Biondi-Santi Rosso Di Montalcino
Wino Biondi-Santi Rosso Di Montalcino
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Biondi-Santi Rosso Di Montalcino
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: DOC Rosso Di Montalcino
Producent: Biondi-Santi, Tenuta Greppo
Szczepy: Sangiovese Grosso
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Dojrzewanie: 12 miesięcy, dąb słoweński
Temp. serwowania: 16-18°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14% c4
Nota degustacyjna:
Pierwotnie wino to było znane pod nazwą "Brunello White Label" i zostało przemianowane na Rosso di Montalcino w 1983 roku, kiedy powstał DOC.
Biondi-Santi Rosso Di Montalcino to czerwone wytrawne wino powstałe w całości z winogron Sangiovese uprawianych w regionie Rosso Di Montalcino w Toskanii i dojrzewa przez 12 miesięcy w beczkach z dębu słoweńskiego. Wino prezentuje głęboki rubinowy odcień z niezwykle wyrazistym i finezyjnym bukietem na który składają się nuty czerwonych owoców, czarnych wiśni, granatów, czarnych porzeczek wzbogaconym o przyprawy oraz nuty balsamiczne. Na podniebieniu imponująca struktura z drobnoziarnistymi aksamitnymi taninami, którym towarzyszą czyste świeże owoce.
Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, pieczeń, kotlety jagnięce, grillowana wieprzowina, makarony z mięsnymi sosami lub grzybowymi, lazania, risotto,
Producent: Biondi-Santi, Tenuta Greppo
Biondi Santi znajduje się w Toskanii we Włoszech . Posiadłość rodzinna powstała w latach 30. XX wieku i podobno jako pierwsza wyprodukowała Brunello di Montalcino . Ferrucio Biondi Santi, podczas problemów z oidium i filokserą pod koniec XIX wieku, opracował „selekcję masową” (wizualną selekcję najbardziej wytrzymałych sadzonek winorośli), a następnie przeszczepił je na amerykańskie podkładki i kontynuował produkcję czerwonego wina dojrzewającego w dębowych beczkach z Sangiovese, podczas gdy inni producenci zaprzestali produkcji lub zwrócili się ku innym stylom wina. Obecnie majątkiem zarządza Jacopo Biondi Santi i jego siostra Alessandra . Winnica Biondi Santi obejmuje 25 hektarówSangiovese , z czego 5 hektarów zostało obsadzonych w latach 1930-1972. Od lat 90. byli również właścicielami Castello di Montepo , posiadłości w Scansano w toskańskiej Maremmie .
2023-06-17
Wino Biondi-Santi Rosso Di Montalcino
Eleganckie wino o rubinowej barwie i wyrazistym bukiecie, na który składają się nuty czarnych wiśni, granatów i czarnych porzeczek wzbogacone o zapachy wywołujące skojarzenia ze śródziemnomorską roślinnością i słodkimi przyprawami. Na podniebieniu zaskakuje imponującą strukturą i łagodną tanicznością, którym towarzyszy charakterystyczna dla win Biondi-Santi świeżość. Bardzo długa, czarująca owocową słodyczą, końcówka.
Podawać do makaronów z sosami mięsnym lub grzybowym, lazanii, risotto, grillowanych warzyw, grillowanej wieprzowiny w ziołach, kotlecików jagnięcych z rozmarynem oraz do serów takich jak pecorino, asiago czy provolone.