Bressan Verduzzo Friulano Venezia Gulia IGP
Wino Bressan Verduzzo Friulano Venezia Gulia IGP
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Bressan Verduzzo Friulano Venezia Gulia IGP
Kraj: Włochy
Region: Wenecja Julijska - Friuli
Apelacja: Venezia Giulia IGT
Producent: Azienda Agricola Bressan
Szczepy: Verduzzo
Dojrzewanie: 8 miesięcy w glinianych amforach
Kolor: Białe ( pomarańczowe )
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12 %
Certyfikaty: Wino biodynamiczne,
wino biologiczne,
wino naturalne
Ściśle wytrawne wino, energiczne w składzie, pełne i świeże zapachu, o bukiecie bardzo przypominającym jabłko, gruszki, brzoskwiniowo-orzechowe, morelowe; Smak wytrawny i taniczny, z migdałowym posmakiem, z nutą dzikich kwiatów.
Sugestie kulinarne: Wytrawne tarty, wędzone ryby, warzywne risotto, makarony z warzywami.
Winiarska historia rodziny Bressan rozpoczyna się w XVIII wieku , a Fulvio jest winiarzem w dziewiątym pokoleniu. Położone w dolinie rzeki Isonzo niedaleko Gorizii nasadzenia obejmują dziś łącznie 20 hektarów, a wina powstają wyłącznie ze starych nasadzeń winorośli 50 – 100 letnich. Dzisiaj, z pokolenia na pokolenie, Nereo i jego syn Fulvio Bressan, wspomagani przez żonę Jelenę Misinę, zarządzają firmą, której wina są obecnie rozpoznawane i cenione na całym świecie. Położona w Farra d'Isonzo, w prowincji Gorizia, winnica może liczyć na ogólne powiększenie dwudziestu hektarów winnic, podzielonych na kilka działek, wszystkie prowadzone zgodnie z metodami, które szanują maksimum tego, co jest równowagą ekosystemu, przyroda i środowisko. W winnicy, gdzie zagęszczenie sięga 5 tysięcy winorośli na hektar, stosowane metody agronomiczne są skrupulatne i ostrożne, co jest wynikiem troskliwej troski o rośliny przez cały rok, aby zebrać czyste, cenne i skoncentrowane winogrona w każdym ich najmniejsza osobliwość. Przechodząc z rzędów do piwnicy, Szacunek dla natury zawsze pozostaje kamieniem węgielnym filozofii firmy, dlatego etapy przemian nigdy nie są wymuszone, a fermentacja zawsze odbywa się wyłącznie przez rodzime drożdże. W ten sposób rola człowieka zostaje „sprowadzona” do cierpliwego panowania nad ścieżką, która kawałek po kawałku dopełnia ostateczną mozaikę prowadzącą nas do magicznego momentu degustacji.