Inferi Montepulciano D'Abruzzo Riserva Marramiero DOC
- -60,00 zł
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Bressan Schioppettino Venezia Giulia
Kraj: Włochy
Region: Wenecja Julijska - Friuli
Apelacja: Venezia Giulia IGT
Producent: Azienda Agricola Bressan
Typ: Red Dry - Schioppettino
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5 %
Certyfikaty: Wino biodynamiczne, Wino naturalne.
Wino powstało w całości z gron Schioppettino uprawianych w sposób naturalny. Posiada piękną rubinową barwę z odcieniami granatu, nos ujawnia aromaty jagód, jeżyn, malin, czarnego pieprzu oraz nutą aromatycznego drewna i tytoniu. Na podniebieniu pełne w smaku z aksamitnymi taninami i zrównoważoną kwasowością. Wykończenie długie i finezyjne. Wino dojrzewało w dębowych beczkach przez okres 12 miesięcy. Potencjał starzenia do 10 lat. Sugestie kulinarne: grillowane mięsa, makarony z ciężkimi sosami, gulasze, dojrzałe sery.
Winiarska historia rodziny Bressan rozpoczyna się w XVIII wieku , a Fulvio jest winiarzem w dziewiątym pokoleniu. Położone w dolinie rzeki Isonzo niedaleko Gorizii nasadzenia obejmują dziś łącznie 20 hektarów, a wina powstają wyłącznie ze starych nasadzeń winorośli 50 – 100 letnich. Dzisiaj, z pokolenia na pokolenie, Nereo i jego syn Fulvio Bressan, wspomagani przez żonę Jelenę Misinę, zarządzają firmą, której wina są obecnie rozpoznawane i cenione na całym świecie. Położona w Farra d'Isonzo, w prowincji Gorizia, winnica może liczyć na ogólne powiększenie dwudziestu hektarów winnic, podzielonych na kilka działek, wszystkie prowadzone zgodnie z metodami, które szanują maksimum tego, co jest równowagą ekosystemu, przyroda i środowisko. W winnicy, gdzie zagęszczenie sięga 5 tysięcy winorośli na hektar, stosowane metody agronomiczne są skrupulatne i ostrożne, co jest wynikiem troskliwej troski o rośliny przez cały rok, aby zebrać czyste, cenne i skoncentrowane winogrona w każdym ich najmniejsza osobliwość. Przechodząc z rzędów do piwnicy, Szacunek dla natury zawsze pozostaje kamieniem węgielnym filozofii firmy, dlatego etapy przemian nigdy nie są wymuszone, a fermentacja zawsze odbywa się wyłącznie przez rodzime drożdże. W ten sposób rola człowieka zostaje „sprowadzona” do cierpliwego panowania nad ścieżką, która kawałek po kawałku dopełnia ostateczną mozaikę prowadzącą nas do magicznego momentu degustacji.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Schioppettino, zapomniane winogrono, które brzmi tak, jak smakuje: trzaska! Schioppettino charakteryzuje się wyrazistymi, nieowocowymi aromatami i smakami (biały pieprz, goździki, trochę czerwonych jagód), wysoką kwasowością oraz zrównoważoną, złożoną, średnią teksturą. Winiarze z Friuli-Wenecji Julijskiej potrzebowali prób i błędów, aby zdać sobie sprawę, że w przeciwieństwie do wielu czerwonych winogron, Schioppettino preferuje niższe temperatury. Winogrono jest podatne na oparzenia słoneczne ze względu na cienką skórkę, a niskie temperatury wydobywają ostry i złożony pikantny aromat.
Chociaż Schioppettino ma długą historię we Friuli-Wenecji Julijskiej – lokalne dokumenty wspominają o winogronach już w XIII wieku – do lat 60. XX wieku wielu uważało, że wymarło. Po tym, jak w połowie XIX wieku bliźniacze epidemie mączniaka prawdziwego i filoksery nawiedziły Włochy, niszcząc większość winorośli w kraju, producenci friulscy zdecydowali się zastąpić Schioppettino innymi, bardziej dochodowymi i modnymi odmianami, takimi jak Cabernet Sauvignon i Merlot, które były łatwiejsze w uprawie i sprzedać. W latach 60. pozostało mniej niż 100 winorośli Schioppettino, rozproszonych po całym wschodnim Friuli.
Wino kultowe, być może najbardziej lubiane i reprezentatywne dla Fulvio Bressana. Przytłaczające, złowieszcze i ekscytujące, nieustannie ewoluujące w kieliszku i nosie i przeznaczone do długich ewolucji w butelce.
Smaki o dużej skali mają bardzo dobry rozmiar, wagę i moc, które są jednocześnie muskularne, a jednocześnie wyrafinowane, a wszystko to otulone imponująco trwałym, choć mocnym finiszem.
Mięsiste i smakowite Schioppettino przywołuje na myśl piwonie, płatki róż, czerwone jagody, wiśnie i gliniastą glebę. Pełne, warstwowe i aksamitne, bogate i otulające, z obfitym rdzeniem czystych, soczystych owoców otoczonych żywymi kwasami i pudrowymi taninami.
Mocne i arystokratyczne, o wyjątkowej elegancji, to wino ma charakterystyczną strukturę i jest najwyższej klasy o pełnym smaku, ciepłym i zaokrąglonym z aromatyczną, jedwabistą intensywnością. Pełny bukiet owocowy, lekko zielny, wyjątkowo elegancki, przypominający dzikie jeżyny, borówki i fiołki. Gałka muszkatołowa, jałowiec, cynamon, długi finisz. Zdecydowanie energiczne i wyniosłe, o pełnym, ciepłym, pulchnym smaku i aksamitnej intensywności aromatu.
Wino żywe i harmonijne, o bukiecie pełnym dojrzałych owoców – moreli, brzoskwini, melona z nutami skórki pomarańczowej, akacji, miodu, orzecha włoskiego i subtelną nutą migdałów. Jest wystawne, otulające, świeże, zrównoważone i trwałe na podniebieniu.
2024-02-19
BRESSAN SCHIOPPETTINO VENEZIA GIULIA
Cudowny blask unoszący się nad taflą błyszczącej i przezroczystej czerwieni. Aromat uwodzicielski, jak dla win Bressana w tej fazie ewolucji, pełen nut rosołowych, ziół, lubczyku a także ciągle jeszcze wiśniowego owocu. Bardzo intensywny. Na podniebieniu dorodna kwasowość i dojrzała. Świetna tanina gdzie owoc dominuje – wiśnie, aronie, jagody. Pojawia się trochę bardziej dojrzałej słodkawej wiśni. Mamy czarny pieprz i nuty smoliste. Są też przyprawy – goździki. Finisz trwały.