Barolo Prunotto Bussia D.O.C.G.
Wino Barolo Prunotto Bussia D.O.C.G.
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Prunotto Barolo Bussia D.O.C.G.
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Producent: Prunotto S.R.L.
Własność: Marchesi Antinori
Szczep: 100% Nebbiolo
Rodzaj: wina kolekcjonerskie
Temperatura podawania: 17 °C
Zawartość alkoholu: 13,5%
Pojemność: 750 ml C3
Kolor jest intensywny czerwony granat z rubinowymi refleksami. Zapach bardzo dojrzałych owoców pestkowych dobrze stopiony z nutami kwiatowymi i pikantnymi. Dobrze złożony bukiet z wyczuwalnymi aromatami kwiatów, wiśni, lukrecji, śliwek, porzeczki skóry tytoniu. W ustach pełne, mięsiste, z mocnymi, dobrze zintegrowanymi taninami. Smak potężny, długi, wyrafinowany. Wino leżakowało 24 miesiące w beczce, a następnie 24 miesiące w butelce. Wino Barolo Bussia polecane do dań z czerwonym mięsem, dziczyzna, ptactwo, duszone mięsa w grzybowych sosach, jagnięcina, wyborne sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino Barolo Bussia posiada rubinowy kolor z granatowymi pasemkami, jest świetlisty i żywy. Nos jest złożony i charakteryzuje się nutami kwiatowymi i nutami czerwonych owoców. Podniebienie jest intensywne z teksturą słodkich i jedwabistych tanin, a finisz i posmak są długie i zrównoważone. Wino Barolo dobrze komponuje się daniami: makaron z truflą, pieczona szynka z papryką i orzechowym pęczakiem, pieczona dziczyzna, schab zapiekanych pod beszamelem z grzybami, marynowany schab z mozzarellą i grillowaną suknią, przepiórki w sosie śmietanowym otoczone pomarańczą sycylijską, ciężkie, tłuste potrawy, dojrzałe, mocne sery. Barolo Bussia DOCG pochodzi ze wspaniałej winnicy w kształcie amfiteatru w regionie Bussia Monforte dAlba. To historyczne wino zostało wyprodukowane po raz pierwszy w Prunotto jako pojedyncze wino do winnic w 1961 roku. Równowagę i złożoność winogron Nebbiolo potęguje zróżnicowana ekspozycja winnicy z południa na południowy zachód oraz tradycyjne starzenie się w dużych beczkach.
Dokładnie na początku XX wieku, 1904 r., W Serralunga dAlba została założona piwnica społeczna „Ai Vini delle Langhe”, która jednak po niespełna dwudziestu latach zaczęła mieć poważne problemy budżetowe i został postawiony w stan likwidacji. W 1922 r. Alfredo Prunotto postanowił przejąć firmę, nadając jej jednocześnie nazwę. Z upływem czasu wina Prunotto uzyskiwały z roku na rok coraz to większe uznanie na rynku globalnym. W 1954 r. Sam Alfredo Prunotto postanowił powierzyć firmę dla przyjaciela winiarza Beppe Colla, który z kolei w 1994 r. sprzedał winnicę rodzinie Marchesi Antinori , która obecnie jest właścicielem posiadłość Prunotto i zajmuje powierzchnię około pięćdziesięciu hektarów winnic, podzieloną między jedne z najlepszych obszarów winiarskich Piemontu, takie jak Bussia, Bric Turot i Costamiole. Wśród rzędów winorośl traktowana jest z rygorystycznością i stałością, wychowywana jak dziecko i uprawiana z pełnym poszanowaniem środowiska, przyrody i ekosystemu. W piwnicy, opierając się na najnowocześniejszych technologiach enologicznych, głównym celem jest zawsze udoskonalenie tego, co sezon i terytorium były w stanie wyrazić w owocach. W ten sposób przybywa firma winiarska Prunotto, aby zaproponować ważną gamę etykiet, podzieloną między klasyczną linię i linię selekcyjną, która została stworzona w celu ulepszenia indywidualnej crus. Od Barolo do Barbaresco, przechodząc przez Grignolino, Roero i Moscato dAsti, dociera się do Barbera i Dolcetto: w ten sposób wina Prunotto wyróżniają się jednym z najbardziej cenionych piemonckich i znanych enologicznie mówiących nazw. przez lata stali się znanymi interpretatorami jednych z najbardziej prestiżowych wyznań wszystkich Piemontu i nie tylko, okazując się niezwykle eleganckimi i niezwykle wyrafinowanymi.