

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Brunello di Montalcino wino wysokiej klasy. Intensywny, czerwono-rubinowy kolor z granatowymi refleksami. W bukiecie szeroka paleta aromatów z delikatnymi akcentami wanilii. W smaku pełne, delikatne, gładkie i intensywne, wyczuwalne aromaty lukrecji, przypraw i delikatnych dymnych nut. 2016 to jeden z najwybitniejszych roczników Brunello., prawdziwy smak toskańskiego wina.
Skosztowałem zaraz po otwarciu i wiedziałem, że muszę być trochę cierpliwy, zanim zacznę je spożywać. Kilka godzin później... Jasnorubinowy kolor. Niesamowicie złożony, ziemisty nos z cierpką czerwoną wiśnią i jagodami z mnóstwem ziół, goździków, gałki muszkatołowej i espresso. Taniny były bardzo dopracowane i zintegrowane na tym etapie, ale byłem zaskoczony, ile kwasowości pozostało w tej butelce. Dużo więcej czerwonych owoców z suszoną figą na podniebieniu, które zaczyna wykazywać ogromną obecność cedru i świeżych liści tytoniu. Kakao, nuty balsamicznego pomidora i więcej suszonych ziół były wyraźne. Z czasem, gdy je spożywano, stawało się coraz lepsze i bardziej złożone. Bardzo ziołowe i rustykalne w najlepszym możliwym tego słowa znaczeniu. Ładny, złożony pieprzny finisz, który trwał wystarczająco długo, aż byłeś gotowy na kolejny smak!
We Włoszech jest kilka win, które sprawiają, że denerwuję się, zanim ich spróbuję, ponieważ moje oczekiwania są tak wysokie. To jest jedno z takich win. Rzeczywiście, poprzednie edycje Cerretalto zdobyły pożądane 100 punktów, a ja jestem świadomy rodowodu i potencjału, które ujawniają się w każdym nowym roczniku. Choć moja ocena Brunello di Montalcino jest entuzjastyczna, to jednak nie osiągnę tej idealnej oceny. Ten rocznik jest czymś w rodzaju ruchomego celu, z winami, które są piękne, bez wątpienia, ale warunki wzrostu nie były równe w całej apelacji, a osiągnięcie optymalnego zarządzania taninami stanowiło wyzwanie dla wielu producentów. Gdybym miał krytykować to wino, to byłoby to w tym stylu. Pomijając to, jest to piękne Brunello, które szczyci się głęboką intensywnością i odważnymi smakami czarnych owoców, które są śliwkowe i bogate. Przyprawy, prażony dąb i tytoń stanowią ramy dla tego głównego owocu. Wino leżakuje w dębie przez 30 miesięcy, a ten silny ślad dodał do struktura, głębia i współczesny charakter tego Brunello z pierwszej ligi. Ten odcisk dębu jest również wzmocniony w taninach wina. Nie ma wątpliwości, że to wino potrzebuje więcej leżakowania w piwnicy. Absolutnie nie polecam picia go w ciągu najbliższych pięciu lat. Wszelkie niezręczności, które teraz pokazuje, powinny się wygładzić po dłuższym leżakowaniu w butelce.
W nosie dominują klasyczne nuty Brunello jaskrawoczerwonej wiśni, ciemnych jagód i śliwki, którym towarzyszą nuty skóry, suszonych ziół śródziemnomorskich i słodkich przypraw. Na podniebieniu mocne, pełne ciało, intensywny rdzeń ciemnych owoców i mocne taniny, które pomogą temu wspaniałemu winu pięknie starzeć się w piwnicy. Ciesz się teraz z obfitymi daniami z czerwonego mięsa lub, jeśli chcesz, przechowuj je przez kolejną dekadę.
Mocny i pracujący rubin. W nosie zdecydowanie dojrzałe nuty śliwek i marynowanych wiśni, w tle odrobina czarnej trufli. Na podniebieniu bardzo mocny, wypełniający usta, pełny, w wielu przypadkach zniewalający taninę. warstwy, decydujący nacisk, bardzo długi finisz, długi bieg.