Wino Bressan Verduzzo Friulano Venezia Gulia IGP

301,00 zł
Brutto
99 Przedmioty

Opis

Kolor
Białe
Smak
Wytrawne
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Bressan Verduzzo Friulano Venezia Gulia IGP

 

Kraj: Włochy

Region: Wenecja Julijska - Friuli

Apelacja: Venezia Giulia IGT

Producent: Azienda Agricola Bressan

Szczepy: Verduzzo

Dojrzewanie: 8 miesięcy w glinianych amforach

Kolor: Białe ( pomarańczowe )

Rodzaj: wytrawne

Pojemność: 0,75l

Alkohol: 12 %

Certyfikaty: Wino biodynamiczne,

Rozwiń opis...

                      wino biologiczne,

                      wino naturalne

 

Ściśle wytrawne wino, energiczne w składzie, pełne i świeże zapachu, o bukiecie bardzo przypominającym jabłko, gruszki, brzoskwiniowo-orzechowe, morelowe; Smak wytrawny i taniczny, z migdałowym posmakiem, z nutą dzikich kwiatów.

Sugestie kulinarne: Wytrawne tarty, wędzone ryby, warzywne risotto, makarony z warzywami.

 

Winiarska historia rodziny Bressan rozpoczyna się w XVIII wieku , a Fulvio jest winiarzem w dziewiątym pokoleniu. Położone w dolinie rzeki Isonzo niedaleko Gorizii nasadzenia obejmują dziś łącznie 20 hektarów, a wina powstają wyłącznie ze starych nasadzeń winorośli 50 – 100 letnich. Dzisiaj, z pokolenia na pokolenie, Nereo i jego syn Fulvio Bressan, wspomagani przez żonę Jelenę Misinę, zarządzają firmą, której wina są obecnie rozpoznawane i cenione na całym świecie. Położona w Farra d'Isonzo, w prowincji Gorizia, winnica może liczyć na ogólne powiększenie dwudziestu hektarów winnic, podzielonych na kilka działek, wszystkie prowadzone zgodnie z metodami, które szanują maksimum tego, co jest równowagą ekosystemu, przyroda i środowisko. W winnicy, gdzie zagęszczenie sięga 5 tysięcy winorośli na hektar, stosowane metody agronomiczne są skrupulatne i ostrożne, co jest wynikiem troskliwej troski o rośliny przez cały rok, aby zebrać czyste, cenne i skoncentrowane winogrona w każdym ich najmniejsza osobliwość. Przechodząc z rzędów do piwnicy, Szacunek dla natury zawsze pozostaje kamieniem węgielnym filozofii firmy, dlatego etapy przemian nigdy nie są wymuszone, a fermentacja zawsze odbywa się wyłącznie przez rodzime drożdże. W ten sposób rola człowieka zostaje „sprowadzona” do cierpliwego panowania nad ścieżką, która kawałek po kawałku dopełnia ostateczną mozaikę prowadzącą nas do magicznego momentu degustacji.

Bressan Verduzzo Friulano Venezia Gulia IGP - Opinie klientów

Dodaj opinię

Bressan Verduzzo Friulano Venezia Gulia IGP

Dodaj opinię