Boscarelli Il Nocio Nobile di Montepulciano DOCG
Wino Boscarelli Il Nocio Nobile di Montepulciano DOCG
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Boscarelli Il Nocio Nobile di Montepulciano DOCG
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: Montepulciano DOCG
Producent: Poderi Boscarelli
Szczep: 100% Sangiovese
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l BK17
Alkohol: 13,5%
Il Nocio, Vino Nobile di Montepulciano z jednej winnicy, imponująco ukazuje prawdziwą esencję winogron Sangiovese i od lat jest jednym z liderów jakości regionu. Głęboka czerwień, intensywne aromaty wiśni, czerwonej porzeczki, kwiatu róży, fiołków i słodkich przypraw. Na podniebieniu gęste, soczyste i eleganckie, ze świeżymi, czystymi owocami i gładką, polerowaną taniną. Żywe mineralne i kwiatowe niuanse w bardzo długim finiszu.
„Winnica Boscarelli Il Nocio znajduje się na niewielkim płaskowyżu, w niewielkiej odległości od winnicy bijou posiadłości. Vino Nobile di Montepulciano Il Nocio z 2016 r. ma świetlisty, średniej wagi wygląd, a następnie jasne i ostre aromaty jagód. Dzika wiśnia i jagody nadają winu podniosłego charakteru, a na grzbiecie znajdują się łagodne przyprawy, uprawna ziemia i skóra. Przede wszystkim wino to oferuje precyzyjną liniowość i ostrość (z dodatkową kwasowością), z której słynie ten rocznik." ROBERT PARKER
"Smaki czarnej wiśni i śliwki są cieniowane przez akcenty żelaza, ziemi i soi w tej zwartej czerwieni. Rdzeń dojrzałych owoców ładnie podkreśla gęstą strukturę. Trwałe i świeże na finiszu." WINA WINA.
„Wibrujący, liniowy i pachnący, ten promienny 100% Sangiovese ma kuszące zapachy dzikich jagód, róży, świeżej skóry, tytoniu i balsamicznego zapachu kamfory. Jest pełny, ale oferuje jedwabiście gładką finezję, dostarczając czerwonej wiśni, granatu i egzotyki przyprawa wraz z wypolerowanymi, eleganckimi taninami. Świeża kwasowość utrzymuje równowagę." (Wybór piwnicy) ENTUZJASTA WINA
„Historia rozpoczęła się w 1962 roku od marzenia założyciela Egidio Corradiego o wyprodukowaniu szlachetnego wina, które uwydatnia aromaty i smaki jego ojczyzny, jednocześnie nadając mu ukochaną przez niego elegancję. Urodził się w starej rodzinie Poliziana w regionie Montepulciano na wsi Siena, później ukończył studia z ekonomii i biznesu. Większość życia spędził pracując jako międzynarodowy broker w Genui i Mediolanie.
Ale jego nieskończona pasja do wina i głęboka znajomość rodzinnego regionu skłoniły go do zakupu dwóch na wpół opuszczonych małych gospodarstw w Cervognano w Montepulciano, oszałamiającym zakątku starej etruskiej Toskanii. Starożytne gleby były od dawna uprawiane w tradycyjny sposób z różnymi rocznymi uprawami i małymi winnicami. Marzenie i wizja Egidio zostały przyjęte i ożywione przez jego córkę Paolę i jej męża Ippolito De Ferrari. Kierowani ich silną determinacją i poświęceniem, założyli Poderi Boscarelli w latach 60-tych. Rozwój, który nastąpił później, przywrócił życie odwiecznej posiadłości rolniczej, ponieważ Paola i Ippolito zasadzili swoje pierwsze wyspecjalizowane winnice w gęstości 3500 roślin na hektar. Zbudowali także pierwszą winnicę, remontując i adaptując stare stajnie.
Pierwotny duch posiadłości przeszedł teraz na trzecie pokolenie rodziny. Każdego dnia Luca i Nicolò De Ferrari, synowie Paoli i Ippolito, wnoszą tę samą pasję do produkcji wina, pracując nad nasyceniem każdej butelki aromatami i smakami, które kochał i których poszukiwał dziadek Egidio. Luca i Nicolò ponownie wybierają i przesadzają winnice, które nadal wyrażają zapachy i zakres cech niesamowitej ziemi, która je pielęgnuje. Tak intensywne przywiązywanie wagi do praktyk uprawowych i stopniowe przesadzanie, rozpoczęte pod koniec lat 80., zaowocowało łącznie 22 hektarami winnic o średniej gęstości od 6000 do 7000 roślin na hektar. Każda roślina produkuje około 1 kg winogron.”