Biondi-Santi Brunello Di Montalcino
Wino Biondi-Santi Brunello Di Montalcino
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Biondi-Santi Brunello Di Montalcino
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: DOC Rosso Di Montalcino
Producent: Biondi-Santi, Tenuta Greppo
Typ: Dry Red Sangiovese Grosso
Dojrzewanie: 12 miesięcy, dąb słoweński
Temp. serwowania: 16-18°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14% c4
Nota degustacyjna:
Brunello Biondi Santi ma piękny intensywny rubinowy kolor z fascynującymi refleksami granatu; nos jest bardzo zrównoważony pomiędzy nutami kwiatowymi, owocowymi i pikantnymi. Wyczuwalny bukiet suszonego fiołka i róży, dojrzałej jeżyny i śliwki, pieprzu i nuty balsamiczne. W ustach ma przyjemną kwasowość, tanina jest bardzo delikatna i aż chce się ją pić. Eksplozja smaku czerwonej jagody, czarnej porzeczki i truskawki. Sugestie kulinarne: Dobrze komponuje się z mięsem końskim, jest również doskonałym towarzyszem dań na bazie mięsa z dzika lub dziczyzny doprawionych smacznym sosem.
Producent: Biondi-Santi, Tenuta Greppo
Biondi Santi znajduje się w Toskanii we Włoszech . Posiadłość rodzinna powstała w latach 30. XX wieku i podobno jako pierwsza wyprodukowała Brunello di Montalcino . Ferrucio Biondi Santi, podczas problemów z oidium i filokserą pod koniec XIX wieku, opracował „selekcję masową” (wizualną selekcję najbardziej wytrzymałych sadzonek winorośli), a następnie przeszczepił je na amerykańskie podkładki i kontynuował produkcję czerwonego wina dojrzewającego w dębowych beczkach z Sangiovese, podczas gdy inni producenci zaprzestali produkcji lub zwrócili się ku innym stylom wina. Obecnie majątkiem zarządza Jacopo Biondi Santi i jego siostra Alessandra . Winnica Biondi Santi obejmuje 25 hektarówSangiovese , z czego 5 hektarów zostało obsadzonych w latach 1930-1972. Od lat 90. byli również właścicielami Castello di Montepo , posiadłości w Scansano w toskańskiej Maremmie .
Nagrody i wyróżnienia:
97/100 pkt – Robert Parker
18/20 pkt – Jancis Robinson
96/100 pkt – Sucling
97/100 pkt – Wine Spectator
Biondi-Santi Brunello Di Montalcino - Opinie klientów
Wino Biondi-Santi Brunello Di Montalcino
Flagowe wino Biondi-Santi najpełniej uosabiające ducha Tenuta Greppo. Fascynuje pełnym równowagi połączeniem elegancji, głębi i arystokratycznej osobowości. Szczególnie w znakomitym, gorącym i suchym roku 2015 struktura, elegancja i świeżość złożyły się na zupełnie wyjątkową całość. Słoneczny charakter ciepłego rocznika emanuje już na wstępie; w nosie pojawiają się słodkie aromaty owocowe przywołujące na myśl świeże czereśnie tak charakterystyczne dla uprawianego w wyżej położonych winnicach sangiovese. Owocowym aromatom towarzyszą dyskretne nuty ziołowe - tymianku i rozmarynu, a także korzenia lukrecji. Na podniebieniu zniewalająca struktura i jedwabista taniczność, a także charakterystyczne dla wszystkich win Biondi-Santi kwasowość i świeżość esencjonalne w procesie dojrzewania wina. Zakończenie jest długie i nieprawdopodobnie smakowite.
Podawać do wyrazistych dań na bazie czerwonego mięsa - wołowiny i dziczyzny oraz ptactwa, dojrzewających serów takich jak pecorino czy parmezan.
2024-11-10
Brunello Di Montalcino Biondi-Santi 2016
Profil owocowy tego czerwonego wina jest dojrzały, z aromatami jeżyn, wiśni i malin, z nutami ziemi, żelaza i tytoniu. Bardziej liniowy niż kwadratowy, ze stalową linią kwasowości i taninami w tle. Choć zrównoważony, na razie jest zwarty i ma przyjemną długość.