Bressan Pinot Nero Venezia Giulia
Wino Bressan Pinot Nero Venezia Giulia
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Bressan Pinot Nero Venezia Giulia
Kraj: Włochy
Region: Wenecja Julijska - Friuli
Apelacja: Venezia Giulia IGT
Producent: Azienda Agricola Bressan
Szczep: Pinot Nero
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5 %
Certyfikaty: Wino biodynamiczne, Wino naturalne
Wino powstało w całości z gron Pinot Nero uprawianych w sposób naturalny. Wino ukazuje soczysty czerwony odcień z aromatami, ciemnych owoców, nut porzeczkowych, owoców leśnych z aromatami zwęglonego drewna, pieprzu oraz trufli. Na podniebieniu miękkie i eleganckie, w wyraźnie zaznaczoną taniną i aromatycznym porzeczkowym finiszem. Wino dojrzewało w dębowych beczkach przez okres 2 lat. Potencjał starzenia do 10 lat.
Sugestie kulinarne: Zapiekanka włoska z klopsikami, Włoska lasagne z pieczarkami, Penne carbonara z kiełbasą i włoską sałatką, Włoskie cannelloni z mięsem, Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku, Tosty z mięsem mielonym, Tagliatelle z mielonym mięsem, Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem, Cannelloni z mięsem i kaparami, Włoskie panini z szynką i serem…
Notatki Sommeleir Bachus Wina
Wino Bressan Pinot Nero IGT produkowane jest z winogron Pinot Noir rosnących na mineralnych glebach wapiennych o wysokiej zawartości żelaza. Ekspozycja winnic na południe, średni wiek winorośli 20 lat. Winogrona delikatnie wyciska się, a następnie następuje filtracja na zimno, a następnie dalsza fermentacja w stałej temperaturze około 24 stopni. Późniejsza powolna fermentacja odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie dojrzewa w dębowych beczkach przez około 2 lata. Dopiero potem wino jest butelkowane i leżakowane w piwnicach. Pinot Noir firmy Bressan - wino o doskonałej równowadze, zaskakująco świeżym smaku z dobrą koncentracją. To naprawdę dobre wino, wykonane w tradycyjnym stylu, to małe włoskie arcydzieło. W związku z tym pojawia się pytanie – może nie należy rozwodzić się nad jedną butelką?
Winiarska historia rodziny Bressan rozpoczyna się w XVIII wieku , a Fulvio jest winiarzem w dziewiątym pokoleniu. Położone w dolinie rzeki Isonzo niedaleko Gorizii nasadzenia obejmują dziś łącznie 20 hektarów, a wina powstają wyłącznie ze starych nasadzeń winorośli 50 – 100 letnich. Dzisiaj, z pokolenia na pokolenie, Nereo i jego syn Fulvio Bressan, wspomagani przez żonę Jelenę Misinę, zarządzają firmą, której wina są obecnie rozpoznawane i cenione na całym świecie. Położona w Farra d'Isonzo, w prowincji Gorizia, winnica może liczyć na ogólne powiększenie dwudziestu hektarów winnic, podzielonych na kilka działek, wszystkie prowadzone zgodnie z metodami, które szanują maksimum tego, co jest równowagą ekosystemu, przyroda i środowisko. W winnicy, gdzie zagęszczenie sięga 5 tysięcy winorośli na hektar, stosowane metody agronomiczne są skrupulatne i ostrożne, co jest wynikiem troskliwej troski o rośliny przez cały rok, aby zebrać czyste, cenne i skoncentrowane winogrona w każdym ich najmniejsza osobliwość. Przechodząc z rzędów do piwnicy, Szacunek dla natury zawsze pozostaje kamieniem węgielnym filozofii firmy, dlatego etapy przemian nigdy nie są wymuszone, a fermentacja zawsze odbywa się wyłącznie przez rodzime drożdże. W ten sposób rola człowieka zostaje „sprowadzona” do cierpliwego panowania nad ścieżką, która kawałek po kawałku dopełnia ostateczną mozaikę prowadzącą nas do magicznego momentu degustacji.