Batasiolo Barolo D.O.C.G. Piemont
Wino Batasiolo Barolo D.O.C.G. Piemont
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Barolo Batasiolo Piemont
Kraj: Włochy
Region: PIEMONTE
Szczep: 100% Nebbiolo
Winnica: BATASIOLO
Pojemność: 750 ml
Najbardziej arystokratyczne z tradycyjnych czerwonych win Piemontu. Dojrzewa w beczkach ze slawońskiego dębu przez okres 2 lat i dodatkowo 4 miesiące w butelce. Głęboka rubinowo-granatowa barwa, która w miarę dojrzewania przechodzi w kolor ceglasty. Bukiet eteryczny, intensywny z nutami przypraw i suszonych owoców. Wino pełne ciała, imponujące, eleganckie, surowe ale jednocześnie aksamitne. Idealne do dziczyzny, pieczeni, dojrzałych serów. Przed podaniem zalecana dekantacja.
Notatki Sommelier Bachus
Dobre wino mówi światu o duszy winnicy, umie przywołać tradycję i jej ewolucję, wychwytuje niepowtarzalne nuty sezonu, w którym dojrzewały jego winogrona. Każdy rocznik niesie ze sobą inne emocje, co sprawia, że jest niepowtarzalny. Ambicją Beni di Batasiolo jest, aby ludzie zrozumieli tę różnicę, bo ta różnica to prawdziwa historia, to pachnąca ziemia, to codzienność. Zespół Beni di Batasiolo podchodzi do tego wyzwania z wyrafinowaną pasją, aby w kieliszku wnieść wino, które zachowuje nienaruszone bogactwo swojej tożsamości , gdziekolwiek jest degustowane. Beni di Batasiolo to historia rodziny Dogliani, która od prawie pięćdziesięciu lat żyje światem wina w Langhe : terytoriach, które rozsławiły wina piemonckie na całym świecie. W tej przemianie ukośnego światła i zasłoniętej mgły rodzina Dogliani przeszła przez zmiany w najnowszej historii tych miejsc, które w ciągu półwiecza przyniosły więcej przeobrażeń niż w poprzednich stuleciach. W 1978 roku Dogliani kupili historyczną winnicę Kiola z siedmioma „ aktywami ”, w najlepszych regionach winiarskich Nebbiolo da Barolo. Kontekst, w którym tradycyjnie to, co rozumie się przez „dobry”, nabiera prawdziwej , znakomicie ziemskiej wartości: winnica, gospodarstwo, mieszkający tam ludzie i sugestywny krajobraz złożony z miękkich wzgórz i uporządkowanych rzędów. To właśnie wino Langa zawsze mówiło światu.
Nagrody:
93 – Wine Spectator
Gold Medal – Mundus Vini
Silver Medal – Decanter
Bronze Medal – International Wine Challenge
2 kieliszki – Gambero Rosso
Czerwona odmiana winogron NEBBIOLO pochodzi z włoskiego regionu Piemontu i produkuje bogate w taniny, wyraziste wina, które muszą długo dojrzewać. Nazwa pochodzi od słowa „nebbia”, co oznacza mgłę i odnosi się do białego nalotu na jagodach, który tworzy się, gdy są w pełni dojrzałe. Ta odmiana winorośli była prawdopodobnie uprawiana na wzgórzach Monferrato i Langhe od czasów starożytnych i jest wspominana w pismach z XIII wieku. wspomniany. NEBBIOLO to jedna z najbardziej wymagających odmian winorośli pod względem gleby i lokalizacji. Praktycznie rośnie tylko na wapiennych glebach marglowych i absolutnie wymaga stromej ekspozycji południowej i południowo-zachodniej.
Batasiolo Barolo D.O.C.G. Piemont - Opinie klientów
Wino Barolo w bardzo dobrym wydaniu
Po zdekantowaniu można odczuć bukiet zawierający wszystkie typowe aromaty winogron Nebbiolo. Do nosa docierają zapachy suszonych owoców, kwiatów, słodkich owoców i delikatnych niuansów ziół. Na podniebieniu granatowo-czerwone Barolo z Beni di Batasiolo oferuje idealną równowagę pomiędzy taninami, świeżością i zawartością alkoholu. Doskonałe Barolo zachwyca odpowiednią długością, finał jest intensywny i bardzo, bardzo długi. Wino Barolo doskonale komponuje się z daniami z czerwonego mięsa, dziczyzną, pieczenią oraz smacznymi i dojrzałymi serami. W filozofii Domu Batasiolo Barolo spełnia wszelkie przesłanki, aby być uważanym nie tylko za wino na specjalne okazje, ale także za przyjemne uzupełnienie dobrej kuchni i intensywnych chwil towarzyskich. I wreszcie, co nie mniej ważne, Barolo zawsze było pięknym winem medytacyjnym. Być może Camillo Benso, hrabia Cavour, również rozkoszował się Barolo, rozważając zjednoczenie Włoch.
Barolo Batastiolo Nebbiolo
W kieliszku Barolo ma średni granatowy kolor. Oferuje wyraźny aromat czarnej śliwki, czerwonej wiśni, dzikiej róży i lukrecji, wzmocniony nutami wanilii, cynamonu i czarnego pieprzu. Całość uzupełniają nuty ciemnej czekolady, śliwek i mięsa. W ustach wino jest wytrawne, ze średnią kwasowością i mocnymi taninami. Można oczekiwać po Barolo, że każdy łyk smakuje jak śliwki i suszone figi, cynamon i czekolada, co prowadzi do długiego finiszu.
Barolo wloskie wino z piemontu
Urocza gęstość tutaj ze skoncentrowanymi, zwartymi owocami czerwonej wiśni i maliny. Zaokrąglone z ładną teksturą i dobrą strukturą pod gęstym słodkim owocem.
Barolo Batasiolo
Kolor ciemnogranatowy. Bukiet posiada wszystkie typowe aromaty winogron Nebbiolo, które po oczyszczeniu są kwiatowe i tostowe z nutą słodkich przypraw, orzechów i typowo delikatnych aromatów ziół. W ustach idealna równowaga tanin, kruchości i zawartości alkoholu zapewnia odważne, ale absolutnie eleganckie i przyjemne doznania. Dobra intensywność i trwałość potwierdzają, że to wino jest jednym z najlepszych wyrazów Langi.
Dobre Barolo z Piemnotu
Aromaty róży, czerwonych jagód i podszytu mieszają się z nutą sosnowego lasu. Na pełnym podniebieniu, mocne, drobnoziarniste taniny wspierają suszoną czerwoną wiśnię, anyż gwiazdkowaty i nutę mokki przed wysychającym finiszem.
2024-11-04
Wino Barolo Batasiolo 2016
Barolo z Batasiolo to cudowne i bardzo poważne, solidne stworzenie. Czysty, lśniący granatowo-czerwony kolor z lekkimi czerwonymi akcentami. Wyrafinowane aromaty skóry i lukrecji, śliwek, suszonych kwiatów i podszytu. Prosty i napięty, okrągły, aromatyczny smak podąża swoją ścieżką do uporczywego finału o dobrej długości. To dużo Barolo za stosunkowo niewielkie pieniądze.