Barone Ricasoli Toscana Rosso
Wino Barone Ricasoli Toscana Rosso
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Barone Ricasoli Toscana Rosso
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Piwnica Wina Barone Ricasoli
Pojemność: 0,75l PAW1
Alkohol: 13%
Ciepła barwa wina intensywnie rubinowa, aromat złożony dojrzałych czerwonych owoców z wyraźnymi akcentami korzennych przypraw. jagód i małych czerwonych owoców, a następnie delikatne odczucie w ustach z przyjemną kwasowością, zapewniające zrównoważone i przyjemne wykończenie. Pełny charakter, żywy smak z dojrzałymi i mineralnymi ciepłymi nutami. Smaczne i bardzo przyjemne. W tym winie skomponowanym z gron Sangiovese (80%), Merlot (15%) oraz Cabernet Sauvignon (5%), udostępniono dojrzewanie przez 3 miesiące w dużych (500L) beczkach dębowych. Sugerowane potrawy: Rolada serowa ze szpinakiem, zapiekanka makaronowa z kurczakiem, Shoarma na ostro z wędzoną papryką w grillowanym chlebkiem, faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem, makaron po bolońsku, wigilijne pierogi w delikatnym cieście, makaron smażony z kurczakiem i warzywami…
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino z charakterem, ciekawszym niż każdego roku, być może niepodobny do żadnego zarejestrowanego. Zima była dość łagodna i ciepła. Mróz, który przyszedł w dniach 18-20 kwietnia, susza, ekstremalne upały, które trwały ponad dwa miesiące, wszystko spaliły ziemię i winorośl. Z tego powodu usuwanie liści zwykle przeprowadza się przed zbiorami winogron; zamiast tego winorośle pozostawiono „nieporządne” i tylko nieznacznie przycięte, aby chronić owoce przed promieniami słońca. Pod koniec sierpnia i przez pierwsze dziesięć dni września przyszły deszcze, a temperatury drastycznie spadły, aż do średniej sezonowej. Zmiany niezwykle korzystnie wpłynęły na rozbudowę szczepu Sangiovese który wsparty Cabernet Sauvignon pozwolił stworzyć ciekawe wino.
Historia winiarni Barone Ricasoli sięga XII wieku, kiedy Republika Florencji przejęła własność niektórych ziem na rzecz rodziny Ricasoli, która pomimo politycznego i wojskowego zaangażowania w walkę między Florencją a Sieną podjęła działalność rolniczą w Brolio , o całkowitym rozszerzeniu około 1200 hektarów. Przez wieki nazwa rodziny Ricasoli była nierozerwalnie związana z produkcją wspaniałych win, stając się prawdziwą ozdobą całej Toskanii. Brolio stał się jedną z najbardziej znanych marek na włoskiej scenie winiarskiej. Połączenie chwalebnej przeszłości i przyszłości charakteryzującej się wspaniałymi winami: oto przesłanie, które od prawie tysiąclecia Barone Ricasoli codziennie przekazuje ze swoich winnic.