Botter Imperativo Prosecco
Wino Botter Imperativo Prosecco
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Botter Imperativo Prosecco
Kraj: Włochy
Region: Veneto
Apelacja: DOC Prosecco
Producent: Casa Vinicola Botter
Szczepy: 100% Glera (Prosecco)
Rodzaj: białe, wytrawne, musujące
Temp. serwowania 6-10°C
Pojemność: 0,75lcre1
Alkohol: 11%
Odświeżające Prosecco z Veneto w północno-wschodnich Włoszech. Prezentuje jasno słomkową barwę z żywym drobnym bąbelkiem. Ukazuje delikatne aromaty białych owoców, kwiatów z akcentami miodowymi. Na podniebieniu świeże, delikatne z rześkim i cudownym wykończeniem.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Prosecco jest tradycyjną nazwą szczepu winorośli, jednak od roku 2009 stosuje się jej zamienną nazwę – Glera, w celu odróżnienia regionu uprawy i szczepu. Od 2009 roku Prosecco objęte jest chronioną nazwą pochodzenia geograficznego, zarezerwowaną jedynie dla win musujących produkowanych w regionie Veneto. W regionie tym zostały wyróżnione cztery strefy, które mogą poprzedzać nazwę szczepu swoją nazwą, są to: Conegliano, Valdobbiadene, Colli Asolani i Asolo. Winogrona szczepu Prosecco zbierane są wcześnie, by zachować ich naturalną kwasowość. Następnie z owoców pozyskuje się moszcz winny i fermentuje się go przy użyciu wybranych drożdży. Pierwsza fermentacja trwa około 8 – 10 dni. Następnie wino poddawane jest drugiej fermentacji, podczas której powstaje musowanie. Bąbelki w Prosecco powstają inaczej niż w przypadku francuskiego Szampana czy hiszpańskiej Cavy. Prosecco produkowane jest Metodą Charmata, podczas której, w odróżnieniu od Metody Szampańskiej, druga fermentacja wina zachodzi w stalowych zbiornikach ciśnieniowych, a nie w butelce. Dopiero gotowe, musujące wino butelkowane jest pod ciśnieniem. Metoda ta ma na celu wprowadzenie równowagi między smakiem, aromatem, konsystencją i rozmiarem bąbelków. Smak Prosecco określa się jako delikatny i owocowy. Dominują w nim aromaty gruszki, jabłka, cytryny, melona, moreli, kwiatu pomarańczy i delikatnych, świeżych kwiatów jak frezje. Kwasowość Prosecco jest średnia i z pewnością niższa od kwasowości Szampana, a dodatkowo kryje się w nim wyraźnie wyczuwalna słodycz. Wino pozbawione jest natomiast drożdżowo-piekarniczych aromatów typowych dla innych win musujących.
2023-06-30
Prosecco Botter
Pierwsza degustacja wina wykazuje aspekt słomkowożółtego koloru, delikatny i trwały perlage. Bukiet przypomina kwiatowe zapachy róży, cytrusów, akacji, kwiatu winorośli i owocowej białej brzoskwini, gruszki i jabłka. Smak to ten z suchymi i harmonijnymi liniami.