

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Gavi jest owocowy z chrupiącymi aromatami cytrusów, również lekko kwiatowy i ma bardzo żywą grę kwasowo-owocową, dlatego chcesz od razu zamówić kolejny kieliszek.
Jeśli lubisz pinot grigio, pokochasz to! Wspaniałe orzeźwienie z nutami cytrusów i grejpfruta. Specjalnością winnic w pobliżu miasta Gavi są winogrona Cortese. Aromatyczny, rześki i wytrawny. Połączenia potraw Cortese (Gavi): smażone na patelni przegrzebki, ser, drób, risotto z owocami morza, makaron z sosem śmietanowym.
Wino do letnich sałatek, dobrze sprawdzi się też przy rybie zapiekanej w ziołach. Oczywiście samo w sobie czyni też ucztę dla podniebienia. Świeży nos, intensywnie pachnący nutami owoców cytrusowych, mirabelek i białych kwiatów. Na podniebieniu jest orzeźwiające, cudownie zrównoważone i wytrawne, z aromatami żółtych owoców i typowymi nutami gorzkich migdałów. Winiarnia Beni di Batasiolo jest własnością rodziny Dogliani i znajduje się w regionie Langhe w Piemoncie. W 1978 roku bracia Dogliani kupili historyczną winnicę Kiola w La Morra. Zostało założone w 1950 roku i składa się z siedmiu gospodarstw z winnicami. Znajdują się one w najpiękniejszych obszarach uprawy winorośli Barolo. W sumie cała posiadłość składa się z dziewięciu gospodarstw i 264 hektarów winnic. Spośród nich 150 jest obsadzonych najważniejszymi lokalnie uprawianymi winogronami, Nebbiolo, z którego produkuje się Barolo.
Piemont jest po Toskanii najsłynniejszym regionem winiarskim we Włoszech i emanuje pewną surowością. Ośnieżone szczyty alpejskie stanowią fascynujące tło dla zboczy Langhe i Monferrato, dwóch najsłynniejszych stref winiarskich Piemontu. Piemont znany jest także ze swojej kuchni: regionalnych specjałów, mocnych dań z wieloma odmianami warzyw i sosów oraz oczywiście białej trufli jako wielkiego waloru kulinarnego.
W bukiecie tego organicznego wina włoskiego wyraźnie wyczuwalne są aromaty kwiatowe i cytrusowe, nuty kwiatu pomarańczy, jabłka, ananasa i rumianku. W smaku wino jest świeże, pachnące, żywe i trwałe. Wino może być doskonałym aperitifem, jak również idealnie będzie się komponować z wszelkimi lekkimi daniami.
Wino doskonale komponuje się z smażonym dorszem. Sałatka z kiszonej kapusty z marchewką i ryż. Wino ujawnia bukiet intensywny, pełen nut owoców i wiosennych, polnych kwiatów. W smaku akcenty jabłek, brzoskwini, z delikatnymi cytrusami w tle. Krągłe, o ładnie zaznaczonej kwasowości. Idealne jako aperitif, do ryb, białych mięs i warzyw.
Wino świeci słomkowo-żółtą w szkle z zielonkawymi refleksami. Na nosie otwiera się bukiet z owocowymi aromatami owoców cytrusowych i nutami kwiatowymi kwiatów łąkowych. Na podniebieniu ten Gavi di Gavi jest bardzo gęsty i pełny, wytrawny w smaku, świeży, drobno zrównoważona kwasowość. Delikatne aromaty migdałowe są obecne w długim, miękkim posmaku.
Winnica Beni di Batasiolo rodziny Dogliani znajduje się w miejscowości La Morra, na południowy zachód od słynnego miasta trufli Alba w Piemoncie. Tutaj, w Langhe, są wina, które rozsławiły ten region na całym świecie. W 1978 roku Dogliani nabyli historyczną winnicę Kiola i tym samym zapewnili sobie najlepsze lokalizacje dla Nebbiolo da Barolo.
Energiczne i wcześnie dojrzewające winogrona Cortese dla „Granée” Gavi del Comune di Gavi DOCG rozwijają się w gminie Gavi między Alessandrią a Genuą, gdzie znajdują optymalne warunki dla eleganckiego wina. Włoski przymiotnik „cortese” oznacza „uprzejmy” lub „przyjemny” i już wskazuje, jakie wina wytwarza się z tej starej odmiany. Winogrona zbierane są ręcznie w drugiej połowie września. Oddzielone od szypułek winogrona są następnie delikatnie tłoczone. Fermentacja odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej, w których temperatura jest ściśle kontrolowana. Ostateczne dojrzewanie i rafinacja drożdży odbywa się również w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
To czyste białe wino z Piemontu o jasnej i lśniącej słomkowej żółci, przesiąkniętej zielonkawymi refleksami, ma elegancki i różnorodny bukiet z nutami świeżych owoców i białych kwiatów. Na podniebieniu wytrawny, wyrazisty i orzeźwiający. Zrównoważone i harmonijne ciało Granée ma przyjemnie długi gorzki posmak przypominający migdały.
Schłodzony w temperaturze około 6 do 8°C Gavi jest idealny jako aperitif. Poza tym jest doskonałym dodatkiem do przystawek, makaronów i dań z risotto. Świeżość dobrze komponuje się z owocami morza, daniami głównymi z białego mięsa i przepisami na bazie warzyw.
Jasny kolor, zapach nie jest tak wyrazisty, ale ładnie stonowany z białymi kwiatami, odrobiną (wrzosowego) miodu. W smaku jest naprawdę przyjemna równowaga między owocami a „otyłością”, żółtymi jabłkami i odrobiną miodu lub melona galia. Dobre wino, które naprawdę dobrze się pije.
2025-03-05
Wino poznaliśmy z przyjaciółmi w Restauracja Kogel Mogel.
Wino poznaliśmy z przyjaciółmi w Restauracja Kogel Mogel. Podczas degustowania wrażenia przyjemne. Wino o słomkowożółtej barwie, dobrze schłodzone co spowodowało troszkę słabsze odczucie aromatów lecz spokojnie w nosie wyczuwalne aromaty białych kwiatów i migdałów. Łyk jest świeży i intensywny, z trwałym finiszem. Dobrze komponuje się z risotto ze szparagami i innymi potrawami na bazie warzyw.