Bressan Carat Venezia Gulia IGP
Wino Bressan Carat Venezia Gulia IGP
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Bressan Carat Venezia Gulia IGP
Kraj: Włochy
Region: Wenecja Julijska - Friuli
Apelacja: Venezia Giulia IGT
Producent: Azienda Agricola Bressan
Szczepy: Tocai Friulano, Malvasia i Ribolla Gialla
Dojrzewanie: 12 miesięcy w dębowych beczkach
Kolor: Białe ( pomarańczowe )
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12 %
Certyfikaty: Wino biodynamiczne,
wino biologiczne,
wino naturalne
Kolor żółto-słomkowy, aromatycznie delikatny, przyjemnie zachęcający, z nutą przypominającą morelę, brzoskwinię, orzech włoski, melon i z niejasnym nawiązaniem do aromatu migdałowego. Wino, które idealnie nadaje się na każdą okazję, zawsze wyrażając całą swoją finezję.
Winiarska historia rodziny Bressan rozpoczyna się w XVIII wieku , a Fulvio jest winiarzem w dziewiątym pokoleniu. Położone w dolinie rzeki Isonzo niedaleko Gorizii nasadzenia obejmują dziś łącznie 20 hektarów, a wina powstają wyłącznie ze starych nasadzeń winorośli 50 – 100 letnich. Dzisiaj, z pokolenia na pokolenie, Nereo i jego syn Fulvio Bressan, wspomagani przez żonę Jelenę Misinę, zarządzają firmą, której wina są obecnie rozpoznawane i cenione na całym świecie. Położona w Farra d'Isonzo, w prowincji Gorizia, winnica może liczyć na ogólne powiększenie dwudziestu hektarów winnic, podzielonych na kilka działek, wszystkie prowadzone zgodnie z metodami, które szanują maksimum tego, co jest równowagą ekosystemu, przyroda i środowisko. W winnicy, gdzie zagęszczenie sięga 5 tysięcy winorośli na hektar, stosowane metody agronomiczne są skrupulatne i ostrożne, co jest wynikiem troskliwej troski o rośliny przez cały rok, aby zebrać czyste, cenne i skoncentrowane winogrona w każdym ich najmniejsza osobliwość. Przechodząc z rzędów do piwnicy, Szacunek dla natury zawsze pozostaje kamieniem węgielnym filozofii firmy, dlatego etapy przemian nigdy nie są wymuszone, a fermentacja zawsze odbywa się wyłącznie przez rodzime drożdże. W ten sposób rola człowieka zostaje „sprowadzona” do cierpliwego panowania nad ścieżką, która kawałek po kawałku dopełnia ostateczną mozaikę prowadzącą nas do magicznego momentu degustacji.
2024-02-19
Bressan Mastri Vinai CARAT Venezia Giulia Friuli Venezia Giulia
CARAT to jedna z perełek Friuli, wino żywe i harmonijne, o bukiecie pełnym dojrzałych owoców – moreli, brzoskwini, melona – z nutami skórki pomarańczowej, akacji, miodu, orzecha włoskiego i subtelną nutą migdałów. Jest wystawne, otulające, świeże, zrównoważone i trwałe na podniebieniu. Naturalna perła enoiczna. Ekstatyczny! Lekka maceracja na skórkach, spontaniczna fermentacja, surowe dojrzewanie częściowo w beczkach dębowych o pojemności 20 hektolitrów z pałką przez około rok. Został zmontowany ze stali nierdzewnej, po czym nastąpiło krótkie dojrzewanie trwające około 3 miesięcy. Nadaje się do dalszego starzenia.