Brunello di Montalcino Banfi
Wino Brunello di Montalcino Banfi
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Castello Banfi Brunello di Montalcino D.O.C.G
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Podregion: Montalcino
Producent: Castello Banfi
Pojemność: 0,75l
Wznosi się wysoko na wzgórzach Toskanii, Montalcino. Na nieco ponad 60 000 akrów wzgórz i dolin Montalcino jest bogato zróżnicowane pod względem krajobrazu, wzniesień i rodzajów gleby. Chociaż region charakteryzuje się licznymi mikroklimatami, ogólny klimat umiarkowany pozwala na pełne dojrzewanie winogron. jednak tylko część Montalcino poświęcona jest winorośli, a reszta pozostaje wyraźnie bujna z lasami i gajami oliwnymi. To region, który szczyci się jakością, będąc przykładem koncepcji terroir; Montalcino to naprawdę „terytorium stworzone dla wina”. Charakterystyka wina Brunello di Montalcino Castello Banfi DOCG ujawina intensywny rubinowy kolor z refleksami granatu. Zapach jest eteryczny, z dużym bukietem i nutą wanilii. Smak jest miękki, pełny, aksamitny i intensywny z aromatami lukrecji wraz z przyprawami i goudronem.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Bogaty i elegancki Brunello, zarówno w strukturze, jak i w węchu. Wspaniała rubinowa czerwień z refleksami w kolorze granatu, w nosie słodki i owocowy aromat, wybijają się nuty świeżych czerwonych owoców, które doskonale łączą się z bardziej złożonymi nutami lukrecji i tytoniu fajkowego. Struktura jest mocna, a podniebienie przyjemnie otulone spójną taniczną konsystencją, dobrze zrównoważonej przyjemną kwasowością. Niezwykle trwały z doskonałym potencjałem starzenia. Toskańskie czerwone wino jest produkowane przez winnicę Banfi w południowej części wzgórz Montalcino na 170 hektarach winnic. Gleby znajdują się na wysokości 220 m n.p.m. i mają brązowo-żółty kolor i piaszczystą strukturę z wapieniami i obfitymi skałami. Wykorzystywane są 100% winogrona Sangiovese uprawiane metodą kordonową, a zagęszczenie wynosi 4400 drzew na hektar, a zysk wynosi 65 kwintali z hektara. Winogrona są selekcjonowane, maceracja odbywa się na skórkach pod kontrolą temperatury i odbywa się zarówno w stalowych, jak i drewnianych beczkach Horizon przez około 10-12 dni. Wino dojrzewa 2 lata w 50% w beczkach z francuskiego dębu o pojemności 60-90 hl, a pozostałe 50% w beczkach z francuskiego dębu o pojemności 3,5 hl. Okres dojrzewania w butelce trwa 8-12 miesięcy.
Castello Banfi to jedna z najbardziej utytułowanych winnic w Toskanii. Banfi produkuje zdrowe, głównie organiczne wina i opracowuje najnowocześniejsze techniki winiarskie, a także jest chwalony za przełomowe badania nad winoroślami Sangiovese używanymi do produkcji „supertoskanskich” win. John Mariani senior nazwał firmę imieniem swojej ciotki Teodolindy Banfi, kobiety o eklektycznych upodobaniach, która nadzorowała jego wczesną edukację i znacząco wpłynęła na jego poglądy na wyborne wina. Brunello di Montalcino było pierwszym włoskim winem, które otrzymało status DOCG, świadectwo arystokracji, równowagi i wspaniałej skłonności do starzenia. Pod kierownictwem mistrzów winiarskich z Banfi nasze winogrona Sangiovese są przekształcane w niezwykłe wino światowej klasy, być może najbardziej szanowaną czerwień we Włoszech.
Oceny James Ssanie 95 punktów!
Nos jest ładny, złożony i delikatny. Ujawnia nuty czarnych i czerwonych owoców oraz delikatne nuty lukrecji, garrygi i przypraw połączone z odrobiną pudełka po cygarach. Podniebienie jest świeże, okrągłe, złożone, głębokie, dość eleganckie i całkiem delikatne. W ustach wyraża nuty wiśni, śliwki, maliny, wiśni i grafitu połączone z nutą lukrecji, suszonych śliwek i kilkoma drobnymi nutami mineralnymi (w tle), nutami drzewnymi i odrobiną kawy. Taniny są dojrzałe. Dobra długość.
Oceny Robert Parker
Dlatego oficjalnie polecam to wino wszystkim miłośnikom Brunello, którzy cenią sobie nieco większą objętość i miękkość na tych przysłowiowych miłosnych rączkach. Jeśli lubisz je szczupłe i wredne, idź gdzie indziej. Ale jeśli zdarzy ci się siedzieć przed gorącym befsztykiem, który właśnie został ściągnięty z grilla, zdecydowanie powinieneś sięgnąć po tę butelkę”.
Brunello di Montalcino Banfi - Opinie klientów
Brunello di Montalcino Banfi
W nosie dominują klasyczne nuty Brunello jaskrawoczerwonej wiśni, ciemnych jagód i śliwki, którym towarzyszą nuty skóry, suszonych ziół śródziemnomorskich i słodkich przypraw. Na podniebieniu mocne, pełne ciało, intensywny rdzeń ciemnych owoców i mocne taniny, które pomogą temu wspaniałemu winu pięknie starzeć się w piwnicy. Ciesz się teraz z obfitymi daniami z czerwonego mięsa lub, jeśli chcesz, przechowuj je przez kolejną dekadę.
2016 Brunello di Montalcino Banfi
Mocny i pracujący rubin. W nosie zdecydowanie dojrzałe nuty śliwek i marynowanych wiśni, w tle odrobina czarnej trufli. Na podniebieniu bardzo mocny, wypełniający usta, pełny, w wielu przypadkach zniewalający taninę. warstwy, decydujący nacisk, bardzo długi finisz, długi bieg.
2024-11-10
Wino Brunello di Montalcino
We Włoszech jest kilka win, które sprawiają, że denerwuję się, zanim ich spróbuję, ponieważ moje oczekiwania są tak wysokie. To jest jedno z takich win. Rzeczywiście, poprzednie edycje Cerretalto zdobyły pożądane 100 punktów, a ja jestem świadomy rodowodu i potencjału, które ujawniają się w każdym nowym roczniku. Choć moja ocena Brunello di Montalcino jest entuzjastyczna, to jednak nie osiągnę tej idealnej oceny. Ten rocznik jest czymś w rodzaju ruchomego celu, z winami, które są piękne, bez wątpienia, ale warunki wzrostu nie były równe w całej apelacji, a osiągnięcie optymalnego zarządzania taninami stanowiło wyzwanie dla wielu producentów. Gdybym miał krytykować to wino, to byłoby to w tym stylu. Pomijając to, jest to piękne Brunello, które szczyci się głęboką intensywnością i odważnymi smakami czarnych owoców, które są śliwkowe i bogate. Przyprawy, prażony dąb i tytoń stanowią ramy dla tego głównego owocu. Wino leżakuje w dębie przez 30 miesięcy, a ten silny ślad dodał do struktura, głębia i współczesny charakter tego Brunello z pierwszej ligi. Ten odcisk dębu jest również wzmocniony w taninach wina. Nie ma wątpliwości, że to wino potrzebuje więcej leżakowania w piwnicy. Absolutnie nie polecam picia go w ciągu najbliższych pięciu lat. Wszelkie niezręczności, które teraz pokazuje, powinny się wygładzić po dłuższym leżakowaniu w butelce.