Barolo TRE UTIN Nebbiolo Gagliasso
Wino Barolo TRE UTIN Nebbiolo Gagliasso
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
BaroloGagliasso Barolo Tre Utin
Kraj: Wochy
Region: Piemont
Producent: Mario Gagliasso
Szczepy: Nebbiolo
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14%
Wino o rubinowej barwie z aromatami wiśni i kwiatów oraz nutami mięsa, skóry i lukrecji. W ustach dobrze zbudowane, pełne, z wyraźnymi taninami. Delikatny posmak wiśni i skóry. Długo utrzymujące się na podniebieniu. VIP
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino Gagliasso Barolo Tre Utin otwierają się aromaty wiśni marynowane w spirytusie, kawie i wanilii, które przenoszą się na mocno zranione podniebienie wraz ze sproszkowaną szałwią i lukrecją. Orzeźwiające taniny nadają mu ściągające wykończenie. Średnia gęstość winorośli: 5500 winorośli na hektar Klasyczna metoda Guyota ze średnio-krótkim przycinaniem; winnica z ekspozycją południową o średnim nachyleniu. Zielone zbiory w dwóch różnych czasach z redukcją winogron o wydajności na hektar około 5500 kg. Winogrona Torriglione są zbierane bardzo dojrzałe z drobiazgową selekcją; fermentacja odbyła się w kadziach ze stali nierdzewnej o kontrolowanej temperaturze. Fermentacja wynosi około 33-34 ° C z 15-17 dniami maceracji; fermentacja malolityczna zachodzi spontanicznie w kadziach ze stali nierdzewnej. Po fermentacji malolitycznej wino pozostaje przez 12 miesięcy w beczkach francuskich, 50% nowy dąb i 50% 2 lata; po tym okresie beczki miesza się w dużych beczkach o pojemności 2500 litrów przez 18 miesięcy. Wino jest butelkowane i rafinowane przez 10-12 miesięcy.
2023-09-04
Barolo Gagliasso 2012
Klasyczne Barolo, w kolorze średniego ceglasto-granatowego koloru. Wino ma aromaty fiołka, czarnej herbaty, jagód jałowca i drzewa sandałowego. Uzupełniają je świeże nuty eukaliptusa i mięty z soczystym finiszem czarnej wiśni.