Nebbiolo, tak jak pierwotnie, pochodzi z różnych winnic i działek, co po złożeniu pozwala uzyskać ogólny przegląd całego nominału, a nie skupiać się na konkretnym podgatunku obszar. Bogatej strukturze towarzyszy mocny charakter, w którym gama perfum na nosie charakteryzuje się dużą swobodą ekspresji.
To Barolo pochodzi z winogron winorośli, która napisała historię sukcesów różnych rodzajów win piemonckich, Nebbiolo. Marchesi di Barolo uprawia tę typologię w winnicach charakteryzujących się dobrym nachyleniem, charakteryzującym się gliniastym i piaszczystym podłożem, w którym występuje kwarc i muł. W winnicy wybranym systemem treningowym jest kontrespalier z systemem Guyot. Po miękkim tłoczeniu moszcz fermentuje w zbiornikach o kontrolowanej temperaturze, macerując na skórkach przez 8 dni, podczas których przeprowadza się okresowe przepompowywanie, tak aby wino wzbogaciło się o wszystkie pierwiastki śladowe obecne w skórkach winogrona. Ostateczne udoskonalenie obejmuje najpierw szybkie przejście w małych dębowych beczkach, a następnie okres36 miesięcy do spędzenia w dużych beczkach z dębu słowiańskiego .
porusza się w kieliszku o typowym granatowym kolorze, krystalicznym i urzekającym dla oka. Interesujący jest bukiet perfum wyłaniający się na nosie, którego nuty są jasne i precyzyjne, opowiadając o owocowej duszy ozdobionej pikantnymi, kwiatowymi i balsamicznymi akcentami. Na podniebieniu doskonała cielistość, w ustach zawsze elegancka dzięki garbnikowej posmakowi doskonale wkomponowanej w ogólną strukturę; zamyka się finiszem charakteryzującym się aromatycznym posmakiem, z którego wyłania się posmak lukrecji. Etykieta, która łyk po łyku opowiada nam o tradycjach i zwyczajach związanych z produkcją wina w Langa.
Przy stołach znakomitych producentów, którzy przyczynili się do niezwykłego sukcesu prestiżowego Barolo , honorowe miejsce z pewnością jest zarezerwowane dla Marchesi di Barolo. Piwnica, która może poszczycić się wielowiekową historią sięgającą ponad 150 lat i która do dziś stanowi symboliczną i referencyjną markę w gigantycznym piemonckim świecie wina. Winiarnia znajduje się w gminie Barolo, jedynej z jedenastu gmin referencyjnych, która nie jest położona na wzgórzu, ale rozwinięta na płaskiej powierzchni. W tej maleńkiej wiosce liczącej mniej niż 700 mieszkańców niezwykły zamek Marchesi wznosi się nieustraszenie. Jest to wielowiekowa budowla, która oprócz tego, że jest niemalże lokalnym zabytkiem, jest także symbolem i genezą Barolo. I właśnie tutaj rozpoczęła się historia markizów.
Był rok 1807, kiedy markiz Carlo Tancredi Falletti poślubił francuską szlachciankę Juliette Colbert Maulévrier, prawnuczkę Króla Słońce. Juliette jako pierwsza zrozumiała potencjał Nebbiolo uprawianego na tych ziemiach i zauważyła, jak użycie drewnianych beczek przyniosło głębię i trwałość wina. Kiedy pod koniec XIX wieku zmarł jej mąż, wobec braku spadkobierców, majątkiem najpierw z wielką odwagą zarządzała jego żona, a następnie przejęli go Pietro i Ernesto Abbonowie, dwaj młodzi chłopcy, którzy pracowali w piwnicach podnóża zamku. Stąd łączą się historie rodziny Falletti i Abbona, losu, który w ciągu zaledwie kilku lat napisze historię jednego z najbardziej znanych i cenionych win naszego półwyspu. Po pięciu pokoleniach markizami Barolo nadal kieruje rodzina Abbona. Anna i Ernesto junior wraz ze swoimi dziećmi kontynuują dawne tradycje rodzinne, starając się co roku produkować wysokiej jakości wina, będące świadkami chwalebnej przeszłości oraz interpretatorami innowacji i nowoczesności. W rzeczywistości nowa rodzina skierowała winiarnię w stronę innowacji, torując drogę nowym rynkom zagranicznym, nie wyrzekając się nigdy starożytnej historii przeszłości.
Winiarnia Marchesi di Barolo zajmuje powierzchnię 200 hektarów i jest właścicielem gruntów, a także w Langhe, także w Roero i Monferrato. Długie doświadczenie i historyczna receptura skłoniły rodzinę do skupienia się na rodzimych winoroślach, zdominowanych przez Nebbiolo i uprawianych na różnych glebach z margla, gliny, tufu, piasku i piaskowca. Co więcej, umiarkowany mikroklimat, stworzony przez ochronę Alp na północnym zachodzie i Apeninów na południu, uczynił ten obszar jednym z najbardziej odpowiednich na świecie. Celem Marchesi di Barolo jest tworzenie wyjątkowych i wysokiej jakości win, które interpretują różnorodność miejsc i są wiernymi czytelnikami rocznika, terytorium i winogron. Przy produkcji liczącej ponad 1 milion butelek powstają różne rodzaje win, oprócz słynnych Barolos zarówno w stylu tradycyjnym, jak i nowoczesnym, produkowane są Barbareschi i Barbere, Grignolino, Roero Arneis, Moscato d'Asti, Dolcetto i Gavi. Legendarna historia, która wciąż rzuca światło na Langhe!
Wino kolekcjonerskie MARCHESI DI BAROLO BAROLO 2006, jak ogólnie wszystkie wina rocznikowe , podlega wielu zmiennym, które warunkują jego dojrzewanie na przestrzeni lat, w związku z czym nie możemy zagwarantować jego przydatności do picia. Jedynym sposobem sprawdzenia, czy nadal nadaje się do picia, jest odkorkowanie To.
Zamiast tego możemy Ci zagwarantować, że jest to niewątpliwie prezent niezwykle oryginalny, o ogromnym wpływie i wartości emocjonalnej dla obdarowanej osoby, szczególnie jeśli towarzyszy mu specjalna spersonalizowana drewniana skrzynka na wino lub specjalne spersonalizowane akcesoria do wina , takie jak personalizowane korkociągi lub szampan szable.
MARCHESI DI BAROLO BAROLO 2006 to wino vintage, idealne na prezent urodzinowy, rocznicę ślubu, prezent firmowy lub jako przysługę. Świetnie nadaje się również do świętowania takich wydarzeń, jak ukończenie szkoły, przejście na emeryturę lub Dzień Matki i Ojca.
Barolo Marchesi di Barolo 2006 - Opinie klientów
Dobre Barolo
Nos ciepły i przekonujący, owocowy z różnorodnymi czarnymi owocami, w szczególności jeżyną, jagodą i wanilią. W kieliszku zmienia się składnik aromatyczny, ewoluując w stronę tytoniu, czekolady i nieco w stronę kawy. Złożoność jest wyczuwalna w ustach. W smaku pełne i strukturalne, o świeżości, która sprawia, że jest długie i przyjemne, z jedwabistymi taninami i doskonałą kwasowością.
Barolo Marchesi di Barolo
Barolo Marchesi di Barolo wino jest po prostu niezwykłe. Same aromaty są olśniewające. Słodki tytoń, grafit, mokka, czarna wiśnia i przyprawy nadają rokowi 2006 jego egzotyczną, ponętną osobowość. W smaku bogate, głębokie i wyraziste, wino Barolo 2006 charakteryzuje się oszałamiającą głębią i niezwykłą intensywnością od początku do końca. Czas spędzony w kieliszku pozwala niezliczonym warstwom smaku i wymiarów jeszcze pełniej urzeczywistnić się w winie, które oddaje esencję stylu domu Marchesi di Barolo i osobowość winnicy Marchesi di Barolo to wspaniałe czerwone wino z Piemontu
Wino Barolo 2006
Wino rozwija bogate aromaty dzikich jagód, róży i zardzewiałych paznokci. Na podniebieniu szczery atak utrzymuje się aż do finiszu dzięki przyjemnej, płynnej kwasowości. Garbniki są nadal nieco mocne, ale z czasem udoskonalą się. To legendarne wino, które może leżakować w piwnicach przez wiele lat, od pokoleń sztandarowy nosiciel apelacji Barolo.
Vintage Barolo Marchesi di Barolo
W kieliszku Barolo ma średni granatowy kolor. Oferuje aromaty suszonych kwiatów fiołka, suszonej maliny i ciemnych owoców – na myśl przychodzą wiśnia i jeżyna. Smaki dębu są dość delikatne, gdyż wino dojrzewało w dużych, dębowych beczkach drugiego użycia. Spodziewaj się nut cynamonu, goździków i odrobiny ciemnej czekolady. Wino jest wytrawne i pełne. Jest jeszcze dość młode, więc można się spodziewać wysokiego poziomu tanin, ale są one zrównoważone i wino jest już całkiem pijalne.
Barolo doskonałe odpowiedni wiek wina w Barolo jest bardzo ważny
Złożony nos łączący śliwkę, morwę, dojrzałą truskawkę i brązową przyprawę z delikatnymi nutami kwiatowymi i fiołkowymi. Garbniki są mocne i przyjemnie wspierane przez pulchne owoce i zaokrągloną konsystencję, co daje dobry, długi finisz.
Barolo Marchesi di Barolo 2006 geniusz w kategorii nebbiolo
Doskonałe wytrawne czerwone wino Barolo jest ziemiste, dębowe i ma aromat suszonych płatków róż i delikatnej wanilii. Pokochasz niuanse czerwonych jagód, polnych kwiatów, krwistej pomarańczy, cynamonu i mięty. Jest średniej budowy i będzie się starzeć do około 2040 roku.
Barolo najwyższej klasy
W nosie dominują aromaty wiśni i skóry z nutami jeżyn, dojrzałych śliwek, drzewa sandałowego i ziół. Gęste taniny i aromaty wiśni na podniebieniu nadają temu wspaniałemu winu długi i trwały finisz.
Barolo jedno z lepszych
Mocnej, aksamitnej taninie towarzyszy owocowa, zaokrąglona konsystencja i długi finisz.
Wino dla kolekcjonerów wina - okaz 18 letnie Barolo
Barolo, które dobrze wyraża szlachetność tego pochodzenia, które zawsze było uznawane za jedno z najbardziej odpowiednich w tej apelacji, ze względu na zdolność łączenia finezji i mocy. Prezentowany jest w kieliszku o pięknej jasnej, granatowej czerwieni z rubinowymi refleksami. Elegancki i wyrafinowany, wyraża w nosie aromaty przypominające suszone płatki róż, fiołki, dziką różę, miękkie przyprawy, korzeń lukrecji, na tle małych czerwonych jagód. Dzięki dobrej strukturze i intensywności smaku ma gęstą, ale rozwiniętą i dojrzałą konsystencję taniny, która otacza złożone, głębokie i drobno zróżnicowane aromaty . Finisz jest bardzo długi i trwały.
2024-02-04
doskonałe wino Barolo
To niezwykle zmysłowe Barolo o charakterze dzikich czarnych owoców, takich jak dojrzałe czarne jagody i suszone daktyle. Świeższe nuty krwistych pomarańczy. Zrównoważona waniliowa nuta na podniebieniu, która pokrywa jędrne, ziarniste taniny i niesie kremową owocowe aż po długi finisz. Niezwykle soczysty i kuszący.