Boscarelli Vino Nobile di Montepulciano DOCG
Wino Boscarelli Vino Nobile di Montepulciano DOCG
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Boscarelli Vino Nobile di Montepulciano DOCG
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: Montepulciano DOCG
Producent: Poderi Boscarelli
Szczep: 100% Sangiovese
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l BK17
Alkohol: 13,5 %
Boscarelli Nobile di Montepulciano z jednej winnicy, imponująco ukazuje prawdziwą esencję winogron Sangiovese i od lat jest jednym z liderów jakości regionu. Głęboka czerwień, intensywne aromaty dojrzałych owoców, czerwonych jagód, porzeczek, wiśni oraz delikatnymi nutami przypraw oraz kawy. Na podniebieniu soczyste, mocne o wielkiej elegancji i rześkiej świeżości. Wino dojrzewa w beczkach z dębu słoweńskiego lub francuskiego przez okres od 18 do 24 miesięcy. Sugestie kulinarne: dziczyzna, wołowina, drób,
„Historia rozpoczęła się w 1962 roku od marzenia założyciela Egidio Corradiego o wyprodukowaniu szlachetnego wina, które uwydatnia aromaty i smaki jego ojczyzny, jednocześnie nadając mu ukochaną przez niego elegancję. Urodził się w starej rodzinie Poliziana w regionie Montepulciano na wsi Siena, później ukończył studia z ekonomii i biznesu. Większość życia spędził pracując jako międzynarodowy broker w Genui i Mediolanie. Ale jego nieskończona pasja do wina i głęboka znajomość rodzinnego regionu skłoniły go do zakupu dwóch na wpół opuszczonych małych gospodarstw w Cervognano w Montepulciano, oszałamiającym zakątku starej etruskiej Toskanii. Starożytne gleby były od dawna uprawiane w tradycyjny sposób z różnymi rocznymi uprawami i małymi winnicami. Marzenie i wizja Egidio zostały przyjęte i ożywione przez jego córkę Paolę i jej męża Ippolito De Ferrari. Kierowani ich silną determinacją i poświęceniem, założyli Poderi Boscarelli w latach 60-tych. Rozwój, który nastąpił później, przywrócił życie odwiecznej posiadłości rolniczej, ponieważ Paola i Ippolito zasadzili swoje pierwsze wyspecjalizowane winnice w gęstości 3500 roślin na hektar. Zbudowali także pierwszą winnicę, remontując i adaptując stare stajnie. Pierwotny duch posiadłości przeszedł teraz na trzecie pokolenie rodziny. Każdego dnia Luca i Nicolò De Ferrari, synowie Paoli i Ippolito, wnoszą tę samą pasję do produkcji wina, pracując nad nasyceniem każdej butelki aromatami i smakami, które kochał i których poszukiwał dziadek Egidio. Luca i Nicolò ponownie wybierają i przesadzają winnice, które nadal wyrażają zapachy i zakres cech niesamowitej ziemi, która je pielęgnuje. Tak intensywne przywiązywanie wagi do praktyk uprawowych i stopniowe przesadzanie, rozpoczęte pod koniec lat 80., zaowocowało łącznie 22 hektarami winnic o średniej gęstości od 6000 do 7000 roślin na hektar. Każda roślina produkuje około 1 kg winogron.”