Bressan Ego Cabernet Franc Schioppettino Venezia Giulia
Wino Bressan Ego Cabernet Franc Schioppettino Venezia Giulia
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Bressan Ego Cabernet Franc Schioppettino Venezia Giulia
Kraj: Włochy
Region: Wenecja Julijska - Friuli
Apelacja: Venezia Giulia IGT
Producent: Azienda Agricola Bressan
Szczep: 50% Schioppettino, Cabernet Franc
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13 %
Certyfikaty: Wino biodynamiczne, Wino naturalne
Z doświadczenia, kompetencji i wiedzy dziesięciu pokoleń rodzi się Venezia Giulia Rosso IGT „Ego” firmy Bressan Mastri Vinai, które jest ręcznie sygnowane przez producenta w każdej butelce, aby lepiej zrozumieć, ile pasji i ile miłości kryje się za twoją pracą.
Wino powstało z gron 50% Schioppettino, 50% Cabernet Franc uprawianych naturalnie. Wino prezentuje głęboką rubinową czerwień, ze złożonym aromatem runa leśnego, pieprzu, piżma, z delikatną nutą torfu, trufli oraz aromatycznego drewna. Na podniebieniu pełne, intensywne i aksamitne, bogate i długo utrzymujące się. Wino dojrzewa przez okres 3 lat w dębowych beczkach i 15 miesięcy w butelce. Sugestie kulinarne: dziczyzna, pieczone mięsa, gulasze, sery dojrzewające, bk17
Winiarska historia rodziny Bressan rozpoczyna się w XVIII wieku , a Fulvio jest winiarzem w dziewiątym pokoleniu. Położone w dolinie rzeki Isonzo niedaleko Gorizii nasadzenia obejmują dziś łącznie 20 hektarów, a wina powstają wyłącznie ze starych nasadzeń winorośli 50 – 100 letnich. Dzisiaj, z pokolenia na pokolenie, Nereo i jego syn Fulvio Bressan, wspomagani przez żonę Jelenę Misinę, zarządzają firmą, której wina są obecnie rozpoznawane i cenione na całym świecie. Położona w Farra d'Isonzo, w prowincji Gorizia, winnica może liczyć na ogólne powiększenie dwudziestu hektarów winnic, podzielonych na kilka działek, wszystkie prowadzone zgodnie z metodami, które szanują maksimum tego, co jest równowagą ekosystemu, przyroda i środowisko. W winnicy, gdzie zagęszczenie sięga 5 tysięcy winorośli na hektar, stosowane metody agronomiczne są skrupulatne i ostrożne, co jest wynikiem troskliwej troski o rośliny przez cały rok, aby zebrać czyste, cenne i skoncentrowane winogrona w każdym ich najmniejsza osobliwość. Przechodząc z rzędów do piwnicy, Szacunek dla natury zawsze pozostaje kamieniem węgielnym filozofii firmy, dlatego etapy przemian nigdy nie są wymuszone, a fermentacja zawsze odbywa się wyłącznie przez rodzime drożdże. W ten sposób rola człowieka zostaje „sprowadzona” do cierpliwego panowania nad ścieżką, która kawałek po kawałku dopełnia ostateczną mozaikę prowadzącą nas do magicznego momentu degustacji.