Boscarelli Prugnolo Rosso di Montepulciano DOC
Wino Boscarelli Prugnolo Rosso di Montepulciano DOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Boscarelli Prugnolo Rosso di Montepulciano DOC
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: Rosso di Montepulciano DOC
Producent: Poderi Boscarelli
Szczep: 90% Sangiovese , 10% Mammolo
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5 %
Prugnolo odznacza się żywym rubinowym odcieniem z aromatami wiśni, porzeczek i malin oraz kwiatów fiołków. Na podniebieniu wyczuwalne dojrzałe owoce z nutami pestki wiśni aromatami, drewna cedrowego, wilgotnej ziemi oraz mokrych kamyków. Świeża kwasowość współgra z delikatnymi taninami sprawiając że każdy kolejny łyk sprawia więcej przyjemności. Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, jagnięcina, cielęcina, deska wędlin, deska serów.
„Historia rozpoczęła się w 1962 roku od marzenia założyciela Egidio Corradiego o wyprodukowaniu szlachetnego wina, które uwydatnia aromaty i smaki jego ojczyzny, jednocześnie nadając mu ukochaną przez niego elegancję. Urodził się w starej rodzinie Poliziana w regionie Montepulciano na wsi Siena, później ukończył studia z ekonomii i biznesu. Większość życia spędził pracując jako międzynarodowy broker w Genui i Mediolanie. Ale jego nieskończona pasja do wina i głęboka znajomość rodzinnego regionu skłoniły go do zakupu dwóch na wpół opuszczonych małych gospodarstw w Cervognano w Montepulciano, oszałamiającym zakątku starej etruskiej Toskanii. Starożytne gleby były od dawna uprawiane w tradycyjny sposób z różnymi rocznymi uprawami i małymi winnicami. Marzenie i wizja Egidio zostały przyjęte i ożywione przez jego córkę Paolę i jej męża Ippolito De Ferrari. Kierowani ich silną determinacją i poświęceniem, założyli Poderi Boscarelli w latach 60-tych. Rozwój, który nastąpił później, przywrócił życie odwiecznej posiadłości rolniczej, ponieważ Paola i Ippolito zasadzili swoje pierwsze wyspecjalizowane winnice w gęstości 3500 roślin na hektar. Zbudowali także pierwszą winnicę, remontując i adaptując stare stajnie. Pierwotny duch posiadłości przeszedł teraz na trzecie pokolenie rodziny. Każdego dnia Luca i Nicolò De Ferrari, synowie Paoli i Ippolito, wnoszą tę samą pasję do produkcji wina, pracując nad nasyceniem każdej butelki aromatami i smakami, które kochał i których poszukiwał dziadek Egidio. Luca i Nicolò ponownie wybierają i przesadzają winnice, które nadal wyrażają zapachy i zakres cech niesamowitej ziemi, która je pielęgnuje. Tak intensywne przywiązywanie wagi do praktyk uprawowych i stopniowe przesadzanie, rozpoczęte pod koniec lat 80., zaowocowało łącznie 22 hektarami winnic o średniej gęstości od 6000 do 7000 roślin na hektar. Każda roślina produkuje około 1 kg winogron.”
Boscarelli Prugnolo Rosso di Montepulciano DOC - Opinie klientów
Polecane produkty
Inferi Montepulciano D'Abruzzo Riserva Marramiero DOC
Marina Cvetic Montepulciano D’Abruzzo Riserva
10 Vendemmie Limited Edition Montepulciano dAbruzzo Tenuta Ulisse
- Polecane!