Antinori Tormaresca Bocca di Lupo Aglianico
Wino Antinori Tormaresca Bocca di Lupo Aglianico
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Antinori Tormaresca Bocca di Lupo Aglianico
Kraj: Włochy
Region uprawy: Apulia
Winiarnia : Tormaresca
Typ: Dry Red Aglianico
Pojemność: 0,75l
Intensywna rubinowa czerwień, piękne aromaty wiśni i śliwki w nosie, delikatne nuty dzikich jagód, niuanse wanilii i przypraw, delikatna czekoladowa nuta, bardzo złożona struktura na podniebieniu, uderzające, ale zrównoważone taniny, stymulujący styl owoców jagodowych, delikatne aromaty palonych owoców , gładki, wyjątkowo długi finisz.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Tormaresca Bocca di Lupo Castel del Monte to najwyższej klasy organiczne czerwone wino. Prezentuje cudownie gęsty, purpurowo-czerwony kolor. Po pierwszym zawirowaniu to czerwone wino ujawnia wysoką lepkość, którą można dostrzec w mocnych witrażach na krawędzi kieliszka. W kieliszku to czerwone wino z Tormaresca oferuje aromaty morwy, jeżyn, czarnych wiśni, jagód i sułtanek, uzupełnione czarną herbatą, rozgrzanymi słońcem skałami i ziarnami kakao. Na podniebieniu Bocca di Lupo Castel del Monte z Tormaresca zaczyna się cudownie wytrawnie, chwytliwie i aromatycznie. Jest wytrawne i naprawdę wytrawne. To czerwone wino należy do tej drugiej grupy, ponieważ zostało zabutelkowane z zaledwie 0,9 g cukru resztkowego. Na podniebieniu tekstura tego potężnego czerwonego wina jest cudownie rozpływająca się, aksamitna, mięsista i gęsta. Dzięki żywej owocowej kwasowości Bocca di Lupo Castel del Monte jest wyjątkowo świeże i żywe na podniebieniu. Finisz tego młodzieńczego czerwonego wina z regionu uprawy winorośli Apulia, a dokładniej z Castel del Monte DOC, ostatecznie zachwyca wyjątkowym wykończeniem.
Podstawą potężnego Bocca di Lupo Castel del Monte z Apulii są winogrona ze szczepu Aglianico. Bocca di Lupo Castel del Monte to wino ze Starego Świata, ponieważ to włoskie wino emanuje niezwykłym europejskim urokiem, który wyraźnie podkreśla sukces win ze Starego Świata. Dojrzałość winogron dla tego wina Aglianico jest w znacznym stopniu uzależniona od klimatu regionu uprawy. W Apulii winogrona rozwijają się w ciepłym klimacie, co znajduje odzwierciedlenie między innymi w szczególnie dobrze dojrzałych winogronach i dość wysokiej masie moszczu. Winogrona na to czerwone wino z Włoch są zbierane wyłącznie ręcznie, gdy są idealnie dojrzałe. Po ręcznym zbiorze winogrona są natychmiast przewożone do winiarni. Tutaj są sortowane i starannie miażdżone. Fermentacja odbywa się następnie w małych drewnianych kadziach w kontrolowanych temperaturach. Pod koniec fermentacji Bocca di Lupo Castel del Monte dojrzewa przez 39 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Po starzeniu w dębowych beczkach następuje starzenie w butelkach, co czyni to czerwone wino jeszcze bardziej złożonym.