Antinori Bramito Chardonnay Umbria
Wino Antinori Bramito Chardonnay Umbria
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Bramito Del Cervo Chardonnay Bianco
Kraj: Włochy
Region: Umbria
Producent: Marchesi Antinori
Szczepy: Chardonnay
Temp. serwowania: 11–12 ° C.
Rodzaj: białe, wytrawne
Pojemność: 0,75l
„Bramito della Sala” wykonane przez Castello della Sala, posiadłość Umbrii należącą do Antinori, jest białym winem wyprodukowanym wyłącznie ze 100% winogron Chardonnay, które dobrze pasują do cech ziemi otaczającej piwnicę. Dzięki szczególnemu mikroklimatowi, który ma chłodniejsze niż średnie temperatury, idealne do uzyskania win doskonałego kalibru, ta odmiana winogron wyraża się wdziękiem i osobowością, nadając etykiecie wyrazisty łyk. Posiadłość Castello della Sala znajduje się w pobliżu Orvieto i została założona w 1940 roku. Od 1994 roku ten mały klejnot był produkowany w tej posiadłości satelitarnej, która z roku na rok zdobywała uznanie krytyków za swój wyrafinowany smak i perfumy intrygancki. Nowoczesne innowacje,
Chardonnay „Bramito” pochodzi od dużej międzynarodowej autochtonicznej odmiany białych winogron Chardonnay. Winogrona tej odmiany, po zebraniu i doprowadzeniu do pomieszczeń wykorzystywanych do winifikacji winnicy Castello della Sala - Antinori, są pozbawione łodyg i rozdrobnione oraz poddane krótkiej maceracji trwającej 2-4 godziny po schłodzeniu w zbiornikach w temperaturze 10 ° C ze stali. Moszcze są przenoszone częściowo w drewnie, a częściowo w kadziach ze stali nierdzewnej, gdzie fermentację alkoholową prowadzi się w kontrolowanej temperaturze. Tylko paczki winifikowane w barrique przeprowadzają fermentację malolaktyczną i uszlachetniają 5 miesięcy. Po złożeniu wino jest butelkowane i dlatego jest gotowe do sprzedaży.
Antinori Bramito Chardonnay Umbria - Opinie klientów
Bramito Antinori Chardonnay Itali
Nos jest intensywnie dymny, z ładnym krzemieniem, dobrymi nutami kwiatowymi, bogatym tostem i brioszką. W ustach ukazuje się przyjemny kwas, który został obiecany dla tej odmiany, a którego brakowało w roczniku wcześniejszym, wsparty większą ilością tostu, z ładnym skupieniem gruszki, pięknej limonki, cytrusów, zielonego jabłka, bogatej soli i ziemi. Finisz jest mineralny, z kamieniem i słomą.
Chardonay dla ukochanej osoby
Chardonnay bogate, kremowe wino z aromatami jabłka, wanilii, cytryny i nutami prażonych migdałów.
Wina Antinori chardonnay młodsze wino Cervaro
Wino posiada delikatny aromat z nutami dojrzałych egzotycznych owoców i lekko cytrusowymi doznaniami. Na podniebieniu prezentuje strukturę i elegancję, dobrą kwasowość i przyjemnie pikantny finisz. Etykieta wzbudza duże zainteresowanie, producent podpowiada że musi być dobre w końcu Antinori. Prawdę przekazując ani jednego słowa złego o Bramit lecz sięgniesz po butelkę od Bachus Wina klasycznego chardonnay Long Barn a uśmiechu więcej zaznasz.
Czysta konsystencja chardonnay
W tym chardonnay chodzi przede wszystkim o konsystencję – sunie po podniebieniu z imponującym rdzeniem, pięknym kształtem i opanowaniem. W nosie i płynnie wplecione w podniebienie nuty znajomego, ale wino jest tak harmonijne i przeplatające się. Minerał z muszli ostryg, ogórek i zielona herbata. Choć dąb stanowi tu ramę, jest w nim pokorna subtelność. Wino kończy się krystaliczną i nieskazitelną długością. Jasne, energetyczne, wyrafinowane Chardonnay, przeznaczone do wielkości.
Chardonnay Antinori lider win włoskich
chardonnay okazuje szeroką i kolorową gamą owocowych aromatów przypominających banana i melona. Soczysty smak jest świeży, żywy, z przyjemną pełnią oraz kuszącą i trwałą trwałością.
Chardonnay Umbria
Złożony mączny, orzechowy, pikantny nos z kilkoma zwartymi owocami cytrusowymi. Podniebienie jest bardzo świeże i chude, z intensywnymi owocami limonki uzupełnionymi orzechami i minerałami. Ma wysoką kwasowość i jest tu dużo rozwiniętych owoców. Wykonany w powściągliwym, napiętym stylu, ma duży potencjał na przyszłość.
Antinori Bramito Chardonnay 2022
Bramìto del Cervo wyraża się dzięki doskonałym nutom smakowym. Kolor jest jasnożółty z zielonymi refleksami. Nos wyraża się złożonym i świeżym bukietem, z delikatnymi aromatami przypominającymi masło i wanilię, wzmacniając klasyczne nuty odmianowe. Na podniebieniu jest to wino o dobrej strukturze, elegancji i mineralności, które wyraża świeża i dobrze zrównoważona kwasowość, harmonijnie połączona z delikatnymi nutami drzewnymi.
Białe wino Bramìto del Cervo z Castello della Sala jest w całości produkowane ze szlachetnych winogron Chardonnay poddanych winifikacji w 100% czystej. Klasyfikacja jest klasyczną klasyfikacją Umbrii IGT. Charakter tej spektakularnej odmiany wzbogaca alkoholowa fermentacja w beczkach. Krótki okres starzenia w drewnie i częściowo w stali to procedury, które nadają temu efektownemu winu głęboki słomkowy kolor i dobry krągły smak. Do winifikacji kiście zebrane w nocy są schładzane i przenoszone do specjalnych zbiorników zdolnych do utrzymania temperatury na poziomie 10°C, tak aby nie zmieniać cech odmianowych winogron. Po kilku godzinach kontaktu ze skórkami „moszcz główny” przelewany jest do beczek z francuskiego dębu, gdzie zachodzi fermentacja alkoholowa i tylko częściowo jabłkowo-mlekowa. tylko część wina dojrzewa w drewnie przez około 5 miesięcy, podczas gdy w przypadku pozostałej części fermentacja alkoholowa odbywa się bezpośrednio w kadziach ze stali nierdzewnej, gdzie moszcz pozostaje w kontakcie z osadem aż do momentu „zmontowania”. Wreszcie butelkowanie.
Bramìto del Cervo z Castello della Sala to wino do całego posiłku, które najlepiej komponuje się z daniami rybnymi, nawet bardzo strukturalnymi. Zupy z sosem rybnym, pieczone owoce morza i inne dania śródziemnomorskie na bazie ryb. Musi być podawane w temperaturze 14°C w wysokim, szerokim kieliszku do wina, aby sprzyjać natlenieniu i pozwolić nutom zapachowym otoczyć i zaimponować degustatorowi.
Antinori Chardonnay
Bramito Del Cervo Chardonnay Bianco wino rozpoczyna swoją prezentację już przy uzupełnianiu kieliszka. Intensywny słomkowożółty kolor ze złotymi refleksami i odcieniami. Na nosie nuty owoców tropikalnych, cytrusów i aromatycznych ziół, mineralność, nuty przypraw waniliowych, palenie i kawa. Na podniebieniu wino jest niezwykle miękkie, tłuste, o dobrej strukturze i intensywności, ze świeżą kwasowością końcową. Bramito Del Cervo Chardonnay natychmiast zwróciła uwagę targów na wyłączność produktu, zdolnego reprezentować wielkie powołanie regionu do produkcji aromatycznych białych win i zdolnego do wyrażenia złożoności. Biorąc pod uwagę to ostatnie, w rzeczywistości wino jest idealne jako wino medytacyjne, nawet jeśli pozostawi się je na kilka lat w butelce. W połączeniu nadaje się do białych mięs, skorupiaków również smacznych, pierwszych dań z truflami lub przystawek dań morza.
Chardonnay Bramìto della Sala 2021 Castello della Sala
O pięknym słomkowożółtym kolorze. Ananas, lilia i miotła przewidują zrównoważone usta. W ustach ma dostatnie owocowe powroty połączone przyjemną soczystością w pełnym i miękkim ciele. To chardonnay z charakterem narodziło się w Castello della Sala, umbryjskiej posiadłości Antinori niedaleko Orvieto, zbudowanej w 1350 roku i zakupionej przez Niccolò Antinori w 1940 roku z zamiarem rozpoczęcia produkcji białych win. W 1979 r. na dwór przybył Renzo Cotarella, światowej sławy winiarz, który wszczepia Chardonnay i usprawnia całą produkcję posiadłości. Pierwsze Chardonnay produkowane jest w 1994 roku. Natychmiast po zbiorze winogrona są schładzane i umieszczane w kadziach fermentacyjnych, skąd są następnie częściowo przenoszone do barrique, aby kontynuować fermentację alkoholową, a następnie dojrzewanie przez pięć miesięcy. Pozostałe natomiast pozostają w kontakcie z własnymi drożdżami aż do momentu montażu. Powstałe wino jest pełne, przekonujące, fascynujące.
Smaczne
Bardzo dobre wino, musi być nieco bardziej schłodzone.
Wino z Umbria od Antinori zwane Branito daleko mu do Cervaro Ant
Bramìto del Cervo ma jasnosłomkowożółty kolor z zielonymi refleksami. Zapach ma złożony i świeży bukiet z nutą masła i wanilii. Smak ma dobrą strukturę, elegancję i mineralne aromaty ze świeżą kwasowością i dobrą równowagą, a wszystko to przetopione delikatnymi zapachami drewna. Bramìto del Cervo di Castello della Sala to wino do posiłku, ale doskonale pasuje do strukturalnej mączki morskiej. Zupy rybne lub potrawy z grilla morskiego i inne potrawy kuchni śródziemnomorskiej są również bardzo dobre. Należy go podawać w temperaturze 14°C w wysokich i zwężających się kieliszkach do wina, aby wspomóc dotlenienie i pozwolić śmierdzącym zapachom zachwycić degustatora.
Białe wino Bramìto del Cervo di Castello della Sala jest w całości produkowane w 100% z Chardonnaywinogrona. Jest uhonorowany certyfikatem IGT. Charakter tego spektakularnego wina jest wzbogacony przez fermentację alkoholową w beczkach i część z okresu dojrzewania w drewnianych beczkach, część ze stali, co nadaje temu winu naładowany słomkowożółty kolor i dobrą krągłość w smaku. Do winifikacji winogrona są zbierane w nocy i chłodzone w specjalnych stalowych zbiornikach, które utrzymują temperaturę 10°C, aby nie zmieniać właściwości winogron. Po kilku godzinach na skórkach płynny sok trafia do beczek z francuskiego dębu, gdzie odbywa się fermentacja alkoholowa i częściowo malolaktyczna. Część wina umieszczana jest w drewnianych beczkach na 5 miesięcy, podczas gdy druga część jest umieszczana w zbiornikach ze stali nierdzewnej, gdzie zachodzi fermentacja alkoholowa w kontakcie z osadem. Na koniec następuje miksowanie czyli butelkowanie.
Wino z Umbria od Antinori zwane Branito daleko mu do Celeste Ant
Bramìto del Cervo ma jasnosłomkowożółty kolor z zielonymi refleksami. Zapach ma złożony i świeży bukiet z nutą masła i wanilii. Smak ma dobrą strukturę, elegancję i mineralne aromaty ze świeżą kwasowością i dobrą równowagą, a wszystko to przetopione delikatnymi zapachami drewna. Bramìto del Cervo di Castello della Sala to wino do posiłku, ale doskonale pasuje do strukturalnej mączki morskiej. Zupy rybne lub potrawy z grilla morskiego i inne potrawy kuchni śródziemnomorskiej są również bardzo dobre. Należy go podawać w temperaturze 14°C w wysokich i zwężających się kieliszkach do wina, aby wspomóc dotlenienie i pozwolić śmierdzącym zapachom zachwycić degustatora.
Białe wino Bramìto del Cervo di Castello della Sala jest w całości produkowane w 100% z Chardonnaywinogrona. Jest uhonorowany certyfikatem IGT. Charakter tego spektakularnego wina jest wzbogacony przez fermentację alkoholową w beczkach i część z okresu dojrzewania w drewnianych beczkach, część ze stali, co nadaje temu winu naładowany słomkowożółty kolor i dobrą krągłość w smaku. Do winifikacji winogrona są zbierane w nocy i chłodzone w specjalnych stalowych zbiornikach, które utrzymują temperaturę 10°C, aby nie zmieniać właściwości winogron. Po kilku godzinach na skórkach płynny sok trafia do beczek z francuskiego dębu, gdzie odbywa się fermentacja alkoholowa i częściowo malolaktyczna. Część wina umieszczana jest w drewnianych beczkach na 5 miesięcy, podczas gdy druga część jest umieszczana w zbiornikach ze stali nierdzewnej, gdzie zachodzi fermentacja alkoholowa w kontakcie z osadem. Na koniec następuje miksowanie czyli butelkowanie.
Antinori Bramito Chardonnay Umbria
Bramìto del Cervo ma jasny słomkowożółty kolor z zielonymi refleksami. Zapach ma złożony i świeży bukiet z nutą masła i wanilii. Smak ma dobrą strukturę, elegancję i mineralne aromaty ze świeżą kwasowością i dobrą równowagą, a wszystko to przetopione delikatnymi zapachami drewna.
Antinori Bramito Chardonnay Umbria
Bramito del Cervo to białe włoskie wino regionalne z Umbrii, które powstaje z międzynarodowej odmiany Chardonnay. Fermentacja prowadzona jest w dębowej beczce, dzięki czemu zyskuje na złożoności i staje się bardziej intensywne i aromatyczne. Na podniebieniu jest wielowarstwowe i nieoczywiste z mocną owocowością i fantastycznie długą końcówką. Dobrze zrównoważone i absolutnie zachwycające.
2024-10-12
Antinori Chardonnay
Urzekający nos tego wina wyraża aromaty gruszki Anjou, plastra miodu, marcepanu i białego kwiatu. Na podniebieniu kalejdoskop świeżych smaków Golden Delicious jabłka, gruszki i wiśni Rainier z subtelnym pocałunkiem świeżej szałwii i tymianku. Bardzo długi finisz tańczy pomiędzy pluszową kwasowością i intensywnością aromatyczną