Brunello di Montalcino Riserva Biondi Santi Tenuta Greppo
Wino Brunello di Montalcino Riserva Biondi Santi Tenuta Greppo
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Biondi Santi Tenuta Greppo Brunello di Montalcino Riserva 2006
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Strefa: Montalcino
Producent: Biondi Santi Tenuta Greppo
Apelacja: DO C G Bru nello di Montalcino
Szczepy: Sangiovese
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5% C4
Nagrody: 1000 najlepszych win, jakie kiedykolwiek wyprodukowano 100/100
Brunello di Montalcino Riserva di Biondi Santi zawsze był produkowany z winnic Greppo tylko w tych zbiorach uważanych za wyjątkowe. Elegancja i długowieczność to znak rozpoznawczy jednego z największych włoskich win, butelka, której nie trzeba przedstawiać, taka jest jej sława, legenda na całym świecie. Intensywna, błyszcząca rubinowa czerwień. Nos wyraża kwintesencję Brunello di Montalcino dzięki nutom suszonej róży i małych czerwonych owoców. Nuty fiołka, tytoniu i skóry otwarte na niepowtarzalny smak harmonii i równowagi. Taninowa tekstura o niewiarygodnej precyzji kontrastuje z ciepłym, bardzo delikatnym podniebieniem, charakteryzującym się pewną kwasowością i czasami zaskakującą świeżością.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Prestiż Greppo rozpoczął się na początku 1800 roku wraz z wielką kulturą uprawy winorośli rodziny, która jest właścicielem tej firmy, której terytorium ma niezwykłe powołanie do uprawy winorośli w Sangiovese. Clemente zaczął winifikować Sangiovese w czystości i przekazał swoją wiedzę na temat produkcji wina swojemu siostrzeńcowi Ferruccio Biondi Santi, który po przybyciu filoksery w połowie XIX wieku wybrał klona Sangiovese, z którym udało mu się stworzyć wina o niezwykłej długowieczności. To Ferruccio wyprodukował pierwszą butelkę Brunello di Montalcino w 1888 roku. Jego syn, Tancredi, znany winiarz, napisał na maszynie Brunello, tworząc podstawę dla dyscypliny produkcji i wprowadził wino na rynek, zdobywając wspaniałe nagrody w ciągu kilku dekad. Jego syn Franco, winiarz, który przejął prowadzenie firmy, nauczył się od ojca subtelnej sztuki winiarskiej, a teraz prowadzi Tenutę Greppo z niezrównaną kolekcją butelek Brunello lub Riserva. Kontynuował surowe i tradycyjne praktyki agronomiczne piwnicy, aby utrwalić typowość i poprawić jakość Brunello del Greppo, z pewnością odpowiadając wielkim rezerwom stulecia swojego Brunello.
Gospodarstwo, które dziś zajmuje powierzchnię 47 hektarów Greppo i 105 pieri, ma powierzchnię uprawianą przez Sangiovese grosso o powierzchni 25 hektarów, z czego około 5 starych roślin (od 1930 do 1972 r.), 8 hektarów starych roślin ( z 1988/89), 6 hektarów ostatniego sadzenia (2000/2001) i 6 hektarów nowego sadzenia (od 2004 do 2006). Zbyt żyzne gleby są odrzucane, preferując te, które są bogate w szkielet i narażone na południu, Południowy wschód, wschód, północny wschód i północ. Wydajność na hektar jest bardzo niska: 30-50 kwintali. winogron. Obecnie produkcja rzadko przekracza 80 000 butelek, w tym około 10 000 butelek rezerwowych (tylko w wyjątkowych zbiorach). Zbiór całkowicie ręczny rozpoczyna się zwykle w połowie września: bardzo ostrożny wybór zebranych winogron, przy czym tylko pierwszy wybór pochodzi z winnic, które mają co najmniej 10 lat dla typu „Vintage” i ponad 25 lat dla produkcji przyszłego Brunello lat dla „Riserva”. Drugi wybór dotyczy wina stołowego sprzedawanego luzem. Tylko winogrona produkowane w gospodarstwie są poddawane winifikacji i nigdy nie kupuje się moszczu ani win innych firm.
Nagrody i wyróżnienia:
98/100 pkt – Robert Parker
19/20 pkt – Jancis Robinson
95/100 pkt – Sucling
95/100 pkt – Decanter