Bressan Grigio in Grigio
Wino Bressan Grigio in Grigio
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kraj: Włochy
Region: Wenecja Julijska - Friuli
Apelacja: Venezia Giulia IGT
Producent: Azienda Agricola Bressan
Szczepy: Pinot Grigio
Kolor: Białe ( pomarańczowe )
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13 %
Certyfikaty: Wino biodynamiczne,
wino biologiczne,
wino naturalne
Wino powstało w całości z gron Pinot Grigio, o ciepłej, miedzianej barwie. W nosie jest owocowy, kwiatowy, z suchym sianem, łupiną orzecha włoskiego, nutami mineralnymi i prażonymi migdałami. Na podniebieniu jest pełne, delikatne, z lekką, rozgrzewającą taniną.
Wino dojrzewało od 12 do 15 miesięcy na osadzie w stalowych zbiornikach, a następnie w beczkach z dzikiej wiśni.
Sugestie kulinarne: Ślimaki, wędzone ryby, makarony z owocami morza.
Winiarska historia rodziny Bressan rozpoczyna się w XVIII wieku , a Fulvio jest winiarzem w dziewiątym pokoleniu. Położone w dolinie rzeki Isonzo niedaleko Gorizii nasadzenia obejmują dziś łącznie 20 hektarów, a wina powstają wyłącznie ze starych nasadzeń winorośli 50 – 100 letnich. Dzisiaj, z pokolenia na pokolenie, Nereo i jego syn Fulvio Bressan, wspomagani przez żonę Jelenę Misinę, zarządzają firmą, której wina są obecnie rozpoznawane i cenione na całym świecie. Położona w Farra d'Isonzo, w prowincji Gorizia, winnica może liczyć na ogólne powiększenie dwudziestu hektarów winnic, podzielonych na kilka działek, wszystkie prowadzone zgodnie z metodami, które szanują maksimum tego, co jest równowagą ekosystemu, przyroda i środowisko. W winnicy, gdzie zagęszczenie sięga 5 tysięcy winorośli na hektar, stosowane metody agronomiczne są skrupulatne i ostrożne, co jest wynikiem troskliwej troski o rośliny przez cały rok, aby zebrać czyste, cenne i skoncentrowane winogrona w każdym ich najmniejsza osobliwość. Przechodząc z rzędów do piwnicy, Szacunek dla natury zawsze pozostaje kamieniem węgielnym filozofii firmy, dlatego etapy przemian nigdy nie są wymuszone, a fermentacja zawsze odbywa się wyłącznie przez rodzime drożdże. W ten sposób rola człowieka zostaje „sprowadzona” do cierpliwego panowania nad ścieżką, która kawałek po kawałku dopełnia ostateczną mozaikę prowadzącą nas do magicznego momentu degustacji.